Byggautomasjon

Smarte bygg gir innsparinger i millionklassen for Bane NOR

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Det gir både miljøgevinster og innsparinger i millionklassen. Bak løsningen står kompetansehuset Capgemini og proptech-selskapet BLDNG.ai.

Kontinuerlig lastes det opp data fra hundrevis av sensorer i kontorlokalene til Bane NOR. Capgemini bistår med å presentere sensordata fra dataplattformen til BLDNG.ai. Dataene analyseres og videresendes i sanntid til presentasjonslaget som Capgemini har bistått Bane NOR med å utvikle. Sammen med historiske data fra dataplattformen til BLDNG.ai gir dette et bedre beslutningsgrunnlag som sikrer optimal utnyttelse av kontorfasilitetene.

Mer datadrevne beslutninger

– Vi er lidenskapelig opptatt av bærekraft. Ikke bare jobber vi hele tiden for at flere skal velge tog, men vi ønsker også å gi våre ansatte en best mulig kontorhverdag. Proptech-løsningen fra BLDNG.ai optimaliserer bruken av våre lokaler, og gjør det enklere å ta de riktige beslutningene, sier Morten Stray Floberghagen, direktør for Jernbaneeiendom i Bane NOR.

LES OGSÅ: – Smarte bygg kan bli enda smartere

– Vår rolle har vært å presentere data på en god måte fra alle byggsensorene hos Bane NOR, både i sanntid og for historisk analyse. Eiendomsforvalteren kan nå ta mer datadrevne beslutninger for optimal utnyttelse av etasjer og møterom. Løsningen gjør det enklere å sikre bærekraftig drift av bygget, sier Håkon Lenschow, sjefskonsulent i Capgemini.

– Effektiv og proaktiv drift

– Bane NOR har forstått at et grønt skifte også krever et digitalt skifte. Prop tech-løsningen vår forenkler eiendomsdriften og optimaliserer arealer. Hver dag er vi med å skape bærekraftig vekst. Det er vi stolte av, sier Steffan Thorvaldsen, CEO i BLDNG.ai.

– Smarte bygg er også grønnere, og bidrar til at vi kan nå både bærekraftsmål og organisasjonens forretningsmål. Det handler rett og slett om en mer effektiv og proaktiv drift av våre bygg, sier Morten Stray Floberghagen i Bane NOR.

LES OGSÅ: Hvorfor bør du bruke standarder for datatagging i smarte bygg?

Selskapet har montert egne skjermer for sanntidsrapportering i alle etasjer på deres hovedkontor i Oslo som viser utnyttelse av etasjer og møterom. Dette har gjort det lettere å finne ledige møterom, og gir ansatte en enklere jobbhverdag.

Utsikt til innsikt

Bane NOR Eiendom startet allerede i 2019 sin reise med å gjøre sine bygg smartere. Erfaringene så langt på hovedkontoret i Oslo har gitt besparelser i millionklassen – og lavere klimaavtrykk.
Sensorer i mer enn 200 rom, soner og etasjer samler inn data om bruken av lokalene. Det har gjort det mulig å samlokalisere to enheter i Oslo. I neste fase vil Bane NOR vurdere å utvide løsningen til også å hente inn data på luftkvalitet og temperatur. Det vil gjøre det mulig å optimalisere inneklima og samtidig spare strøm.

Samfunnsnyttig oppdrag

Sensorer fra BLDNG.ai samler inn informasjon om bygg og kontorfasiliteter. Alt av data sendes til BLDNGs dataplattform, der de blir sammenstilt og analysert for å skape et bedre beslutningsgrunnlag for effektiv drift av kontorene. Dataene sendes deretter til Bane NORs datavarehus, som Capgemini er med og utvikler.

Intelligente bygg

Takket være sensordata fra BLDNG.ai vet Bane NOR nøyaktig hvor mange kontorplasser de trenger i Oslo. Det har allerede resultert i at de har kunne slå sammen to kontorer. I tillegg vet de hvor mange som pleier å være i de ulike etasjene og kan optimalisere bygget slik at de får en mest mulig jevn belastning. Resultatet er både redusert klimaavtrykk og sparte penger.
Løsningen gir innsikt i bruken av bygg og skaper gode opplevelser for brukere. Samtidig er det store gevinster å hente for leietagere og byggeiere.

Bane NOR er i gang med å utvide løsningen i Oslo. Neste lokasjon er Bergen, og i løpet av 2024 vurderes ytterligere utvidelse til Hamar og Trondheim.

logo
Bjørn Laberg