Stål

Tester ut bruk av fossilfritt stål i takprodukter

Ruukki Construction, en del av SSAB Group, samarbeider med Honkarakenne for å teste bruken av SSAB fossilfritt stål i takprodukter. Det første taket noensinne laget av fossilfritt stål vil bli installert på et Honka-tømmerhus i Klaukkala i Finland. Pilot-prosjektet er en del av Ruukkis innsats for å ta byggebransjen mot karbonnøytrale bygninger.

Verdens første hus med tak laget av fossilfritt stål skal bygges i Klaukkala i Finland (bildet). Ruukki Classic-taket, som er produsert ved Ruukkis Vimpeli-anlegg i Finland, er laget av fossilfritt stål belagt med et biobasert belegg. Taket kompletterer Honkas økologiske og lavkarbon tømmerbygning som er konstruert av fornybart tre fra bærekraftig forvaltede og sertifiserte skoger.


Ruukki jobber, sammen med utvalgte husfabrikkkunder, for å utvikle bærekraftige hus med Ruukki Classic-tak laget av fossilfritt stål. Foruten valg av råmateriale, ønsker Ruukki å minimere livssyklusutslipp ved å bruke grønn energi i produksjonen av produktene, biobaserte eller resirkulerte materialer i emballasjen og biobasert drivstoff i logistikken der det er mulig.

– I tillegg til sunnheten og den lange levetiden til våre bygninger av massivt tømmer, setter kundene verden over pris på økologisk bærekraft, hvor selve kjernen er reduksjon av CO2-utslipp og lavkarbonkonstruksjon. Tømmer er et supermateriale for lavkarbonkonstruksjon, og Ruukkis lavkarbontakprodukter er et betydelig skritt mot mer bærekraftig konstruksjon, sier Eino Hekali, Vice President, Product hos Honkarakenne.

– Honkarakenne er vår strategiske partner og en trendsetter innen trekonstruksjon, hvis virksomhet er styrt av bærekraft. Hos Ruukki engasjerer vi oss i langsiktig samarbeid med kundene, slik at vi sammen kan redusere miljøpåvirkningen av bygging, sier Jorma Korhonen , Business Director ved Ruukks Roofing-virksomhet i Finland.

Ruukki leverte verdens første pilotprodukter av fossilfritt stål i tredje kvartal av 2023 og vil senere i år også pilotere SSAB Zero-stål laget av resirkulert stål i byggeprodukter. Selskapet har ambisjon om å være den første til å lansere toppmoderne resirkulerte stålbaserte produktfamilier i 2024. Produkter laget med fossilfritt stål vil bli tilbudt i kommersiell skala fra 2026.

logo
Bjørn Laberg