Tirsdag 6. september ble lysdesigner Erik Selmer tildelt Nordisk Lyspris for den nye belysningen i Nidarosdomen. Det store lysprosjektet i nasjonalhelligdommen har nå vunnet det som er å vinne av viktige lyspriser.
I november i fjor ble Selmer tildelt Norsk Lyspris for lysprosjektet i Nidarosdomen, og prosjektet ble da nominert til Nordisk Lyspris. Imellomtiden har lysprosjektet i Nidarosdomen også vunnet internasjonal lyspris (IALD-Award).
– Formidler sakral stemning
Erik Selmer mottok Nordisk Lyspris under en høytidelig seremoni i Stockholm tirsdag kveld.
– Det er utrolig gøy at vi har gjort rent bord med alle tre prisene. Viktigere enn å få priser, er at Trondheims befolkning kan være stolte av å ha et fint lys i Nidarosdomen. Det var mange gode prosjekter som var nominert til Nordisk Lyspris. Jeg tror Nidarosdomen vant, fordi vi har klart å fremheve kirkens arkitektur og detaljer og samtidig formidle den sakrale stemningen i kirkerommet, sier Erik Selmer i en pressemelding.
Bildet: Takket vær ny belysning kan man nå se det vakre stjernehvelvet i Nidarosdomen. Foto: Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
1700 nye lyspunkter
Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig. I 2018 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen.
Iboende magi
Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger. Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.
Bildet: Ny belysning synliggjør arkitektur og kunst, som tidligere har ligget i mørket. Foto: Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bildet: Erik Selmer mottar Nordisk Lyspris. Foto: Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Erik Selmer
Erik Selmer er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt. I 1990 startet han sitt eget firma. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og har tidligere fått priser for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnelen, Munkholmen og Smaalenene bru. I november 2021 ble Erik Selmer tildelt Norsk Lyspris for den nye innvendige belysning i Nidarosdomen
Prosjektgruppa
Marie Louise Anker fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har vært prosjektleder for det omfattende arbeidet. I tillegg til lysdesigner Selmer, har Marie en hel rekke eksperter med på laget, sivilingeniør elektro Silje Ausen Årseth fra SWECO, en rekke dyktige elektrikere fra NTE og lysprogrammerer, Sivert Lundstrøm, med lang erfaring fra Trøndelag Teater. Både smeder, murere og snekkere fra NDR bidratt i gjennomføringen av prosjektet, og i tillegg har NDRs Jan Tøndelstrand koordinert det daglige arbeid i installeringen av prosjektet samtidig med at kirken skulle holdes i daglig drift.
Nordisk Lyspris
-Prosjektene som er kvalifiserte til Nordisk Lyspris er nasjonale vinnere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige fra de siste to årene. Disse prosjektene representerer det beste av nordisk lysdesign.
-Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign, dagslys og kunstig lys som på en eksemplarisk måte kombinerer estetikk, arkitektur, teknologi, kvalitet og energi.
-Nordisk lysdesign er en integrert del av skandinaviske designtradisjoner – minimalistisk skjønnhet og funksjonalitet.