Nyheter

Nedre Slottsgate 10 er Norges vakreste nybygg

Foto: Knut Neerland

Arkitekturopprøret har kåret Nedre Slottsgate 10, midt i Oslo sentrum, til Norges vakreste nybygg. Bygget driftes og utvikles av Promenaden Management og leies ut til motehuset Chanel.

Det tidligere bygget ble revet i 2019 fordi det var i svært dårlig stand. Promenaden Management fikk hjelp av arkitektkontoret embark til å tegne et nytt bygg, med en fasade som skulle passe inn mellom nabobyggene.

– Vi forvalter og leier ut en fantastisk portefølje med flotte bygg i et historisk område rett ved Karl Johans gate. For oss er det viktig at vi respekterer historien, og bygger i en stil som viser omtanke for nabobyggene. Samtidig er vi opptatt at vi ikke skal lage kopier, men moderne bygg med høy kvalitet som passer godt inn i et historisk område med klassiske bygg, sier Annette Lund, administrerende direktør for Promenaden Management.

Godt samarbeid

Selskapet eier en rekke av byggene i Nedre Slottsgate og Øvre Slottsgate, inkludert Steen & Strøm. Området har fått navnet Promenaden Fashion District, og inkluderer kjente motehus som Dior, Gucci og Louis Vuitton. I oktober åpnet også det spanske suksessmerket LOEWE sin første butikk her. Promenaden Management drifter og utvikler også Eger-kvartalet.

Det opprinnelig bygget i Nedre Slottsgate var fra rundt 1890, og hadde i slutten av sin levetid betydelige skader i konstruksjonen samt at fasaden hadde blitt betydelig endret over mange år. Da bygget ble revet høsten 2019 og bygget opp igjen, fikk den en ekstra etasje, for å komme på høyde med de vernede byggene ved siden av. Fasaden er utformet med puss, med store butikkvinduer i første etasje og høye vinduer i etasjene over som harmonerer i proporsjon og uttrykk med nabobygget.

– Utviklingen av Nedre Slottsgate 10 har vært et tett og godt samarbeid mellom arkitektkontoret embark, Byantikvaren og Promenaden Management. Vi er alle opptatt av kvalitet og å ta vare på dette flotte området midt i Oslo sentrum. Resultatet var så godt at Chanel valgte å gjøre det til sitt sted her i Norge, sier Lund.

Jevn rytme og symmetri

I nominasjonen av Nedre Slottsgate 10 til Norges vakreste nybygg sier Arkitekturopprører følgende: «Nybygget på denne adressen har tradisjonell fasadeoppbygning, som erstatter og til en viss grad viderefører en forsvunnet forretningsgård på samme sted. Fasaden bærer preg av jevn rytme og symmetri, med materialer som reflekterer nabolaget.»

Via en avstemning på nettet fikk Nedre Slottsgate 10 flest stemmer av alle kandidatene, og vant over blant annet over Eidsvoll politistasjon og Røros Bibliotek, og andre bygg i Oslo, som Stensberggate 15 og Kirkegårdsgata 14.

Arkitekturopprørets avstemning kåret også Moxy Hotell Tromsø til Norges styggeste nybygg.

logo
Bjørn Laberg