Nyheter

– Ordrebøkene er nå i ferd med å gå tomme

Bildet: Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien

– Stopp i salget av nye boliger og stor usikkerhet preger industrielt trebyggeri og elementprodusentene i Treindustrien, ordrebøkene er nå i ferd med å gå tomme, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien, i en pressemelding.

Akkumulert salg totalt av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og hvit trelast faller nasjonalt med 2,67 prosent pr. september målt i volum sammenlignet med 2022, viser statistikk som Treindustrien legger frem i dag. Sammenlignet med 2019 som et normalår før pandemien, faller akkumulert salg totalt med hele 13,23 prosent.

For impregnert trelast øker det akkumulerte salget pr. september med 8,08 prosent, målt i volum sammenlignet med samme periode i fjor. Eksporten av trelast økte pr. september med 14,1 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Eksport av sagtømmer som råvare faller med 5,4 prosent, sammenlignet med september i fjor, ifølge SSB. Ifølge SSB faller igangsettingstillatelser for boliger med 26,1 prosent pr. september.

– For trelastprodusentene øker eksporten, mens etterspørselen innenlands faller. Samtidig går produksjonen av trelast og impregnert ned både i Norge og resten av Norden. Fall i etterspørsel og kraftig oppbremsing i produksjonen gir en situasjon med langt lavere lagerbeholdning enn normalt, sier Finstad.

logo
Bjørn Laberg