Aktuelt

Spenstige planer innen skolebygg

Bildet: KF-skolen i Stavanger ble i 2022 kåret til årets skolebygg. Illustrasjon: LINK Arkitektur / Hundven-Clements Photography.

BRANSJEKOMMENTAR: Kommuner og fylkeskommuner over hele landet satser kraftig innen skolebygg, viser tall innhentet fra prosjektdatabasen Byggfakta SMART.

Av Pål Engeseth

Prosjektplanene for 2023 er på nær 120 milliarder kroner, noe som er tre ganger så mye som det som ble gjennomført i 2022.

I årene 2019 – 2021 var investeringsnivået innen skolebygg på noe over 20 milliarder kroner. For 2022 økte dette betraktelig og investeringene steg til nær 40 milliarder kroner. Slik planene ligger i dag, vil investeringsnivået nå godt over 100 milliarder i 2023. Vi tar selvsagt forbehold om at noen av disse erfaringsmessig kan bli skjøvet på.

Oslo er skolebyggeren

Det er Oslo som har størst andel av skoleinvesteringene i perioden 2019 til 2025, med en andel på over 30 prosent av det som skal igangsettes i Norge. Prosjektet Life Science senter for universitetet i Oslo utgjør alene over 10 prosent av igangsettelsene på landsbasis, med en planlagt verdi på over 12 milliarder kroner. Viken har i samme oversikt en andel på over 20 prosent. Trøndelag og Vestland har om lag 10 prosent hver. Ser vi bort fra Svalbard, er det Innlandet som har færrest igangsettelser av skoleprosjekt i perioden, med en andel på 1,7 prosent på landsbasis.

Store prosjekter

Det er i stor grad det offentlige som bygger skoler. Derfor antas gjennomføringsgrad på skoleprosjekter å være høyere enn det generelle bildet. Totalt er det registrert 3 351 skoleprosjekter til en samlet verdi på 374 milliarder kroner for perioden 2019 til 2025. Dette gir et snitt på 111 millioner kroner per prosjekt. Det er 156 prosjekter til over 500 millioner, noe som utgjør hele 59,4 prosent av totalen.

Entrepriseform

Av samlet prosjektverdi utgjør nybygg hele 79,0 prosent av skoleprosjektene. Resten fordeles nesten likt mellom rehabilitering, tilbygg og ombygging. Totalentreprise utgjør over 61 prosent av verdien, og i antall prosjekter har over 68 prosent denne entrepriseformen. Selv om antallet samspillsentrepriser kun har 7,5 prosent av skoleprosjektene,  utgjør disse prosjektene 32,1 prosent av den samlede prosjektverdien. Vi har da holdt utenfor i beregningen de prosjektene vi ennå ikke vet entrepriseform på. Dette utgjør litt over halvparten av prosjektene, hvor mange også er prosjektplaner frem i tid.

Byggfakta har publisert en egen rapport på skole- og helsebygg, hvor flere analyser og tabeller er tilgjengelige. LAST NED GRATIS HER