SVERIGE: Den svenske regjeringen tar sikte på å vedta at minst to regionale sentre mot arbeidslivskriminalitet skal være på plass allerede i juni 2022. Syv sentre skal være på plass innen 2023.
Sentrene skal fungere som knutepunkt for myndighetenes arbeid med planlegging, gjennomføring og oppfølging av fellesaktiviteter kontroller.
– De som lever av å utnytte andre mennesker bør ikke sove godt om natten, sier boligminister og visearbeidsminister Johan Danielsson til byggvarlden.se
Over 6000 fellestilsyn
Det svenske Arbetsmiljöverket gjør vurderingen at antallet virksomheter som i dag systematisk bryter arbeidsmiljøregelverket for å oppnå konkurransefortrinn øker. Risikoen for arbeidslivskriminalitet anses å være størst i bransjene som omfatter bygg og anlegg, restaurant, transport, renhold og pleie og omsorg. Et viktig virkemiddel i kampen mot arbeidslivskriminalitet er de over 6000 fellestilsynene som har vært gjennomført siden oppstarten i 2017. Men nå ønsker regjeringen å sette ytterligere fokus på jukserne.
– Løsningen ligger i å motvirke forretningsmodellene som driver arbeidslivskriminalitet. Det må være vanskelig å jukse, lett å bli tatt og håndgripelig å bli straffet. Regjeringen ønsker å blokkere systemet som muliggjør juks i dag, sier Johan Danielsson.
Koordinert med politiet
Det svenske Arbetsmiljöverket får i oppdrag å koordinere arbeidet med å etablere regionkontorer sammen med Politiverket og Skatteverket. Plasseringen av kontorene er foreløpig ikke klar, men de vil bli koordinert med Politiets regionale etterretningssenter.
– Denne plasseringen styrker muligheten for samarbeid med den felles statlige virksomheten som allerede foregår mot organisert kriminalitet. Regjeringen anslår at denne satsingen vil øke den lokale støtten mellom myndigheter og arbeidsgivere og fagforeninger, sier Johan Danielsson.
Myndighetene må blant annet videreutvikle arbeidsmetoder for å bekjempe arbeidslivskriminalitet som kan anses som særlig kompleks og systematisk, for eksempel når arbeidstakere blir utnyttet i menneskehandel.
Positive reaksjoner
Svindlene på arbeidsmarkedet rammer både gründere og ansatte og de første kommentarene til regjeringens utspill er positive fra de ulike aktørene i bransjen.
– Vi ser på dette som nok et viktig skritt for å skape sunn konkurranse i byggebransjen. Å kvitte seg med useriøse aktører fra bransjen, og styre virksomheten til de smarteste byggefirmaene, er en skjebnesak for å kunne bygge Sverige bedre. Vi håper at en tydeligere lokal og regional forankring av myndighetenes felles arbeid kan bidra til dette, sier Catharina Elmsäter-Svärd, administrerende direktør i Byggföretagen.
Bransjeorganisasjonen Byggnads roser også satsingen på nye sentre mot arbeidslivskriminalitet.
– Nå er arbeidet igang men det må skaleres opp raskt. Myndighetenes arbeid på bakken har blitt enormt neglisjert i denne saken, ikke minst under pandemien. Og når katten er borte, danser rottene på bordet. Byggnads krever minst ett senter i hver region, sier Johan Lindholm, forbundsformann i Byggnads.
Trussel og kjempeproblem
Fra LOs side blir arbeidslivskriminalitet sett på som en trussel mot den svenske modellen.
– Dette er et kjempeproblem. Mange som rammes er utenlandske arbeidstakere, men også unge blir lurt til å prøve ut ulønnede jobber. Dette er ikke ekstreme unntak, men satt på plass. Vi ser at arbeidslivskriminalitet har ødeleggende konsekvenser mot den svenske modellen. Både for den ansatte og for alle bare bedrifter som prøver å gjøre det rette for seg selv. Hvordan skal et byggefirma som overholder alle lover og regler kunne konkurrere med en konkurrent som jukser? sier LOs styreleder Susanna Gideonsson.
Statsadvokatembetet er lagt til blant de åtte myndighetene som tidligere har vært involvert i samarbeid.
KILDE: Byggvärlden