Fagskolen Oslo regnes av mange som den fremste utdanningsinstitusjon innen BIM. Studieretningen BIM-tekniker hadde nylig sin årlige framvisning av prosjekter, «BIM Show Off».
Av Ingolf Sundfør
I år var fokuset særlig på hvordan de gjentakende elementene i digital prosjektering kan automatiseres.
Kreativ forståelse
– Det er alltid gøy å være til stede på Fagskolen Oslos «fesjå». Det var også i år høy kvalitet på presentasjonene til BIM-studentene, de viste en kreativ forståelse av BIM, og jeg lærte mye nytt. Temaene studentene delte er veldig aktuelle i flere bransjer, men kanskje det viktigste de delte, var at de har lært og er i stand til å lære bort til andre. BIM-studentene presenterte «slik kan du gjøre det» ikke bare «se hva jeg kan». Og det er en veldig viktig egenskap bransjen trenger, sier Egil Hægeland, ingeniør og BIM-tekniker fra Norconsult, som selv har studert BIM ved Fagskolen Oslo.
Solid kontakt med næringslivet
– For min egen del, fant jeg tidlig ut at BIM var riktig for meg. Jeg mener at mange utdanningsinstitusjoner har mye å lære av BIM-studiet på Fagskolen Oslo og hvordan BIM er en sentral og ikke minst praktisk del av undervisninga. Hovedgrunnen til at jeg fikk jobb var den solide kontakten Fagskolen Oslo har med næringslivet, sier Hægeland til Byggfakta.
Bildet: Fra venstre: Egil Hægeland, Norconsult, Alexander Sørli, NCC og Paal Gjerstad Maseng var alle imponerte over kvaliteten på presentasjonene til BIM-studentene.
Foredragene:
I rekken av mange interessante foredrag under årets BIM Show Off kan nevnes:
Magnus Nepstad, elektriker, fagskoleingeniør og BIM-student hadde et humoristisk innslag: «Tid til kaffi». Teamet var automatisering av effektberegninger for elektroinstallasjoner. Arealene og romsonene i modellen er styrende for effektberegninga som genereres gjennom et skript. Totalt tre Dynamoskript gir mengdelister på en automatisert måte og dermed «Tid til kaffi».
Bildet: Magnus Nepstad, elektriker, fagskoleingeniør og BIM-student. Foto: Harald Selvær
Christian Kirk, tømrer og BIM-student viser hvordan man billig og på åpne formater kan bruke dedikerte BIM-servere for å kjøre både modellkontroll, revisjoner av modellene og FDV. Det brukes åpen kildekode for ikke å bli låst til spesifikke leverandører. Alt relativt kostnadsfritt og på åpne formater.
Jan-Ove Sunde, tømrer, fagskoleingeniør og BIM-student har som tema: Kontrollområder i et BIM-prosjekt basert på åpne formater. Foredraget er inspirert av utplasseringsperioden på det nye sykehuset i Drammen. Kontrollområdene er bygget opp av romsoner. Dette kan lages til arbeidspakker for større tegningsløse prosjekter, der utførende på byggeplasser mer lettvint og strukturert kan bruke modellen som produksjonsunderlag.
Bildet: Jan-Ove Sunde, tømrer, fagskoleingeniør og BIM-student. Foto: Harald Selvær
Tony Ngo, blikkenslager og BIM-student viser «spagetti-skripting» i Param-O fra Archicad. Fasaden i Ocean Space Senter ble i hans eksamensarbeid skriptet ut fra én enkelt vindusmodul. Som utgangspunkt var målet å lage en «one-size-fits-all» fasademodul, sier Tony. Param-O er et såkalt «nodeskript-program» med den store fordelen at det hele tida vises hvilke andre noder som er tilkoblet, forklarer Tony som også viser en film som forklarer de ulike stegene i sitt arbeid med visuell skripting.
Peder Mugaas fra Sykehusbygg ble imponert av Tonys presentasjon:
– Jeg ble utrolig fornøyd da jeg så skriptet til Tony. Han har koplet BIM til blikkenslagerfaget og viser veldig god interesse for parametrisk modellering. Dette er bare noe en veldig inspirert person får til, sier Mugaas.
FAKTA:
• Fagskolen Oslo holder til på Kuben på Økern og er en gratis offentlig videreutdanning for fagarbeidere, som tømrere, rørleggere, murere og elektrikere.
https://sites.google.com/view/fagskolenoslo-bim/bim-studiene
• BIM-tekniker er en utdanning innen digitale verktøy og moderne styring av byggeprosesser.
• BIM står for Bygnings Informasjons Modellering.
Programmet på BIM Show Off:
• Studieåret 21-22, Andreas Winum & Christian Mathisen
• BIM server – En verden av muligheter, Christian Kirk
• Hvordan behandle informasjon?, Morten Sondre Andreasen
• Visualisering av informasjon og 4D, Raymond Schjønningsen
• Utsparinger inn i et nytt millenium, Andreas Foss
• ArchiCAD – ParamO, Tam Tony Minh
• Parametrisk design, Ole Isaksætre
• Effektberegning og Dynamo, Magnus Nepstad
• Kontroll på sonene, Jan-Ove Sunde