Nye Stavanger universitetssykehus (Nye SUS) skal som første sykehus i landet ha verdens høyeste varelager- og sengelagerautomater, nær 40 meter på det høyeste. Tre nordsjøklatrere fra KAEFER Energy starter nå med å montere løsningen på betongveggene i de høye sjaktene.
Operatørene er erfarne nordsjøklatrere som skal jobbe hengende i solide tau fra toppen av de høye sjaktene mens de utfører oppdraget.
Fra offshore til land
-Vår kompetanse fra offshoreindustrien blir mer og mer ettertraktet på land. Våre folk har sikkerhet på topp i all sin tenkning og jobber under svært strenge standarder. Det vi ser er at våre klatrere leverer raskere på en rekke oppgaver enn for eksempel ved bruk av stillas eller lift. Derfor påtar vi oss varierende type oppdrag i forbindelse med utbedringsarbeider på broer og tunneler, vindmøller, siloer, tanker og andre konstruksjoner med utfordrende tilkomst i høyden, sier Christian Heggelund, prosjektleder hos KAEFER Energy på SUS-oppdraget.
Kostnadsbesparende
-Vi har fagbrev innen overflate/mekanisk/rigging/isolasjon som vi utfører i tau. Ved bruk av tilkomstteknikk (industriklatring) jobber vi på plasser som er vanskelig å komme til. På SUS blir dette også kostnadsbesparende fordi prosjektet slipper å bygge stillas/bruke lift samtidig som sikkerheten blir ivaretatt, sier Rune Hammersland, utstyrssakkyndig arbeid i høyden fra KAEFER Energy.
Han understreker at de som utførende selskap har totalansvaret, også for at utstyret er sertifisert og godkjent i henhold til standarder og lovverk.
Pandemien førte til næringsutvikling
Det er danske EffiMat Storage Technology AS som leverer teknologien til vare- og sengelagerautomatene. Reisebegrensninger fra Danmark på grunn av Covid-19 har utløst samarbeid med Norse Technology på Forus i Stavanger som deres stedlige representant for å bistå med leveransen. Dermed har pandemien åpnet døren for nye markeder for Norse Technology.
Atle Sirevaag, prosjektingeniør, Norse Technology/Effimat. Foto: Ingveig Tveranger/Nye SUS.
Fant tonen med dansk leverandør
-For oss er dette en spennende mulighet. Bygg og anlegg er en ny bransje for oss, og sammen med vår danske partner er dette med på å sikre arbeidsplasser og utvide vårt marked. Her tar vi som selskap et solid skritt inn i fremtiden, sier Atle Sirevaag, prosjektingeniør i Norse Technology.
Først ut i Norge med teknologien
Sengelagerautomatene får portåpninger i hver sengeetasje i Nye SUS i A, C og D -byggene. Til sammen blir det plass til 175 senger lagret i høyden fire steder i det nye universitetssykehuset. I tillegg er det avsatt plass til medisinsk teknisk utstyr og andre hjelpemidler man ønsker å ha lett tilgjengelig. Ved siden av porten kommer en berøringsskjerm der man logger seg inn med adgangskortet, for å bestille seng eller annet utstyr.
Logistikk på ny måte
Varelagerautomaten skal også ha portåpninger i hver etasje i Nye SUS i A, C og D byggene, i alt 6 systemer. Hvert tårn får plass til rundt 1000 kasser, hver med inntil 16 seksjoner. Slik lagres de viktigste av de om lag 50.000 ulike artikler som trengs i et sykehus, og som får plass i en kasse på 40 ganger 60 centimeter.
En bedre dag på jobb i Nye SUS
Varelagerrobotene har plass til utstyr og forbruksmateriell som trenges på de ulike postene og avdelingene på sykehuset. Dedikerte medarbeidere vil hente varer fra automatene og sørge for at det til enhver tid fylles på med tilstrekkelig materiell til klinikkenes forbruksskap. Varelagerautomatene fylles opp direkte fra felles vareterminal i sykehusets underetasje.
Stian Refsnes Henriksen, prosjektleder logistikk Nye SUS. Foto: Ingveig Tveranger/Nye SUS.
-Vi gleder oss til at medarbeidere raskere og enklere skal kunne hente ut rene senger og sende fra seg urene i sengelagerautomatene. Lagerautomatene skal sikre nærhet til øvrig materiell/utstyr for medarbeiderne på SUS, sier Stian Refsnes Henriksen, prosjektleder logistikk Nye SUS.
Samlet vil dette spare tid og effektivisere logistikken på sykehuset.