Arkitektur

Chalmers-studenter vinner arkitektkonkurransen «Nye øyne på tre»

Bildet: Vinnerne er Simon Viklund og Tore Lagerquist, Chalmers tekniska högskola.

SVERIGE: Nordbygg og bransjeorganisasjonen Swedish Wood, med støtte fra Architects Sweden, har annonsert vinneren av «New Eyes on Wood», en konkurranse for arkitektstudenter som har som hovedformål å synliggjøre tre som materiale og vise muligheter for innovasjon, sirkularitet og gjenbruk.

Vinnerforslaget, «Masses in Motion», får ros for sin innovative tilnærming som fremhever treets muligheter og utfordrer grensene for materialer, teknologi og gjenbruk. Skaperne Simon Viklund og Tore Lagerquist kommer fra Chalmers tekniska högskola (CTH) i Göteborg.

Oppgave og fortjeneste

Konkurranseoppgaven var å designe et møtested/møtested hos Nordbygg som skal arrangeres på Stockholm International Fairs i Älvsjö 23.-26.april 2024. Vinnerbidraget vil bli reist i inngangspartiet under Nordbygg, hvor det også vil bli holdt prisutdeling og alle forslag vil bli stilt ut.

– Nordbygg er Nord-Europas største møteplass for bygg- og eiendomsbransjen. Vinnerbidraget bygges som en sentral møteplass ved inngangen, så det er selvfølgelig en fin mulighet for disse arkitektstudentene til å vise arbeidene sine for et stort publikum, sier Lina Hann, jurymedlem og prosjektleder for Nordbygg.

Vinneren av konkurransen får også en premiesum på 50.000 svenske kroner og en studietur arrangert av Swedish Wood.

– Det som først og fremst har tatt tak i oss, er de unge studentenes engasjement for bærekraft, sirkularitet og gjenbruk, og alle de nye tankene og ideene om hvordan tre kan bidra til denne nødvendige transformasjonen, sier Tomas Alsmarker og Johan Fröbel i Swedish Wood.

Formål og begrunnelse

Formålet med konkurransen er å fremme kunnskap om tre som materiale og inspirere til innovative og bærekraftige arkitektoniske løsninger. Juryen tok hensyn til fire kriterier; innovasjonsnivå, arkitektonisk utforming, funksjon og gjennomførbarhet. Vinnerne ble valgt etter en nøye vurdering av de 26 bidragene som ble mottatt.

– I «Lots of Movement» står strukturen i sentrum og gir møteplassen en skulpturell følelse. Limtrestrukturen kompletteres av CNC-fresede massivtrepaneler som plasseres tett rundt scenerommet for å gi en følelse av ro. Samtidig kan lyset fortsette å flomme inn og det er plass igjen til passasjer. Juryen knyttet det til de fantastiske kobberteltene i Haga Park, men i en nytolket versjon, forklarer juryens sekretær, Tove Dumon Wallstén, arkitekt SAR/MSA, Architects Sweden.

Til vinnerbidraget»Lots in motion»

Andre prisbelønte forslag

Juryen har gitt hederlig omtale til forslaget «Brädgård» for sin innovative tilnærming og inspirerende måte å tenke sirkularitet og gjenbruk på.

Bak stipendet står arkitektstudentene Felix Olofsson, Adam Rydén og Svante Hallgren fra Fakultet for ingeniørvitenskap (LTH).

Til forslaget «Lumberyard»

I tillegg ønsker juryen å vie spesiell oppmerksomhet til to forslag, «Lada på farten» og «Träffpunkten stugan», som utfordrer tradisjonelle typologier av trekonstruksjon.

«Lada på språng» av Viktor Nordling, Chalmers tekniska högskola (CTH)

«Träffpunkten stugan» av Max Lifmark, Chalmers tekniska högskola (CTH)

Jury

Konkurranseforslagene har blitt bedømt av en jury bestående av:

• Lina Hann, prosjektleder Stockholmsmässan/Nordbygg

• Johan Fröbel, leder for teknologi og handel, Swedish Wood• Tomas Alsmarker, leder for innovasjon og forskning, Swedish Wood

• Malin Heyman, arkitekt SAR/MSA, Atelier Heyman Hamilton (oppnevnt av arkitektforeningens konkurranseutvalg)

• Allan Foss, prosjektleder og montør i Stockholmsmässan, ble kalt inn som ekspert.

• Juryens sekretær var Tove Dumon Wallstén, arkitekt SAR/MSA, med støtte fra Erik Eckersten, studentkoordinator, begge fra Architects Sweden.

• Konkurransefunksjonær var Liv Ljungqvist, Stockholmsmässan.

logo
Bjørn Laberg