Svalbard kirke har bokstavelig talt stått på sviktende grunn. Nå er råtne trepæler byttet ut med stål og underetasjen blitt splitter ny.
I over 60 år har Svalbard kirke vært et viktig samlingssted for folk i Longyearbyen. Som de fleste andre bygningene på øygruppa er kirken pælet ned i permafrosten, men over tid er fundamenteringen av kirken blitt svekket.
– Kirken består av en kirkedel og en del med kontor og bolig. Under forarbeidene viste deg seg også at veggene i underetasjen til boligdelen hadde setningsskader. Det førte til at hele underetasjen måtte rives, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.
For å utføre arbeidene måtte kirken midlertidig stemples opp. Under hele boligdelen er trepælene blitt erstattet med stålpæler. Det er lagt et nytt betongdekke, og nye bærevegger i betong er satt opp. Under dekket er det sikret mot frost og lagt til rette for nødvendig avrenning av vann.
– I tillegg er vinduene rekonstruert etter originale tegninger for å sikre kulturhistorisk verdi, og det er installert et nytt teknisk anlegg, sier Njaa Aschim.
STÅLBEIN For å utføre arbeidene måtte kirken midlertidig stemples opp. Foto: Statsbygg
Kirkedelen får også ny fundamentering. Denne delen av prosjektet utføres mens opprinnelige pæler bærer vekten. Her pæles det nye stålpæler ned langs yttersiden av kirkebygget. Disse pælene blir kappet under terrengnivå, sveiset og vinklet for å understøtte ståldragere, som går på tvers av hele bygget.
Arbeidene startet i mai i fjor og blir etter planen avsluttet i vår.
VAKKERT Det er lite å si på utsikten når man jobber i Longyearbyen. Foto: Statsbygg