- juni 2023 skal tre nye studentboligbygg i massivtre på Gimle 4 ved universitetet i Kristiansand etter planen være innflytningsklare. Hovedkonstruksjonen består av elementer i krysslimt tre og prefabrikkerte elementfasader.
Av Trond Schieldrop
– Det er første gang vi oppfører studentboliger i massivtre og er godt i rute med arbeidene på byggeplass, takket være et godt samarbeid med entreprenør, treleverandør og arkitekt, sier eiendomssjef Kenneth Kristiansen i Studentsamskipnaden i Agder (SiA) til Byggfakta.
Nylig inviterte SiA byggebransjen til befaring på byggeplass og et seminar der HSH Entreprenør, Tre på Agder og SiA snakket om oppføring, løsningsvalg, prosjektkunnskap og industrielt trebyggeri.
Referanseprosjekter og kompetanse
– Det er første gang vi oppfører massive trekonstruksjoner i våre studentboliger. Fra før av har vi forholdt oss til de «trygge» og tradisjonelle betongbyggene, sier Kristiansen, som mener tiden nå var moden for å velge massivtre. Forutsetningen for å skape trygghet i prosjektet var å gjennomføre en grundig skisseprosjektfase i forkant.
– Vi hadde en nær dialog med Husbanken for å finne frem til optimale planløsninger i forhold til målgruppe. Vi endte opp med en totalentreprise med samspillsfase og en fastpriskontrakt med definert makspris. For å bli vurdert som aktuell tilbyder til prosjektet, måtte tilbudet være innenfor oppgitt makspris. Det var også en forutsetning at prosjekteringsgruppen og de utførende kunne vise til referanseprosjekter og god kompetanse på massivt tre. Tilbyder måtte også sikre at kompetansen ble låst til prosjektet frem til ferdigstillelse, sier Kristiansen.
Definerte rammer og løsninger
For å kvalitetssikre forespørselen var det i forkant nødvendig med en skisseprosjektfase.
– Det ga oss definerte rammer og løsninger, og sparte oss for mye tid i etterkant. Vi fikk på plass en detaljert funksjonsbeskrivelse som inkluderer alle fag. Det sparte oss for mye tid i samspillsfasen. Erfaring og kompetanse til de prosjekterende og utførende var helt avgjørende. For å samkjøre forventningene til de involverte, ble det kjørt en grundig samspillsfase på 3 til 4 måneder. Byggekostnadene på studentboliger med betongbygg sammenliknet med massivt tre, viser at massivt tre er innenfor de økonomiske rammene for Gimle 4 som består av 184 boenheter og 271 hybler, sier Kristiansen.
– Det var viktig å tilegne oss god kunnskap om bruk av massivtre og vi har trukket på kompetansen til entreprenør, arkitekt og Tre på Agder. Tre på Agder har vært en viktig samarbeidspartner, ideskaper og pådriver i valg av tre som bærekraftmateriale. Så langt har vi kun positive erfaringene med å bygge i massivt tre og fremdriften i prosjektet er fulgt til punkt og prikke, sier han.
Kunnskap og erfaring
– Vi var avhengig av å få med partnere som hadde kunnskap og erfaring med bruk av massivtre i andre prosjekter. Uten slik erfaring kunne prosjektet komme skeivt ut, sier Kristiansen.
Han mener det er avgjørende at lokale firmaer tilegner seg god kompetanse og erfaring med bruk av massivtre.
– Nå planlegger vi bygging av 400 nye studentleiligheter på Lund Torg i aksen mellom universitetet og byen. Erfaringene vi har høstet med bruk av tre er så langt meget lovende, sier Kristiansen.
– Bruk av trevirke fikk en ny renessanse etter at klimamålene for Paris-avtalen og bærekraftmålene ble satt. I Norge jobber vi mot 1.5 graders målet. Bakgrunnen for satsingen på fornybare materialer, herunder trevirke, er ønsket om å redusere Co2-utslippene i byggenæringen. Vi registrerer økt bygging av trehus og byggherrer, entreprenører og arkitekter har tilegnet seg stadig mer kunnskap. Prisen på å bygge studentboliger i tre har samme eller lavere pris sammenlignet med å bygge i stål og betong sier Kristin Vedum, tredriver i Tre på Agder.
