Norden

Grønt lys for nytt fotballstadion i Aarhus

Bildet: Det nye stadionet i Aarhus, hvor AGF skal være hjemme, vil ha plass til opptil 22.000 sittende tilskuere og opptil 24.000 tilskuere totalt. Den første kampen er forventet å bli spilt i midten av 2026. Visualisering: Zaha Hadid Architects

DANMARK: Byggingen av det nye stadionet i Aarhus starter neste måned. Det er klart etter at Aarhus bystyre har vedtatt lokalplanen for byens nye fotballstadion på Stadion Allé.

Aarhus bystyre har nå vedtatt lokalplanen som legger til rette for den nye, banebrytende fotballstadion, som det internasjonale designstudioet Zaha Hadid har tegnet og vunnet arkitektkonkurransen med. I vinnerlaget er også Tredje Natur og Sweco. Stadion skal ligge i Kongelunden i enden av Stadion Allé. Området er både bynært og naturskjønt, og det har derfor vært en forutgående og grundig debatt om bl.a. prosjektets klimapåvirkning og parkeringsforhold, melder dagensbyggeri.dk

Et særegent arkitektonisk trekk ved den nye stadion vil være de høye, slanke søylene som krummer seg utover på toppen og refererer til skogens trær. Fasaden er konstruert i vertikale lameller i lyse, gylne fargenyanser. Foran stadion er Høgh-Hansens historiske røde bygning, Stadionhallene, bevart. Det etableres et nytt, stort og offentlig tilgjengelig torg mellom ny stadion og nabobygget med idrettsarena.

22.000 sittende tilskuere

Byggingen starter etter planen allerede i januar, slik at det kan spilles kamper på den nye stadion i midten av 2026 med plass til 22.000 sittende tilskuere og inntil 24.000 tilskuere totalt. Først må imidlertid tribunene på eksisterende stadion på samme sted rives, noe som vil skje i etapper, alt mens AGF fortsetter å spille sine Superliga-kamper på banen gjennom hele 2024.

Den nye stadion bygges i et samarbeid mellom Aarhus kommune som byggherre, Team Zaha Hadid som totalrådgiver og A. Enggaard som hovedentreprenør.

Den totale økonomiske rammen for stadionprosjektet er 650 millioner danske kroner. Pengene kommer fra Salling Fondene og Lind Invest på 250 millioner kroner hver. AGF skyter 150 millioner danske kroner inn i prosjektet fra fremtidig, økte driftsinntekter.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg