Aktuelt

Keramisk print på glass

Gangbroene i BT5 i Fredrikstad har fått mønster på glass for å løse opp i opplevelsen av et fortettet gårdsrom med mange boliger. Foto Adam Stirling

Gjennom en avtale med sin maskinleverandør, blir Modum Glassindustri den første produsenten i verden som tar i bruk en ny HD-printer for keramisk print på glass i store formater.

Modum Glassindustri er allerede den eneste nasjonale leverandøren av keramisk print på glass. Utvalgte referanseprosjekter er blant annet D36 Green House på Grünerløkka i Oslo, i samarbeid med Element Arkitekter. Glassbroen ved Bjølstad studentby BT5 i Fredrikstad ble levert etter samarbeid med Griff Arkitektur AS. Boligprosjektet Kranen i Bergen kom etter et oppdrag fra kunstner Hedvig Thorkildsen.

Hedvig Thorkildsen har stått bak utsmykningen av glassfasaden på boligprosjektet Kranen i Bergen.
Foto: Otto von Münchow

– Reisen startet allerede i 2007/2008 da vi leverte de første fasade- og bygningsglass med print til det norske markedet. Vi har gjennom snart 15 år opparbeidet oss kunnskap om dette spesielle fagområdet, og nå innleder vi neste etappe, sier daglig leder Henning Austad i en pressemelding.

Den første printeren er nå erstattet av en helt ny storformatmaskin som kan gjenskape høyoppløselige (>2880 dpi) uttrykk på glassformater helt opp til 2,4 ganger 5 meter.

 Modums Glassindustris nye printer kan levere høyoppløselig trykk på glassformater helt opp til 2,4 ganger 5 meter.
Foto: Modum Glassindustri

–  Med denne printeren kan vi skape naturtro naturmaterialer på glass, eksempelvis, stein, betong og tre. Vi kan gjenskape kunst, enten den er malt, trykket eller formet digitalt, og vi kan leke med det non-figurative. I tillegg til farger kan printet inneholde sølv, gull, strømførende sjikt mm. Print kan utføres på enkeltformater, eller delt opp og satt sammen som mosaikk på for eksempel en hel fasade. Fantasien er vel den eneste begrensningen. Vi gleder oss til å utforske nye muligheter med arkitekter, kunstnere og industridesignere i hele Skandinavia, sier Austad.

Dip-Tech i Israel  leverandør av glassprintanlegget til Modum Glassindustri. Åmot-bedriften er Dip-Techs pilotkunde for den nye teknologien som gir ekstremt gode printkvaliteter.  Print-anlegget på Modum blir verdens første operative av sitt slag og kan betjene hele det skandinaviske markedet.

Element Arkitekter har benyttet keramisk print på glass som virkemiddel for å få D36 til å samspille med omgivelsene på Grünerløkka i Oslo. Foto: Adam Stirling

– Modum Glassindustri var blant de første som tok i bruk Dip-Techs digitale printer til bruk på glass. Gjennom årene har selskapet vist at de kan skape økonomiske resultater av denne virksomheten. For oss var det derfor et helt naturlig valg å tilby Europas første printer, med ny teknologi, til en av våre viktigste kunder, sier Dip-Techs representant i Norden, Tommie Salenius.