Arkitektur

Åpner Københavns nye, grønne oase

Bildet: Cobe vant konkurransen om å designe Operaparken blant fem arkitektfirmaer. Inspirasjonen kommer fra Københavns andre romantiske hager og parker. Foto: Technidrone/Per Frost.

DANMARK: Et steinkast fra operahuset i København ligger en grønn oase med drivhus, kafé og to underjordiske etasjer med parkering. Nå innvies den nye Operaparken.

Fra fredag ​​27. oktober vil det være mulig å puste dypt inn i Københavns nye, grønne pustehull – Operaparken – midt i Københavns havn. Parken er tegnet av arkitektene fra Cobe og har et samlet areal på 21 500 kvadratmeter. Da er det også plass til både park med drivhus, kafé, toaletter, landskapsbro og underjordisk parkering for 300 biler i to etasjer.

Fra parken og parkeringsplassen er det mulig å komme seg over til Operaen gjennom en overbygd passasje, skriver dagensbyggeri.dk

rich-media-1Bildet: Trær og planter stiger fra det nedre nivået av det underjordiske parkeringsanlegget opp til drivhuset. Visualisering: Cobe

600 trær og 70 000 planter fra hele verden er plantet i parken, som består av seks hager fra forskjellige steder i verden: Den nordamerikanske skogen, den danske eikeskogen, den nordiske skogen, den orientalske skogen, den engelske hage. og et subtropisk atrium i Drivhuset midt i parken.

Planter, trær, blomster og busker er nøye utvalgt i henhold til fargevariasjonen gjennom året, og er også sammensatt med tanke på biologisk mangfold og bærekraft. Dermed holdes parken frodig og grønn via regnvann som gjenbrukes til vanning, byggemetoden har vært skånsom, og det er installert solcellepaneler.

rich-media-2Bildet: Det organisk formede sedumtaket over drivhuset er tilsådd med bl.a. gress og steinurt. Foto: Cobe

Både parken og den underjordiske parkeringen er bygget av Opera Park Foundation, som også eier parken og står for driften. Etableringen av Operaparken ble muliggjort gjennom en donasjon fra AP Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Stiftelse til allmenne formål.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg