DANMARK: En analyse fra SMVdanmark viser at resultatmarginen i de små og mellomstore entreprenørselskapene nå er historisk lav.
Av Bjørn Laberg
Byggebransjen i Danmark er akkurat nå fanget i en skvis som snart kan sende både store og små bedrifter inn i kampen for å overleve. Bedriftene må betale dyrt for byggevarene, der spesielt prisene på jern, stål og tre bare har steget og steget. Samtidig er mange av selskapene fanget i fastpriskontrakter, hvor de ikke kan sende regningen videre til kundene. Ifølge SMVdanmark gjelder dette hver tredje krone i omsetning i bygg og anlegg.
Kun 24 øre igjen for hver omsetningskrone for driften
Det betyr at den gjennomsnittlige danske entreprenørbedriften nå har en markant nedgang i resultatmarginen på oppgavene. Og dekningsgraden er slått i bunn: For hver krone bygget selges for, er det nå kun 24 øre igjen til å betale lønn, husleie og alle andre utgifter enn de som har gått direkte til selve byggingen, f.eks. materialer.
– Det er bekymringsfullt at overskuddet i bygg og anlegg er så presset. Vi frykter en gjeldsoppbygging, og er vi på vei inn i en nedgangskonjunktur på grunn av fallende boligpriser, stigende renter og et offentlig bygg som kansellerer eller utsetter prosjekter, så kan bransjen få store problemer. Når dekningsgraden er så lav er bransjen sårbar og det øker risikoen for konkurs betydelig, sier Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, til dagensbyggeri.dk
Offentlige byggherrer bør ta ansvar
– De sterkt stigende materialprisene skaper store problemer i bedriftene, fordi de gjør det vanskelig å forutsi fremtidige priser ved innlevering av anbud på prosjekter som er f.eks. seks måneder inn i fremtiden. Derfor er det akkurat nå mange bedrifter som har fått problemer fordi de er bundet av fastpriskontrakter, som flere av bedriftene ble enige om allerede før jul, sier han.
Ifølge SMVdanmark bør særlig de offentlige byggherrene nå vise forståelse i forbindelse med slike fastpriskontrakter.
– Mange bedrifter har ikke klart å forutsi de ekstreme prisøkningene vi nå ser da de ble enige om pris for et halvt år siden. Det er også helt uvanlig at selskaper fokuserer på denne typen prisøkninger i sine kontrakter. Spesielt små bedrifter har ikke ressurser til å holde tritt med prisprognoser på samme måte som store. Dessverre har vi også sett eksempler på bedrifter som har blitt tvunget til å kjøpe seg fri fra oppgaver, fordi de ellers ville tapt enda mer på å gjennomføre dem, sier Lasse Lundqvist.
KILDE: Dagens Byggeri