Nyheter

Tar overvann på alvor

Bildet: Den nye parken i svenske Lund, som både kan romme store mengder regnvann og fungere som en klassisk bypark, er utgangspunktet for en helt ny bydel nord for byen.

SVERIGE: Nobelparken i svenske Lund består av 10 mindre områder med ulike temaer og aktiviteter. Parken kan håndtere 1300 m3 regnvann ved skybrudd.

Av Bjørn Laberg

En ny bydel vokser frem i den sørsvenske universitetsbyen Lund. Sentralt i den nye bydelen Brunnshög ligger Nobelparken, designet av det danske designstudioet 1:1 Landscape. Danskene vant oppgaven med å tegne den 3,8 hektar store parken i 2016 og kunne forleden innvie parken sammen med Lund kommune.

– Nobelparken er et eksempel på en klassisk bypark slik vi kjenner den her fra Fælledparken og HC Ørstedsparken. Her er en stor plen hvor du kan sitte på gresset og se på himmelen, sole deg eller spille rundball med venner. Det er et grønt stort frodig pustehull som du kan bruke til akkurat det du har lyst på. Jeg tror at den klassiske byparken er på vei tilbake, sier Jacob Kamp, partner i 1:1 Landskap til dagensbyggeri.dk

Designstudioet kan i løpet av 2023 innvie enda et stort klassisk byrom, når Grønttorvsparken åpner i Valby.

Stor skålformet plen

Parken er anlagt som en av de første innen byutvikling, så området er mest mulig grønt og gjengrodd når beboere flytter inn. Samtidig sørger parken for at regnvannshåndteringen er under kontroll fra dag én. Den store skålformede plenen i sentrum av parken er designet for å holde ca. 1300 m3 regnvann ved skybrudd eller store mengder nedbør. Resten av tiden fungerer det som et grønt samlingspunkt for nabolaget. Rundt den grønne plenen ligger en krans med 10 mindre grøntområder som har ulike tema og aktiviteter for parkens mange brukere.

– Det var viktig for oss at parken kunne tilby aktiviteter til alle, uavhengig av alder, kjønn og etnisitet. Samtidig skal den også fungere som en skybruddspark som kan holde tilbake regnvann ved ekstreme nedbørsmengder. Vi valgte 1:1 Landskap til oppgaven fordi de hadde god forståelse for prosjektet og en god metode. Vi utarbeidet konseptet sammen, og det var en veldig fruktbar arbeidsprosess, sier Nina Lindegaard fra Lund kommune, som er oppdragsgiver for prosjektet.

rich-media-1

Bildet: Rundt den store plenen ligger en krans med 10 mindre områder som har ulike tema og aktiviteter for parkens mange brukere.

Samlingssted for beboerne

Selv om parken nettopp er innviet, har den allerede vært i bruk lenge. Hit kommer hundeluftere, barnefamilier og mosjonister, som driver med et vell av ulike aktiviteter fra løping og styrketrening til ballspill.

– Jeg blir i så godt humør når jeg besøker parken og ser hvor mange som allerede bruker den. Selv om distriktet fortsatt er i startfasen, har beboere rundt funnet parken og bruker den aktivt. Det har virkelig blitt et samlingssted, som også besøkes av folk fra resten av byen, avslutter Nina Lindegaard.

KILDE: Dagens Byggeri