Nyheter

Statsråder ønsker samarbeid i krevende tider

Bildet: -Selv om vi står i en vanskelig situasjon skal det skje mye spennende i norsk samferdselssektor og byggenæring framover. Samferdselsbudsjettet er i år på drøye 83 milliarder kroner, og dette er midler vi skal bruke på en best mulig måte, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Odd Borgestrand

BYGGEDAGENE 2023: Mens hotellkongen Petter Stordalen og direktøren i Byggenæringens Landsforening, Nina Solli, etterlyste offensiv satsing fra stat og fylkeskommuner mente samferdselsminister Jon-Ivar Nygård at ansvarlig politikk betyr å sette på bremsene i krevende tider.

Av Odd Borgestrand

– Norge har forpliktet seg til å bidra med 75 milliarder kroner til Ukraina de neste fem årene. Store summer skal også gå til sikkerhet for egen suverenitet, men det vil fortsatt være mange og spennende oppdrag både for bygg og anlegg i årene som kommer, understreket samferdselsministeren under ditt innlegg på Byggedagene i Oslo i dag.

– Byggenæringen handler om å bygge og ta vare på eksisterende bygg. Dere jobber i en banebrytende sektor der det vil skje mye spennende i årene som kommer, sa samferdselsministeren som kom rett fra Bodø, der han tok første spadestikk på en ny lufthavn. Ny flyplass kommer også i Mo i Rana. Hva han mener kan skje med flyplassen på Rygge, et steinkast fra hans egen hjemby, nevnte han ikke.

Ekstraordinær situasjon

– Vi står i en ekstraordinær situasjon med krig og energikrise i Europa. Derfor har vi prioritert sikkerhet og rettferdig fordeling. Det ble tøffe valg som påvirket byggenæringen og samferdselssektoren. Derfor er det vedtatt igangsatte prosjekter som er prioritert. Samferdselsbudsjettene har vært formidable de siste årene. Den veksten kan ikke fortsette, sa Nygård, som mente at inneværende NTP framsto mer som en ønsketenkning enn realitet. Nå er Nasjonal Transportplan forsert med ett år og vil bli lagt fram i 2024.

– Vi skal fortsatt satse på samferdsel, men vi må tenke nytt, sa Nygård til de snaue 500 deltakerne på årets konferanse.

Det grønne skiftet

Nygård er optimist med tanke på innføring av ny teknologi og det grønne skiftet. Et viktig verktøy er å teste ut nye løsninger i egne pilotprosjekter. Det er satt av 64 millioner kroner til utslippsfrie løsninger innen bygg og anlegg.

– Framtidens prosjekter må bli grønnere. Vi må også bevare naturen, og derfor ser vi nå på hvordan vi kan innrette veinormalene de neste årene. Det blir nye krav til veinormalene. Hva er godt nok, og hvordan skal behovet for vei balanseres mot andre hensyn? Et villere og våtere klima gir økt fare for ras og flom. Vi skal ferdes trygt i hele landet, og derfor utarbeides det nå en skredsikringsplan for hele landet., inkludert oppgradering av tunneler. Dermed blir det mye jobb for næringen innen samferdselssektoren, sa Nygård.
– Selv om vi står i en vanskelig situasjon skal det skje mye spennende framover. Samferdselsbudsjettet er i år på drøye 83 milliarder kroner, og dette er midler vi skal bruke på en best mulig måte, konkluderte han før næringsministeren entret scenen for igjen å skape optimisme i konferansesalen.

– Vi er Norge

En energisk næringsminister Jan Christian Vestre forsto at entreprenørene er bekymret ut fra krig og energikrise og en inflasjon som nærmer seg jappetiden på 80-tallet.

– Vi har forpliktet oss til å være med å gjenoppbygge Ukraina når krigen er over, og der vil norsk byggenæring få oppdrag, sa Vestre.
– I det store bildet er hele regjeringen opptatt av at utfordringene vi står i skal håndteres på en framtidsrettet måte der det først og fremst handler om bærekraft og grønne løsninger. Vi er Norge, og vi samarbeider. Vi trenger entreprenørene, industribyggerne, offentlig og privat sektor og arbeiderne. Dette er en stor dugnad, og da må vi også stabilisere økonomien selv om det slår inn i vår hverdag, mente han.

– Vi kan ikke vedta oss bort fra inflasjon, usikre forsyningslinjer og høye strømpriser. Vi må holde fast ved det viktigste, nemlig å sikre verdiskapningen og trygge velferden til oss alle. Da må vi samarbeide slik at ikke vondt blir verre. Medisinen må ikke gjøre oss syke. Vi må bygge ut mer av det vi ikke har. Det vil si mer fornybar energi og vi må energi-effektivisere mer, fortsatte Vestre.

Bildet: -I det store bildet er hele regjeringen opptatt av at utfordringene vi står i skal håndteres på en framtidsrettet måte der det først og fremst handler om bærekraft og grønne løsninger, sa næringsminister Jan Christian Vestre under Byggedagene i Oslo. Foto: Odd Borgestrand
Forståelse for uroen

– Det er fortsatt god aktivitet i byggenæringen samtidig som vi må erkjenne at dette bildet kan snu raskt. Det er forståelig at mange kjenner på uroen siden det er færre prosjekter å regne på, sa Vestre som var klar over at salget av nye boliger har gått ned med 31 prosent på ett år, og bygging av antallet nye boliger er halvert. I tillegget er hyttemarkedet helt dødt. Vestre forsto at mange vil bruke mer penger fra en statskasse som aldri har vært større. Større forbruk vil imidlertid føre til økt inflasjon og et økonomisk uføre, inkludert byggenæringen, mente han.

– Forutsigbarhet nå handler om å være restriktive med nye prosjekter og økt forbruk. Vi kan glede oss over at Norge har verdens mest framoverlente byggenæring. Vi ser fram til de store mulighetene når vi skal bygge bærekraftige løsninger. Dere kan vise globalt lederskap og bygge en grønnere framtid. Det må være en inspirerende oppgave for bygg og anleggsbransjen, mente Vestre, som mente regjeringen står for en aktiv næringspolitikk for å trygge arbeidsplasser.

vil ha nær dialog med bransjen

– Dere kan være trygge på at klima- og miljøkrisen vil skape arbeidsplasser også for norsk bygg- og anleggsnæring. Det er viktig at vi ser framover, og vi vil ha nær dialog med bransjen for å legge de gode planene, avsluttet Vestre.

Under den politiske panelsamtalen om framtidens byggenæring mente stortingspolitikeren Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet at det er forskjell på festtaler og realiteten i norsk næringsliv.
– Skatteøkning på 55 milliarder på halvannet år er ikke et håndslag til bygg- og anlegg. Forbud mot innleie for å ta toppene er også et hinder. Investeringer i infrastruktur handler ikke om forbruk, slik vi får inntrykk av når samferdselsministeren holder sine taler på ulike arenaer, mente Bjørnstad.

Byggfakta følger Byggedagene i Oslo