Aktuelt

Oslos største støyproblemer

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Innbyggerne i Oslo svarer i en fersk undersøkelse på hvilken støy som oppleves mest plagsom. Bygg- og anleggsarbeid tar førsteplassen.

EPOS, leverandør av profesjonell kommunikasjonsteknologi, har nylig kunngjort reultater fra en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse, med tall fra Oslo og Viken. Undersøkelsen handlet om hvordan folk påvirkes av støy i hverdagen og hvilke grep de for å begrense den. Nesten hver andre person i Oslo og Viken plages av anleggsarbeid.

EPOS jobber for at yrkesaktive oppnår bedre produktivitet i arbeidslivet og har blant annet utviklet en kunstig intelligens, EPOS AI, for å lære mer om støy i arbeidslivet.

– Støy har alltid vært en årsak til stress. Men i dag oppleves det mer ødeleggende fordi det er blitt normalt å jobbe hjemmefra og når man er på farten. Om man bor i områder med mye støy, eller det bygges mye ett sted, er det viktig å være klar over at dette reduserer produktiviteten til en rekke bedrifter og personer som befinner seg der, sier Jesper Kock, VP for Research and Development i EPOS, i en pressemelding.

– Den enkleste løsningen for folk flest er å bruke teknologi som støykansellering og undersøkelsen viser at mer enn én av tre nordmenn gjør det allerede, legger han til.

Dette viser tallene fra Oslo og Viken:

Topp tre mest irriterende kilder for støy er:

o Anleggsarbeid (47 prosent)
o Trafikk (33 prosent)
o Utendørs publikumsstøy (15 prosent)

37 prosent av innbyggerne bruker støykansellerende hodetelefoner og øreplugger i dag:

o Behovet er størst på kollektivtransport (53 prosent)
o 47 prosent bruker dem på jobb
o 23 prosent bruker dem på jobbreiser

Topp tre grunner til at folk bruker dem på jobb:

o Fordi det er lettere å jobbe i åpent landskap (28 prosent)
o Fordi andre lar deg være i fred om du har på hodetelefoner (19 prosent)
o Fordi man får gjort mer / økt produktivitet (18 prosent)

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra EPOS hos et landsrepresentativt utvalg på 1123 respondenter i det nettbaserte Responspanelet. Tallene fra Oslo og Viken er hentet ut fra denne og utgjør 418 personer. Undersøkelsen ble avholdt i tidsrommet 16-22. november.