Aktuelt

Vil stereotype holdninger til livs

Bildet: – Stereotype holdninger i bransjen, kan føre til at flere jenter velger bort elektroutdannelse mens andre slutter når de ikke blir verdsatt som kvinnelige montører, sier energimontørene Stine Storsæt (21) (til venstre) og Anne-Marte Mehammer (23) i BKK Energi. Foto: Trond Schieldrop

– Noen klapser oss på rumpen, mens andre mener at vi ikke har fysiske forutsetninger til å være energimontører, sier energimontørene Anne-Marte Mehammer (23) og Stine Storsæt (21) i BKK Energi.

Av Trond Schieldrop

– Vi møter på flere utfordringer i hverdagen, men vi hadde ikke fortsatt som montører hvis alt hadde vært ugreit. Ennå møter vi på en del holdninger som er uakseptable, sier de to jentene til Byggfakta. De to er til daglig verneombud og montør i BKK Energi

– Ute i felt har vi ikke dametoalett og egne omskiftningsrom. Skal vi nå frem må vi hevde våre rettigheter på det som burde være en selvfølge dag. Når jeg har med meg en læregutt henvender de seg ofte til han. Vi må komme disse inngrodde mannsrollene til livs. Til syvende og sist handler det om å tilrettelegge arbeidsdagen bedre for jenter.

– Vi må få bukt med ukultur

Både Mehammer og Storsæt mener stereotype holdninger i bransjen, kan føre til at jenter vegrer seg til å bli energimontører.
– Slike holdninger kan føre til at flere velger bort elektroutdannelse mens andre slutter når de ikke blir verdsatt som kvinnelige montører. I selskaper som allerede har flere jenter er det lettere å gli inn i miljøet slik at du ikke blir stående muttens alene. 
– BKK Nett er opptatt av å rekruttere flere jenter, men det er ikke alle som er godt nok kvalifisert til yrket. Både faglige og praktiske kvalifikasjoner er avgjørende for hvem som blir ansatt. Gradvis kommer det flere jenter i BKK Nett, noe som styrker mangfoldet, sier Mehammer og Storsæt. 

Valgte elektro

Da Mehammer begynte på sitt utdanningsløp valgte hun først studiespesialisering. 
– Etter kort tid fant jeg ut at dette ikke var den utdanningsretningen jeg ville ta. Det var yrkesfag og elektro var det jeg ville ta. Jeg ble overført til elektro og fullførte utdanningsløpet etter to år. Underveis i utdanningen fikk jeg prøve meg som vanlig elektriker og som energimontør. Da jeg var på utplassering i BKK var det energimontør jeg ville bli. Fra 2016 og frem til i dag har jeg stortrivdes med jobben.
Etter at Storsæt gikk ut av ungdomsskolen var hun usikker på utdanningsvalg. Hun var lei skolegang og hadde lyst på å ta en utdanning med fysisk arbeid. Valget falt på to års elektroutdannelse med litt teori og mye praktisk arbeid. 

– Vi må godta hverandre, uansett kjønn

– Etter to års utdannelse innen elektro var jeg fortsatt usikker på hvilken retning jeg skulle ta. Min svoger som jobbet som energimontør i BKK, inspirerte meg til å velge denne retningen. I 2018 søkte jeg som lærling i BKK og fikk fagbrevet to år senere. Vi må godta hverandre, uansett kjønn. Det som teller er om vi er faglig kvalifiserte og gjør en god jobb. Trakassering og dårlige arbeidsforhold for jenter må vi komme til livs. Vi tåler å bli søkkblaute og skitne på hendene når vi er ute i felt og monterer linjer og kabler for næringsliv og husholdninger i all slags vær. Under slike forhold er toaletter og omkledningsrom det minste vi kan forlange, sier de til slutt.