AKTUELLE PROSJEKTER: Råbygget i stål og betong til det nye Tøyenbadet er ferdig, og Oslo kommune har nådd en viktig milepæl i arbeidet med å bygge et nytt hovedbad i Oslo.
Det er nå byggeaktivitet i alle fire etasjer, og prosjektet er godt i gang med å montere takkonstruksjonen i tre. i løpet av sommeren skal Oslos største badeanlegg få tett tak og fasade.
Råbygget er ført opp i lavkarbonbetong klasse A og resirkulerbart stål. Bygget måler 22 meter fra kjeller til tak, og har fordelt funksjonsarealet på rundt 16 000 kvadratmeter over fire etasjer. Prosjektet har blant annet støpt alle bassengene innendørs, tribune og flerbrukshall. I tillegg er stålbassengene i terapibassenget og innendørs stupebasseng ferdigmontert.
Etterlengtet badeanlegg
– Jeg vet at mange teller dager til badet åpner og jeg er derfor veldig glad for at råbygget nå er ferdig. Badeanlegg er noe av det vanskeligste man kan bygge og derfor er det svært viktig at det er høy kvalitet i byggearbeidene fra start til slutt. Det er utrolig gøy å se hvordan bygget nå tar form, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap.
– Det er fantastisk å se at det nye badet vårt tar form. Er det noe vi trenger mer av i Oslo, så er det bad. Vi tok over styringen etter et Høyrebyråd som ikke hadde bygget bad på 40 år. Vi har sørget for et skikkelig taktskifte, og endelig bygges det nye folkebad igjen. Vi har sett folk strømme til Manglerud bad etter at det åpnet, og jeg gleder meg til vi kan løpe inn dørene her på det store, nye Tøyenbadet, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV).
Planlagt ferdig i 2024
Parallelt med å ha reist råbygget, er prosjektet godt i gang med å montere takkonstruksjonen som består av fire meter høye boksdragere i massivt tre som gir rom for teknisk infrastruktur, drift og vedlikehold. De lengste dragerne spenner opptil 43 meter, og veier over 40 tonn. Samtidig har vi i deler av bygget startet opp innvendige arbeider, og er i full gang med grunn- og betongarbeidene til utebadet. I løpet av sommeren skal bygget få en 11 meter høy glass- og aluminiumsfasade, som senere i prosessen skal påmonteres limtrefinner.
– Det nye Tøyenbadet er et utfordrende og sammensatt byggeprosjekt som vokser med bistand fra flere fag. Alle entreprisene er nå i gang, og aktiviteten vil øke ytterligere frem mot sommeren. Da vil rundt 220 personer jobbe på byggeplassen med å ferdigstille det nye badeanlegget. Vi planlegger å ferdigstille bygget i 2024, og har også en målsetning om å kunne åpne anlegget for publikum i 2024, sier direktør Eli Grimsby i Oslobygg KF.
Høye miljøambisjoner
Det nye Tøyenbadet bygges som energivennlig passivhus for idrettsanlegg, og skal ha et grunnvarmeanlegg med energibrønner som primær energiforsyning sammen med solenergi og fjernvarme som sekundære kilder.
– Oslo kommune har ambisiøse klimamål, og byrådet ønsker å være en pådriver for mer miljøvennlige bygg. Det nye Tøyenbadet blir et av de mest energieffektive badeanleggene i Norge, og sikrer miljøriktig utnyttelse av overvann, samt energibrønner og solcellepaneler for produksjon av strøm, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap.
Prosjektet stiller krav til miljøvennlig materialbruk og materialgjenvinning, og har blant annet utført det ferdige råbygget i lavkarbonbetong klasse A og 100 prosent resirkulerbart stål. Regnvann, som fanges opp på taket, skal fullrenses og gjenbrukes til etterfylling av bassengene. I tillegg er byggeplassen fossilfri med stort innslag av utslippsfrie anleggsmaskiner.
Økt bassengkapasitet
Det nye Tøyenbadet skal bestå av både et innendørsanlegg, et utendørsanlegg og en fullverdig flerbrukshall. Med totalt sju bassenger og en vannflate på 2 700 kvadratmeter, vil det nye anlegget bli Oslos største badeanlegg og gi et variert badetilbud til idretten, skole, helse, mosjon, lek og velvære. Det nye anlegget vil få 2,5 ganger større vannflate enn det gamle Tøyenbadet, og bidra med økt bassengkapasitet i Oslo.
Involverte i prosjektet:
• Prosjekt- og byggeledelse: Sweco Norge AS
• Arkitekt/prosjekteringsgruppe: Asplan Viak AS
• Byggentreprenør: AF-Gruppen
• Samspillsentreprenør vannbehandling og stålbasseng: ENWA Badeanlegg AS
• Rørleggerarbeider: Bærum Rørleggerbedrift
• Luftbehandling: Bravida Norge
• Elektroarbeider: GK Elektro
• Automatisering: Nordomatic AS
• Grunnarbeider: Askim Entreprenør AS
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.