Hakon Lærum i Kontorhuset er trygg på at bedriftene etter korona vil trenge økt fleksibilitet. – Det er vår styrke. Det tilbyr vi. Der har vi løsningen.
Korona-pandemien traff Norge med et smell i mars i fjor. Fredag 12. mars ble det meste stengt ned. Normalen for ansatte på kontorer ble hjemmekontoret. Mange tusen arbeidstakere har jobbet mer hjemmefra det siste året enn noen gang tidligere.
– Hjemmekontor er ikke for alle. Mange har kjent på savn av kolleger, sier Lærum.
Mange arbeidsgivere har stilt opp for sine ansatte med store PC-skjermer, hev/senk-bord, kontorstoler og annen tilrettelegging. Likevel viser statistikken at hjemmekontor er belastende for mange. Det handler om mer enn fysisk tilrettelegging.
Ukjente korona-effekter
– Det er mange korona-effekter vi ikke kjenner i dag. Det siste årets erfaring gjør at mange svar må finnes på nytt. Det er ikke enkelt å si med sikkerhet hvilke endringer som blir varige, hvilke vi raskt legger bak oss og hvilke nye behov som oppstår, sier Kolbjørn Stuvebakken som jobber tett på Lærum i Kontorhuset Drift AS.
Sammen driver de tre Kontorhus. De har ambisjoner om vekst og skal planlegge utforming av morgendagens løsninger. Nå leter de etter svar.
– Når vi planlegger nye etableringer for Kontorhuset, er det ikke lett å vite hvordan morgendagens beste arbeidsplass skal se ut. Skal vi ha flere åpne plasser? Kommer vi til å få flere møter med en blanding av grupper i enkeltrom som samhandler med grupper som sitter sammen i andre rom eller er det teams-møtene på cellekontoret som er svaret? Må vi lage mange små teams-kontorer? Det er mye vi ikke vet, men en ting føler vi oss sikre på: Ett av svarene for å møte morgendagens krav fra de mest attraktive hodene og de beste hjernene vil handle om større fleksibilitet. Det har vi svaret på. Det svaret heter Kontorhuset, sier Lærum og Stuvebakken.
Del av svaret
De føler seg trygge på at Kontorhuset eller andre coworking konsepter er løsningen for mange som ikke må pendle flere mil til hovedkontoret hver arbeidsdag, men som trenger noe bedre enn å bytte ut hovedkontoret med arbeidsplassen på hjemmekontoret eller kjøkkenbordet hjemme.
Lærum har tatt dristige valg før. Da han og Holtefjell startet opp det første Kontorhuset i Drammen for seks år siden, overrasket han mange.
– Vi satset på cellekontorer. Det lo mange av. Den gang skulle alle sitte i åpne landskap ble vi fortalt. I dag ser vi at mange gjør som oss. De bygger om og etablerer kontorer, teamkontorer og gode sosiale soner sier Lærum.
Bygg nettverk
– Fleksibilitet handler om mer enn å jobbe fra hjemmekontoret eller på kafé. En god arbeidsdag handler ofte om møte med folk, og helst folk du møter flere ganger over tid, som du bygger sterke relasjoner med. Det gjør du på Kontorhusene våre. Hos oss blir du kjent med folk i ulike bransjer som du møter over tid. Det gir møter med merverdi, sier Lærum.
Økt attraktivitet
– Bedrifter som tilrettelegger for fleksibilitet og ulike løsninger vil ha et konkurransefortrinn for å tiltrekke seg de rette medarbeiderne, sier Lærum. Han mener det blant annet handler om at de ansatte skal få mer fritid gjennom smartere tilrettelegging.
– Hvorfor bruke mye tid på pendling når du kan løse oppgavene der du bor, eller rett i nærheten? Flere av dem som sitter på Kontorhuset i dag har erfart nettopp dette. Vi har noen som kan glede seg over 3-400 timer ekstra fritid. Det er verdifult for veldig mange. Vi har gjort oss noen erfaringer det siste året og pendling tror jeg vil få en varig bismak for mange. Stikkordet er tiden det tar, sier Øærum avslutningsvis i pressemeldingen.