Aktuelt

CF Møllers Architects vant tysk prestisjeprosjekt

Illustrasjon: CF Møllers Architects

DANMARK: Det danske arkitektfirmaet CF Møllers Architects vant konkurransen om det tyske forskningsbygget HAFUN, ved Science City Hamburg Bahrenfeld.

Det nye HAFUN-bygget blir et landemerke for Science City campus. HAFUN står for Hamburg Fundamental Interactions Laboratory.

CF Møllers Architects vinnerdesign samler to forskningssentre i ett bygg som skal bygges i den nye Science City Hamburg Bahrenfeld, som er under utvikling og skal bli et «senter for fremragende forskning» i hele Tyskland og Europa, skriver dagensbyggeri.dk

Her blir HAFUN en viktig brikke med åpne miljøer for kontorer, møteplasser og konferanser og delvis underjordiske laboratorier. Her vil det være ekstremt sensitivt utstyr for forskning innen blant annet kvantefysikk, kosmisk stråling og gravitasjonsbølger, som krever fullstendig skjerming mot forstyrrelser og vibrasjoner. 

– Forskning i verdensklasse trenger nyskapende design, som åpner for nye måter å frigjøre kreativt potensial på.  Ambisjonen er at arkitekturen skal fremme tettere forbindelser og kreativitet mellom kolleger, forskergrupper og det bredere samfunnet – der kloke hoder like gjerne kan utveksle ideer over en kopp kaffe som i laboratoriet, sier Julian Weyer, partner i CF Møller Arkitekter.

rich-media-1

Bildet: Innvendig er det lagt vekt på åpenhet med møteplasser som fremmer kunnskapsdeling og samarbeid. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter.

– Vårt design viser en stimulerende, transparent arkitektur der bygninger og landskap forvandler stedet til en levende del av campus som kan uttrykke Vitenskapsbyens visjon, fremme innovasjon og tiltrekke seg talenter, legger han til.

Gjenkjennelig og ikonisk bygning

Bygget består av to atriumbygg forbundet via et hjørne i hvert volum. Dette skaper en bygningsgeometri som en dobbel sløyfe, som med én samlende fasade gir en gjenkjennelig og ikonisk bygning, og som tilpasser seg omgivelsene. Bygget trappes ned med grønne takhager mot boliger i sør, og åpner opp mot eksisterende campus i vest.

Sammenkobling av volumene skaper vinkler for uteoppholdsrom rundt bygget med grønne terrasser og hager. Her ligger byggets inngangsparti sentralt der de to gårdsbygningene møtes.

Strukturere og fremme kunnskapsdeling

Ankomstområdet består av en foaje, utvidet med en elegant spiraltrapp til takterrassene, noe som gir besøkende enkel tilgang til et observatorium og utendørs undervisningsfasiliteter. Forbindelsen mellom de to volumene utgjør hjertet i bygget, hvor et sentralt plassert atrium skaper et sosialt knutepunkt.

På et attraktivt hjørne på gateplan ligger konferansefasilitetene, hvor det innvendige rommet kan utvides med gårdsrommene. Dagslys, lyst interiør og trepanel skaper en hyggelig atmosfære og har en akustisk absorberende effekt i atriet, kontorer og de romslige korridorene innredet med salongområder.

rich-media-2

Bildet: Oversikt over Science City Hamburg Bahrenfeld, som HAFUN-bygningen (oransje) vil være en del av.

Bygningen, som bygges i umiddelbar nærhet av universitetet i Hamburgs nyeste fysikkbygninger: HARBOUR og CHYN, er realisert av Sprinkenhof GmbH på vegne av Authority for Science, Research, Equality and Districts (BWFGB) i en leietaker-eier modell.

– Etter at Sprinkenhof allerede har realisert prosjektene CHYN og HARBOUR i Science City Hamburg Bahrenfeld, ser vi frem til å konkretisere planene for nybygget HAFUN ytterligere for eksperimentell forskning i fysikk ved Universitetet i Hamburg. Med CF Møller Arkitekter har vi funnet en partner for denne nye, utfordrende realiseringsoppgaven og ser med tillit frem til det videre samarbeidet med de involverte partene, sier Martin Görge, administrerende direktør i Sprinkenhof i en pressemelding.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
admin