El

Stor pågang på retrofit-prosjekter med LED-belysning og smart styring

Bildet: Det ble nylig gjennomført et typisk energibesparende retrofitprosjekt på kontorene til Axians

Glamox AS (GLX) opplever nå stor etterspørsel fra små og store bedrifter som ønsker å oppgradere lokalene sine med energieffektive LED-lys og lysstyring. Den massive etterspørselen etter oppgraderinger skyldes behovet for å senke strømutgiftene, redusere karbonavtrykket og overholde EUs RoHS-direktivet om begrensning av bruken av visse farlige stoffer. Direktivet faser nemlig ut salget av de vanligste lysrørene i alle de 27 medlemslandene og i EØS.

– Det er fortsatt stor etterspørsel etter å modernisere lysanleggene rundt om i Europa. De høye strømutgiftene og utfasingen av lysrør i hele EU får stadig flere kunder til å oppgradere lokalene sine med LED-armaturer, sier Astrid Simonsen Joos, konsernsjef i Glamox.

– En oppgradering kan gi kundene opptil 50 % lavere strømregning enn med det gamle lysanlegget. Og med å legge til et lysstyringssystem til de nye LED-armaturene er det mulig å redusere strømforbruket med opptil 90 %. Den store etterspørselen etter oppgradering fremskynder bruken av smart belysning, mener Simonsen.

Energisparing med stil

Det ble nylig gjennomført et typisk energibesparende retrofitprosjekt på kontorene til Axians, et selskap som tilbyr IKT-løsninger og -tjenester i byen Capelle aan den IJssel i Nederland. Selskapet byttet fra tradisjonelle lysrørarmaturer til elegant LED-belysning med tilhørende styring. Glamox leverte 800 LED-armaturer, deriblant tak– og overflatemonterte armaturer, downlights og elegante nedpendlede armaturer. Belysningen styres trådløst av et Glamox Wireless Radio lysstyringssystem, som man styrer via et nettbrett. Det er ikke behov for lysbrytere, siden armaturene er utstyrt med tilstedeværelsessensorer, slik at de slås på og av automatisk. I dette prosjektet vil styringsteknologien, kombinert med energieffektive LED-armaturer, redusere strømforbruket med opptil 85 % sammenlignet med det forrige lysanlegget. I fremtiden, vil lysanlegget i tillegg rapportere om strømforbruk, armaturstatus og aktiv bruk av lokalet.

Axians byttet fra tradisjonelle lysrørarmaturer til elegant LED-belysning med tilhørende styring.

– Med dagens strømpriser var avgjørelsen om å skifte ut lysrørene en klok beslutning. Installasjonen forløp uten problemer. Bruken av sikker trådløs teknologi innebar at det ikke var nødvendig å bytte ut kablene. Derfor gikk oppgraderingen raskt. I tillegg er anlegget fremtidssikret og kan enkelt utvides. Belysningen oppfyller kravene våre, både stilmessig og funksjonelt. Brukerne er fornøyde, og dessuten har dette gjort oss mer energieffektive og bærekraftige, sier Peter Booms, innkjøpssjef hos Axians.

Oppfyller RoHS-direktivet

Det globale energiteknologi- og serviceselskapet NOV Inc har benyttet utfasingen av lysrør i Europa som en mulighet til å foreta en fullstendig oppgradering av belysningen på kontorene i Kristiansand og på kontorene og lageret i Stavanger.

Selskapet bytter nå ut lysrørarmaturene med rundt 750 LED-armaturer på hvert av stedene. Nesten alle armaturene styres ved hjelp av et Glamox Wireless Radio lysstyringssystem og er utstyrt med tilstedeværelsessensorer og mulighet for utnyttelse av dagslys, slik at lyset bare aktiveres når det er behov for det. Dette har den fordelen at strømforbruket reduseres ytterligere.

– Vi merket oss at lysrørene skulle fases ut og benyttet anledningen til å bytte ut lysrørene med et smart LED-lysanlegg som både forbedrer kvaliteten på belysningen for de ansatte og reduserer strømforbruket vårt. Det å kunne styre lysarmaturene trådløst gjorde selve installasjonen enklere, og det gjorde det også mulig for oss å velge et behagelig lysnivå som viste seg å være 40 % lavere enn tidligere. Med dagens strømpriser vil vi ha tjent inn denne investeringen etter om lag 1,6 år, så valget var i grunnen veldig opplagt, sier Peter John Eggleton, ansvarlig for teknisk vedlikehold ved NOV Rig Technologies.

De lineære lysrørene på kontorene i Kristiansand og Stavanger ble erstattet med nye Glamox C77-takpanelarmaturer og Glamox C80-armaturer i resepsjonen og i enkelte møterom, mens lageret i Stavanger valgte de robuste armaturene Glamox i81 og Glamox i10. Installasjonen forventes å være fullført denne måneden.

Som følge av RoHS-direktivet anslår Glamox nøkternt at det bare i Norge er mer enn 10 millioner lysrør som med tiden må skiftes ut.

FAKTA:

RoHS-direktivet (om begrensning av bruken av visse farlige stoffer) tar sikte på å forebygge farer for menneskers helse og miljøet som er forbundet med elektronisk og elektrisk avfall ved å eliminere produkter som inneholder potensielt farlige materialer, for eksempel kvikksølv i lysrør. 25. februar 2023 ble det, med noen få unntak, faset ut nye kompakte lysrør (CFL) og lysrør med lang levetid  i EU og EØS.

Fra 25. august ble utfasingen utvidet til de mest populære lineære (T5 og T8) lysrørene.  Det er tillatt for leverandørene å selge ut lageret sitt, men så er det slutt. Dermed begynner det å haste med å skifte til LED-belysning. Glamox har laget en energikalkulator for å gi kundene en god pekepinn på hvor mye energi de kan spare ved å bytte. Den gjør det mulig å visualisere ulike typer oppgraderinger og beregne besparelsene.

logo
Bjørn Laberg