Aktuelt

Interiørarkitekt med selvkritisk blikk på bærekraft

Bildet: Arkitekter og arkitektstudenter i ivrig samtale med interiørarkitekt Trond Ramsøskar etter hans foredrag om bærekraft og dilemmaer under Architect at Work på Lillestrøm i dag. Foto: Odd Borgestrand.

ARCHITECT@WORK 2021: det er på høy tid at sirkulær-tankegangen får gjennomslag hos landets interiørarkitekter. Vi må benytte vår markedsmakt og bli pådrivere for bærekraftige konsepter og løsninger.

Av Odd Borgestrand

Det var et av hovedbudskapene til interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar under andre dag av Architect at Work på Lillestrøm.

– En rekke dilemmaer

– Møbelprodusenter og forhandlere gjør varighet, holdbarhet og gjenbruk til hjørnesteiner i varemerkene sine. Interiørarkitektene har et stykke vei å gå, men det er på høy tid at sirkulær-tankegangen får gjennomslag også i vår prosjektering. Når vi tar dette ansvaret, møter vi en rekke dilemmaer, innrømmet Trond Ramsøskar, som mente at disse dilemmaene ikke er større enn at de kan løses. 
Ramsøskar Interiørarkitekter ble startet i 2012, og er nå vokst til fra én til 21 medarbeidere. Selskapet mener det er eksperter på en rekke felter, eksempelvis innen kontor, bolig, helse, hotell eller kombinasjon av de ulike segmentene.  
– Det er der vi får de spennende løsningene, sa Ramsøskar.

Møter kunden tidlig i prosjektene

– Vi må ha førstelinjekompetanse innen bærekraft, siden det er vi som møter kundene i den innledende fasen. Derfor må vi som interiørarkitekter også være i forkant når det gjelder nettopp bærekraft, sirkulærøkonomi og gjenbruk, sa han i sitt foredrag. 
Han mente gjenbruk handler om noe så enkelt som å ta med seg godt brukte møbler inn i nye lokaler. 
– Interiørarkitekter har ikke alltid vært opptatt av bærekraft. Noen vil kanskje hevde at vi har vært verstinger på dette området, fordi vi hele tiden har jaktet nye løsninger uten å tenke på produksjonsmetoder eller varighet på produktene, sa han videre.
– Mitt råd er at vi skal velge lokalproduserte produkter. Vi må med andre ord omstille oss. Som yrkesgruppe må vi sette oss inn i bærekraft og miljø for å ha livets rett. Vi har et samfunnsansvar, og som yrkesgruppe er vi en maktfaktor fordi vi bidrar til å velge ut produkter og løsninger, understreket han.

Tok selvkritikk

Han tok på vegne av bransjen selvkritikk på at interiørarkitekter ofte har oppfordret sine kunder til å kjøpe det som er trendy, – fordi det er trendy. 
– Vi trenger det jo ikke, og det er dette vi må bli bevisst på selv om vi hevder at vi er trendsettere.  Vi må ikke snakke ned det som varer. La oss bli mer bevisst på hva vi kan ta vare på. Helhetlig design betyr ikke nødvendigvis at alt skal være nytt, understreket han.

Klare råd 

– Mitt råd er at vi skal gå forsiktig fram når vi etablerer nye lokaler.  I et hotellrom er det kanskje riktigere å velge vinyl framfor ekte parkett. Det handler om livslengde. Et kofferthjul kan ødelegge et helt gulv og ødelegge helhetsinntrykket i løpet av en dag eller to. Som interiørarkitekter må vi tenke tidshorisont på det vi investerer, sa Ramsøskar videre.

Mangler en verdikjede

Til slutt kom han med et sterkt ønske og en oppfordring om å etablere en ny verdikjede innen gjenbruk. 
– Det er ikke så lett å kjøpe brukt som vi ofte kunne ønske. Vi mangler et godt logistikksystem. Gjenbruk og ombruk kan derfor bli både arbeidskrevende og kostbart. Interiørarkitekter mangler altså en verdikjede. Vi trenger å etablere en ny verdikjede som er like god som om vi skulle kjøpe nytt. Vi har flere gode aktører i bransjen, men vi er ikke kommet så langt at vi kan velge produkter og få disse levert til våre prosjekter, mente han.

Bildet: Alt må ikke være nytt når man etablerer et hjem eller et kontor. Interiørarkitekter må bli mer bevisste på gjenbruk og bærekraft, mener interiørarkitekt Trond Ramsøskar. Foto: Ramsøskar AS.