Ved kreativ bruk av vinduer og skyvedører fra Schüco klarte man å bevare uttrykket til den opprinnelige låven, samt å bygge inn en moderne leilighet med livsløpsstandard.
Familien Flakk eier et gammelt småbruk fra 1863. Sammen med arkitektene Flakk/Dalziel AS tok de sjansen på å rehabilitere det tradisjonelle tunet. Over flere generasjoner har eiendommen på Flakk i Birkeland, i Agder Fylket vært på samme hender. Grete Flakk og Jon Ødegård bruker småbruket som fritidsbolig og forbinder den rødmalte låven med stedets historie. Det var derfor aldri et alternativ å rive hele bygget. I stedet valgte de å integrere en moderne treroms-leilighet i deler av låven.
– Vi ville gjerne bevare inntrykket av et gammelt gårdstun. Det har vi fått til ved å beholde fasaden på låven på to sider, samtidig som de to andre fasadene – som er vendt bort fra tunet – har fått et helt nytt og moderne uttrykk, sier de to.
Uvanlig grep
Arkitektene Sofie Flakk Slinning og Matthew Dalziel realiserte byggherrens ønsker med å kombinere det gamle og det nye. Mens det nye tilbygget består av store åpne glassfasader, skiller en innvendig Schüco panorama skyvedørsløsning mellom den nye og gamle delen av låven.
– Vi valgte også å benytte noen gamle bygningselementer inne i leiligheten, forteller Sofie. Som et innrammet bildet viser skyvedøren den gamle veggen og fungerer samtidig som en ekstra utgang fra leiligheten til det gamle tunet mellom låven og våningshuset.
– Vi benyttet Schüco ASE 80 skyvedør mot terrasse, Schüco vinduer, glasstak og panoramadører. Alt lakkert i samme farge som eksisterende hvitmalte vinduer. Litt uvanlig var det også at vi valgte å benytte panoramadesign (PD) der karmene bygges inn i veggen for å lage store skyvevinduer på bad og soverom. Denne løsningen brukes normalt til større skyvedører. Slik fikk vi minimale profiler på veggen som vender mot skogen, og vinduene kan skyves opp slikt at naturen nærmest kommer rett inn i begge rommene, forteller arkitektene.
Variende profilbredder
Naturen blir invitert inn i låven gjennom vinduene og dørene og har dermed en stor påvirkning på atmosfæren.
– De to sidene som vender mot urørt natur er åpnet opp for lys og utsikt, mens fasadene mot tunet er bevart i sin historiske form. Dette bidrar til at låven føles svært luftig og samtidig veldig privat. De ulike variantene av profilbredder ble brukt for enten å skjule eller fremheve det enkelte vindu, sier Grete Flakk og Jon Ødegård. Byggherrene legger til:
– Vi har klart å bevare det opprinnelige tunet samtidig som vi har åpnet opp fasadene mot elva og naturen for øvrig. Når en går inn gjennom inngangsdøren til den nye leiligheten, oppleves det som om en kommer inn i en ny og moderne verden der lyset strømmer inn og naturen kommer tett på.
Gamle bygg krever nøyaktige mål
Både byggherre og arkitektene jobbet tett sammen med utførende Schüco partner H-fasader GlassTeam AS. Jørgen Slydahl, salgssjef entreprenør, forteller:
– Et mer enn 100 år gammelt bygg stemmer sjelden helt med tegningene. Det krever at vi må være til stede på byggeplassen for å få tatt nøyaktige mål. I dette prosjektet var utfordringen å få alt til å passe med hensyn til vinkler og få fine overganger mellom elementene. Men resultatet ble flott. Fronten på gavlveggen ser ut som svevende glass over den store skyvedøra og blir som et smykke på bygget, sier Slydahl.
Alle foto: Sindre Ellingsen