– Det samme gjelder eksempelvis skoler og idrettshaller. For leilighets – og industribygg er det i dag ikke utbredt å bygge i tre, men vi ser at også disse byggsegmentene er inne i en endringsfase og flere og flere kommer etter og bygger industrielt i tre, sier hun.
STORE FORSKJELLER
Hun kan fortelle at det er store forskjeller i bruk av trematerialer i bygg. Industrielt trebyggeri er fortsatt ikke like vanlig i Agder som i andre deler av landet, men flere og flere byggherrer kommer nå og ønsker en mer miljøvennlig profil. Det er bygd både skoler, omsorgsbygg, leilighetsbygg og industribygg i Agder. At SiA nå bygger hele 3 bygg er viktig sier Vedum. SiA og HSH Entreprenør er flinke til å dele kunnskap, og dette prosjektet vil brukes til videre opplæring og erfaringsoverføring i regionen.
Tre på Agder er en pådriver for å få flere til å bygge i tre.
– Vi brenner for industriell modulbygging som kan settes raskt opp på byggeplass. Bruk av tre i næringsbygg vokser og mange har tilegnet seg god kunnskap. HSH Entreprenører mener at bygging i massivtre i studentboligene på Gimle 4 er et strategisk viktig prosjekt. Jeg har arrangert mange kurs med bruk av massivtre som byggemateriale. Kunnskapen er fortsatt den største barrieren. Kompetansen blant arkitekter, rådgivere, entreprenører og byggherrer kan bli enda bedre. Her ønsker jeg å være en pådriver slik at aktørene i verdikjeden blir så trygge at å bygge i tre blir et naturlig valg ved deres neste byggeprosjekt, sier Vedum.
Norsk treprodusent
– Tremodulene produseres på Splitkon i Buskerud. Splitkon kjøper PEFC-sertifisert trelast fra nærliggende sagbruk. Dette sikrer at det er norsk gran samtidig som det er en viktig inntektskilde for lokale sagbruk og lokale skogeiere. Vi slipper nå å kjøpe trevirke fra europeiske produsenter, noe som bidrar til å redusere Co2-utslipp samtidig som det skaper verdier lokalt, sier Vedum.
Hun legger til at det tar tre uker å sette opp råbygget til ett av studentbyggene.
– I tidlig prosjektfase satte vi ned et team med leverandør av massivt tre og Lars Erik Borge I Tre som prosjekteringsleder og HSH Entreprenører med sin store tømmer- og betongavdeling. Etter at vi vant konkurransen etablerte vi høsten 2021 et team som beregnet alle løsninger i prosjektet. Deretter gikk vi over i detaljplanleggingsfasen, sier daglig leder i HSH Entreprenører AS Arne Bjørseth Nilsen.
Lyd og tekniske løsninger
– Det har vært en del utfordringer med lyd og tekniske løsninger. Disse har vi løst godt, men det har vært utfordringer med løsninger på akustikk, bygging av lydskiller i dekke og vegger i massivt tre. Vi har også hatt noen runder med brannteknisk prosjektering som vi har løst godt. Prosjekteringsfasen var hektisk fordi produksjonen av massivtre måtte planlegges nøye slik at modulene ble levert til riktig tid. Vi har hatt god hjelp av rådgivere med god erfaring på bygging av massivtre. Alle tidsplaner er fulgt i prosjekteringsfasen og var avgjørende for å oppnå god fremdrift på byggeplass. Den følger vi nå til punkt og prikke, sier Nilsen
– Vi satte opp en hovedfremdriftsplan før kontrakt ble signert, som vi følger tett. Det gjør oss i stand til å overholde tidsfristene på råbygg og tett bygg. Vi har hatt noen mindre avvik på noen milepeler primært på vindusleveranser. Disse har vi løst på en god måte. Vi er ennå ikke ferdig med massivtremontasjen men den har gått meget bra både på produksjon og fremdrift. Tilbakemeldingene på presisjon og løsningsvalg på betong og trekonstruksjoner er gode, sier Nilsen.
