Bonava har ansatt Carina Selven som leder for bærekraft. Hun skal bidra til større oppmerksomhet rundt bærekraftige, svanemerkede bygg
– Markedet og kjøperne har blitt langt mer bevisste på å ta bærekraftige valg, sier Selven.
Bonava fikk nylig lisens fra miljømerking Norge. Det er få boligutviklere i Norge som har denne lisensen. Det betyr at alle kommende Bonava-boligprosjekter i Norge skal svanemerkes.
– Svanemerkelisensen er et kvalitetsstempel for Bonava – og et solid løft for å tilby sunne og bærekraftige boliger til selskapets kunder, forteller Bonavas første leder for bærekraft, Carina Selven.
– Første prosjekt ut er Kleppekollen på Askøy utenfor Bergen. Til høsten legger vi også ut for salg leiligheter i prosjektene Løxatorget i Sandvika og etter hvert kommer Gartneritaket i Vestby også, sier Carina Selven.
Hvordan vil kundene merke at Bonavas boliger er svanemerket?
– Svanemerket stiller krav til energieffektive boliger slik at kundene kan være sikre på at bygget alltid er minst 10 prosent bedre enn TEK17. I tillegg leverer vi på de strengeste kravene til materialbruk, slik at det blir et godt innemiljø. Et annet eksempel er strenge krav til dagslys, noe som ofte innebærer større vinduer og mer lys inn i boligene. Med svanemerket vil boligkjøperne føle seg trygg på at boligen er bygget på en bærekraftig måte, svarer hun.
Hun understreker at det er en myte at boliger blir dyrere med svanemerking.
– Det finnes nå et så stort utvalg av materialer i markedet, samtidig som det fra vår side er en tett oppfølging med gode rutiner på plass, at prisene på boligene ikke blir høyere, sier Selven.
Tror kundene vil ta tilbudet godt imot
Bonavas salgs- og markedsdirektør mener at svanemerkingen blir godt mottatt i markedet.
– Markedet og kjøperne er blitt langt mer bevisste på å ta bærekraftige valg. Å bygge miljøvennlig er en nødvendighet for å ta vare på omgivelsene våre og dette kommer kundene til å kreve av utbyggere i fremtiden. Med våre nå sertifiserte boliger vil vi gjøre det lettere for kjøperne å ta bærekraftige valg når de velger sitt nye nabolag. Dette vil få en positiv effekt på boligsalget og gi Bonava et fortrinn kontra konkurrenter som ikke prioriterer miljøsertifiserte boliger, sier salgs og markedsdirektør Rita Berg Hansen.
«Byggevarebransjen er også kjent som en storforbruker av mer eller mindre miljøvennlige kjemikalier iblant annet bygningsplater, lim, fugemasser og maling. Svanemerket stiller strenge krav til slike produkter, noe som er bra både for miljøet og for helsen til dere som skal bo og trives i boligen», skriver stiftelsen.
Om Bonava:
Bonava er første boligutvikler i Europa som har fått sine klimamål godkjent av Science Based Targets initiative. Med sine 2100 medarbeidere utvikler Bonava boliger i Tyskland, Sverige, Finland, Norge, St. Petersburg, Estland og Litauen, med en nettoomsetning på var cirka 17 milliarder svenske kroner i 2020.
Bonava`s aksjer, og grønne obligasjoner, er notert på Nasdaq i Stockholm. I Norge har selskapet drøyt 1oo ansatte, og kontorer i Bergen og Oslo.