Stasjonene på Fornebubanen bygges dypt under bakken. Cautus Geo overvåker konstruksjonene og grunnforholdene. – Utenkelig å gjennomføre uten kontinuerlig overvåking, sier geotekniker Vegard Søderholm i Fornebubanen.
Automatisk overvåking og varsling
I desember 2020 startet byggingen av Fornebubanen. Den bygges i tunnel fra Majorstuen i Oslo til Fornebu i Bærum. I 2029 skal banen stå ferdig. Da kan den transportere 8000 reisende hver time. Fra endestasjon til endestasjon er det snaut åtte kilometer. Reisetiden blir 12 minutter. Cautus Geo er spesialist på geomonitorering. Det handler om automatisk overvåking og varsling av naturfarer, miljø og klima, bygg og anlegg, samferdsel og konstruksjoner.

Seks stasjoner
Fornebubanen får seks stasjoner. De bygges på dybder fra 12 til 43 meter. Byggegropene blir enda dypere. Flere ligger tett på annen kritisk infrastruktur, nær bygg, sterkt trafikkerte veier og togspor. Tre bygges på Fornebu. Resten bygges i Oslo.
– Bruk av sanntidsdata sikrer at vi raskt kan ta beslutninger på riktig grunnlag om noe oppstår, sier Søderholm i Fornebubanen som er byggherre og har samme navn som banestrekningen.
– Uten instrumentering blir usikkerheten høyere. Det hadde resultert i mer konservative løsninger og dyrere byggegroper. For oss som byggherre er det også viktig at vi begrenser påvirkningen for naboer til banen. De større byggegropen vi har, ville vært utenkelig å gjennomføre i dag uten kontinuerlig overvåking. Det er viktig å innhente data underveis. Det gir sikkerhet for at konstruksjonene oppfører seg som forventet, sier Søderholm.

Kontrakter
Cautus Geo er et av Europas ledende teknologifirmaer innen automatisk overvåking av konstruksjoner, landområder, vann, klima og miljø. Selskapet har utviklet et bredt spekter med sensorteknologi og egenutviklet webløsning, Cautus Web, for automatisk og kontinuerlig innsamling, bearbeiding, analyse og varsling basert på data fra ulike kilder.
Oppdragene på Fornebubanen er mange. På Madserud ble det instrumentert for kontinuerlig og automatisk overvåking allerede i 2022. Der er arbeidene ferdigstilt. I innsynsløsningen Cautus Web analyseres alle data fortløpende. Grenseverdier er fastsatt for alarm til byggherre og de enkelte entreprenørene.
– Vi har hatt en alarm. Den kom midt i ferien i fjor sommer og var resultat av sterk solvarme. Det gir trygghet for følsomhet og viser at selv små bevegelser fanges opp, sier anleggsleder Joakim Haverstad i Implenia som er i full sving med å bygge nye Skøyen stasjon. Der kommer sporene for Fornebubanen mer enn 40 meter under bakken.
Omfattende
– Vi har hatt ulike oppdrag på Fornebubanen i over tre år. Noen er ferdigstilt. Andre er så vidt i gang. Det handler både om konstruksjoner og grunnforhold, sier driftssjef Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo.
Instrumenteringen sikrer automatisk og kontinuerlig overvåking av blant annet spuntformasjoner, deformasjoner, belastninger på stivere i byggegroper, poretrykk og grunnvann.
Nå er de største prosjektene knyttet til de nye stasjonene på Skøyen, Lysaker og Majorstua.
– På Skøyen etableres to sjakter med diameter på 30 og dybder på 60 meter tett på bygninger, veier, jernbane og sporveien. Kompleksiteten er høy. Da gir sanntidsdata og system med varsling trygghet for arbeidet vi utfører, sier Haverstad.
Fornebubane-kontraktene
- K2A (Lysaker–Fornebu). Oppstart april 2024 (2 år).
- K2B (ny entreprise K7. Lysaker–Vækerø). Oppstart mai 2023 (4 år).
- K2C (Skøyen). Oppstart september 2021 (4 år).
- K2D (Skøyen). Oppstart desember 2023 (2 år).
- K1A (Majorstuen). Oppstart september 2024 (2 år).
- K1C (Madserud). Oppstart mai 2022 (avsluttet desember 2023).
Teknikk og instrumentering:
- Inklinometer på spunt (K2A, K2B, K2C, K2D, K1A)
- Lastceller på horisontale stivere i byggegrop (K2C, K2B)
- Lasteceller på stagforankring i byggegrop (K2A, K1C)
- Temperaturmålere på horisontale stivere i byggegrop (K2B)
- Inklinometer på sirkulær sjakt (K2D)
- Tøyning og temperaturmålere i peler (K2D)
- Poretrykksmålere rundt byggegrop (K1A)
- Cautus Web (alle prosjekter)