Aktuelt

Tar opp CAD-kampen

Bildet: Daglig leder Odd Gunnar Haug og forretningsutvikler Tom Christensen i KANAN, som holder til på Rosenholm Campus like syd for Oslo. Foto: TUM Studio

Selv med 20 års historie, er BricsCAD relativt ukjent på det norske markedet. Faktum er at den belgiske CAD-utfordreren kutter produksjonstiden med AI og maskinlæring.

Mange bransjer er avhengige av Computer Aided Design – CAD, men det kan sitte langt inne å bytte fra et CAD-verktøy til et annet. Selv om prisen og lisensieringsmodellen taler for å ta steget, er det andre spørsmål som melder seg: Hva med formater og kompatibilitet? Hvilke tredjepartsapplikasjoner finnes? Hvordan er brukergrensesnittet sammenlignet med det man er vant til? Er det gjort tilpasninger i menyer o.l. som kan bli en utfordring? Er stabilitet og hastighet god nok? Kan utfordreren konkurrere på innovasjon og teknologisk utvikling?

Selv med 20 års historie er BricsCAD relativt ukjent på det norske markedet. Det belgisk-utviklede verktøyet er derimot langt mer utbredt nedover i Europa. At kundelisten inneholder navn som Mazda, Hitachi, Bosch, Mitsubishi og Subsea 7, vitner om at BricsCAD har det som skal til for å ta opp CAD-kampen.

– Laget for fremtiden

– Når CAD-markedet er dominert av én stor aktør så trengs det utfordrere. Da er det godt at det finnes en produsent som har løsninger som tilfredsstiller kundene på alle punktene der de før har vært frustrerte, sier Tom Christensen, forretningsutvikler i KANAN AS, i en pressemelding.

Den norske programvareforhandleren har inntil nylig fokusert på Adobe og Red Hat. Men siden de i vinter begynte å selge BricsCAD, har de erfart at stadig flere får opp øynene for verktøyet.
– Både Tom og jeg har 30 års erfaring i software-bransjen. Tilbakemeldingene fra kunder i alt fra byggebransjen til eiendomsutviklere og grønne oppstartselskap tyder på at BricsCAD er laget for fremtiden, sier Odd Gunnar Haug, daglig leder i KANAN.

Sparer tid med AI og maskinlæring

Blant områdene der BricsCAD har et forsprang er i bruken av kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML). Et eksempel på dette er «The Quad», en intelligent cursor som lærer seg hvilke verktøy du sannsynligvis ønsker å benytte, ut fra hvor i en tegning du er og hvilken type geometri du arbeider med.

– En beslektet funksjon er Blockify. Den gjenkjenner automatisk tilsvarende strukturer i tegningen, og gjør det mulig å endre alle forekomster av samme struktur samtidig. Dette kan redusere filstørrelsen med opptil 10 ganger, og forbedre lastehastigheten med 10-100 ganger. Programmet genererer kunnskap om brukermønstre og blir stadig mer treffsikkert. Særlig nyttig er dette med tanke på å forenkle repeterende oppgaver, men også med tanke på brukervennligheten generelt. Det sparer tid og forbedrer arbeidsflyten, sier Christensen.

Fokuset på innovasjon gjelder alle de forskjellige BricsCAD-produktene:

• BricsCAD Lite – tegneprogram i 2D, med støtte for LISP.
• BricsCAD Pro – 2D- og 3D-modellering, støtter LISP og tredjepartsprogrammer.
• BricsCAD BIM – AI-drevet samarbeidsmodell for bygningsinformasjonsmodellering (BIM).
• BricsCAD Mechanical – avanserte mekaniske designverktøy.
• BricsCAD Ultimate – inneholder hele pakken.

Raskt og intuitivt

BricsCAD er basert på DWG filformatet og tilbyr full kompatibilitet med markedslederen AutoCAD. Det har også et lignende grensesnitt som AutoCAD, slik at menyer og funksjoner er likt. Dette gjør det enkelt å gå over til BricsCAD. At teknologien som ligger i bunnen er egenutviklet, er en medvirkende årsak til at den nyeste versjonen av BricsCAD regnes blant de raskeste CAD-verktøyene på markedet.

– At prosesseringen går lettere, gjør at man slipper å oppgradere hardware for å oppnå ytelsesforbedringer, poengterer Christensen.
Dermed kan det være store penger å spare på å skyve en oppgradering av maskinvareparken fram i tid. BricsCAD støtter LISP-programmering og kan kobles opp mot mer enn 400 tredjepartsapplikasjoner.
– Plattformen kan gjenbruke alle formater, flytte innhold sømløst fra andre CADprogrammer og dele innhold mellom BricsCAD 2D, 3D, BIM og Mechanical. Når det dessuten finnes hundrevis av plugins, er mulighetene for å spesialtilpasse verktøyet store, sier Christensen.

Viktig suksessfaktor

Et eksempel på dette er stillasdesign, som kan være ganske omfattende med svært mange deler som skal settes sammen. Da er CAD en nøkkel til vesentlig bedre effektivitet og færre feil.
– Vi har kunder i stillasbransjen som er opptatt av PON CAD og deres biblioteker og funksjonalitet, hvor de lager ferdige stillasillustrasjoner i 3D i løpet av minutter og får ut ferdige plukklister med antall, vekt og pris. Produktkombinasjonen gir her best ytelse til lavest totale eierkostnad (TCO), fortsetter Haug.
Han trekker fram den fleksible lisensieringsmodellen som en viktig suksessfaktor.

– Du får valget mellom å eie eller leie lisenser, og mellom navngitte lisensbrukere eller delte lisenser. Og som norsk forhandler tilbyr vi tryggheten og oppfølgingen mange ønsker i møte med et nytt verktøy, sier Haug avslutningsvis i pressemeldingen.

Bildet: Blockify og Simplify er blant de tidsbesparende funksjonene

Om BricsCAD:
• BricsCAD er utviklet av det belgiske selskapet Bricsys.
• Bricsys ble i 2018 kjøpt opp av svenske Hexagon AB.
• BricsCAD har i dag mer enn 300.000 brukere.
• Norsk distributør er Frontline AS.
• Norsk forhandler er KANAN AS