Aktuelt

Hvem vinner Cityprisen 2022?

Bildet: Økern Portal er en av de tre kandidatene som kan vinne Cityprisen 2022. Foto: Stema Rådgivning

Norsk Eiendom deler i år ut Cityprisen for 25. året på rad. Målet er å premiere eiendoms­aktører som strekker seg lengre med sine nybygg og rehabiliteringsprosjekter, og bidrar til å utvikle bedre bygg, byer og tettsteder.

– Vi har møtt mange dedikerte og modige utviklere i år og sitter igjen med et klart inntrykk av at stadig flere eiendomsutviklere nå ser på oppgaven i et videre perspektiv enn hva vi har vært vant til fra tidligere. Det gjenspeiles i større variasjon i konsepter, mer åpenhet, deling og dynamikk, sier Netten Østberg, juryleder for Cityprisen.

Med seg i juryen har hun Tone Tellevik Dahl (Norsk Eiendom), Anders Berggren (Malling), Maren Bjerkeng (Aspelin Ramm) og Andreas Vaa Bermann (Plan- og bygningsetaten Oslo). Sammen har de evaluert en rekke gode kandidater, spilt inn fra hele landet, både i videomøter og på fysiske befaringer.

– Møtene med ambisiøse, nytenkende og kompetente utviklere har vært veldig inspirerende. Det er et privilegium å bli presentert for et så stort spenn av type prosjekter, alt fra rehabilitering og nybygg, områder og enkeltbygg. Det er tre svært gode kandidater som nå kniver om årets pris, forteller Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom. 

Vinneren offentliggjøres på Norsk Eiendoms Citykonferanse i Oslo 29. mars, som arrangeres i samarbeid med Estate Kunnskap.

Her er de nominerte:

Økern Portal

Lørenfaret 1, Oslo 

Foto Stema Rådgivning

Oslo Pensjonsforsikring ville skape både et kontorbygg av internasjonal klasse og et møtested for nabolaget Økern i Oslo. Økern Portal er et innholdsrikt og nytenkende prosjekt, som utforsker nye metoder og løsninger i hele spennet fra teknologi til medvirkning, drift og bruk. Taket er et særlig spennende tiltak – både med tanke på bærekraft, tilbud til lokalbefolkningen og muligheter for rekreasjon.  

Rebel  

Universitetsgaten 2, Oslo  

Illustrasjon 3D Estate 

Midt i Oslo sentrum ville Entra gjenbruke et bygg som bidrar til aktivitet og byliv i sen­trums­kjernen. Gjennom ombruk og kreativ transformasjon er lukkete kontor­are­aler og kjellere omformet til et kraftsenter for IT og teknologi, med helt nye modeller for sambruk og fleksibilitet. Bygget åpnes opp mot flere sider og har dermed fått en helt ny tilgjenge­lighet. Store mørke arealer har ved kreativ programmering fått ny bruk og aktiviteter.  

Kulturhuset   

Vaskerelven 8, Bergen 

 

Foto: En til En Arkitekter

Yngvill Nydal og Ingolf Sundfør Dahm ville omgjøre en fragmentert og utdatert eiendomsmasse til et samlingssted for kultur, i smørøyet av Bergen sentrum. Prosjektet rommer 3500 kvadratmeter gulvflate fordelt over fire etasjer. Her finnes det blant annet tre scener, tre barer, restaurant, galleri, møtelokaler, kontorer og en stor takhage med servering. Eierne har vist en særlig kreativ tilnærming og engasjement for driftsmodeller og aktivisering.  

Kriterier for Cityprisen

Prosjektet skal levere på alle rammer og kriterier beskrevet under: 

  • Næringsbygg, enten enkeltbygg eller klynge av bygg med næring som hovedformål, kan være kandidater.  
  • Boliger og funksjonsbygg kan inngå som underformål, men ikke fremstå som hoveddelen av prosjektet. 
  • Bygget må være tatt i bruk før nominering for å kunne vurdere alle kriteriene godt nok 

Prosjektet skal være et forbilde med overføringsverdi som kan inspirere andre til å strekke seg lenger for å bidra til positiv utvikling, høy kvalitet og læring til nytte for næringen og samfunnet. 

Prosjektet skal levere på alle tre dimensjoner av bærekraft:

1. Sosialt/Samfunnsmessig

Prosjektet skal i sin utforming og gjennom sitt innhold vise at det tilfører området og nabolaget en verdi, inngår på en god måte i en større helhet, og i sin utforming viser at den menneskelige dimensjon for brukere av bygget og området rundt er godt ivaretatt. Tilfører positivt stedsidentitet.

2. Fysisk miljø/klima

Prosjektet skal være miljø- og klimaeffektivt. Det kan premieres for innovative og nyskapende tekniske og arkitektoniske løsninger som er miljø og klimamessig bærekraftige over tid. Det er det helhetlige klimagrepet som skal vurderes, og transformasjon og gjenbruk kan tillegges særlig vekt.

3. Økonomisk

Prosjektet skal kunne vise til en sunn økonomi i form av en forsvarlig avkastning på investert kapital for eier.

KILDE: Norsk Eiendom