Totalentreprisekontrakt
HSH Entreprenører har totalentreprisen med SiA der Straye er massivtreleverandør. – Vi har også et rådgiverteam med arkitekt, Ny Struktur og I Tre som er våre prosjektveiledere. Vi har hatt få utfordringer underveis fordi prosjektet har vært godt planlagt med tidsriktige leveranser. Det har vært noe utfordring på byggetomta som er trang og med vanskelig tilkomst. Vi har ikke hatt leveringsproblemer og det er godt med kraner og rigger på byggeplass for å få på plass modulene. Vi har ukentlige byggherremøter, oppfølging i forhold til beslutninger som skal tas, og en åpen og god dialog på produkt- og løsningsvalg i prosjektet, sier Nilsen.
HSH er en mellomstor entreprenør i Agder og selskapet registrerer at flere kunder etterspør byggkonstruksjoner i massivtre.
– Det grønne skiftet kommer med stormskritt der tre blir mer viktig for å redusere Co2-utslipp. Flere av våre ansatte er tømrere og fagarbeidere som til daglig jobber med tre, understreker han.
Løsningsvalg
– De innvendige konstruksjonene på Gimle har en del synlige konstruksjoner i massivt tre. I studentboligene er det mindre krav til lyd sammenliknet med eneboliger og borettslag. Her er det mulig å velge andre løsninger for å få mer synlig massivtre innvendig. Splitkon har levert alle trekonstruksjoner fra sin fabrikk på Åmot der alle utsparinger og detaljer er ferdig produsert. Alle dekke- og veggelementer leveres på byggeplass, heises på plass og monteres, nesten som legoklosser, sier Nilsen.
Code Arkitektur vant arkitektkonkurransen på Gimle Studentboliger i mars 2021.
– Når vi skal bygge i massivtre, må det lages gode struktur-og bygningsprinsipper tilpasset studentboligene. Tomten på Gimle var så bra at vi ønsket å unngå å bygge ned kvaliteten på tomta. Studentboligene er fordelt på tre tidligere byggflater, enten på gamle byggtomter eller på en parkeringsplass. Vi valgte å gjenbruke de harde flatene mest mulig grad. Slik sett har vi i minst mulig grad berørt det flotte naturområdet med store og majestetiske furutrær, sier arkitekt og partner i Code arkitektur, Henning Kaland.
Utvikling basert på erfaring
– Vi ser allerede nå hvordan studentboligene vil bli seende ut. Det er fint å se progresjonen i monteringen av massivtre- og fasadeelementer, sier Kaland.
– Vi prøver hele tiden å utvikle og forbedre løsningene i hvert enkelt prosjekt. I studentboligene på Gimle, som nå tar form, tas det ytterligere nye skritt i utviklingen. Store vinduer med god utsikt og mye dagslys, store fellesarealer inne og ute, fargebruk, samt rasjonell og tydelig form er viktige stikkord. Når det gjelder bærekraft har massivtre mange fortrinn. Klimaavtrykket er meget lavt – faktisk mye lavere enn stål og betong. I Norge har vi mye trær og produksjonen av massivtre-elementer øker. Tre er et meget fint materiale å leve og bo i. Norge har lange tradisjoner med å bygge i tre både med både lafting i innlandet og stavkonstruksjoner langs kysten. For meg som gammel tømrer, er det veldig interessant å bruke materialet på nye måter, sier Kaland.
Lang erfaring
Code Arkitektur har 15-20 års erfaring med bygging og prosjektering av studentboliger i massivtrekonstruksjoner, der studentboligene i Bø så langt skiller seg ut.
– Vi jobber hele tiden med å utvikle og raffinere byggemetodene sammen med entreprenør og produsenter av trevirke. Erfaringene herfra gjør oss i stand til å bygge enda bedre bygg. Det er utfordrende å jobbe med trekonstruksjoner, og erfaringene vi høster tar vi med oss i vår arkitektoniske utforming av tilsvarende bygg i fremtiden. Vi søker å prioritere riktig og jobber med bestemte kvaliteter som fremhever særpreget i bygget. Når det er sagt, ønsker vi å være ydmyke og søke bærekraftige løsninger som gir det beste sluttresultatet, sier Kaland til slutt.