Elektroforeningens varedatabase for leverandører og grossister har i dag 260 000 produkter. Innen kort tid regner EFObasen med å passere en halv million produkter.
Av Trond Schieldrop
– Vi er en masterdatabase for elektroprodukter der brukerne kan registrere alle sine produkter i basen. Bortsett fra Finland og Sverige finnes ikke tilsvarende varedatabase internasjonalt, sier digitalsjef Phillip Tran i EFO til Byggfakta.
EFObasen, som er en ren SQL-database, er utviklet for leverandører og grossister.
– Den baserer seg på en åpen standard og er et elektronisk oppslagsverk der våre brukere kan hente ut viktig produktinformasjon fra både norske og utenlandske leverandører. Varedatabasen samler alle produkter på ett sted der leverandører og grossister på en enkel måte kan håndtere all elektronisk vareinformasjon, sier Tran.
Konstant utviklingsprosess
– EFObasen er i konstant utvikling, og brukerne våre har uttrykt et ønske om å styrke produktinformasjonen. Dette har vi tatt tak i og har den senere tiden løftet EFObasen til nye høyder både med hensyn til produktinformasjon, logistikk og kvalitet. Vi påtar oss ansvaret for bl.a. manuell kontroll av all data som rapporteres inn slik at de er korrekte i henhold til grossistenes forpakningskrav. Brukerne kan nå ta i bruk alle data og lagerføre dem korrekt. Forpakninger er i riktig rekkefølge i forhold til F-Pak (forbrukerforpakning), M-Pak (mellomforpakning), D-Pak (distribusjonsforpakning) og T-Pak (transportforpakning). Alt går nå rett inn i lagerbeholdningen og lokasjonene til grossistene, forteller Tran.
Full oversikt over lagerbeholdningen
EFObasen gir leverandører og grossister full oversikt over sin lagerbeholdning.
– Varedatabasen er produkteiers eiendom med full kontroll over alle data og som må oppgraderes i henhold til brukernes behov. Grossistene henter informasjon direkte fra varedatabasen og synkroniserer dem inn i sine systemer, sier Tran.
Han kan fortelle at EFO har et tett samarbeid med sine brukere i forhold til riktig informasjonsinnhenting.
– I tillegg til leverandører og grossister har nå installatører, bygg entreprenører og arkitekter fått tilgang til basen. Dialogen med brukerne er tett og god. Oppdages det feil kontaktes EFObasen umiddelbart som retter dem opp fortløpende. De siste to årene har vi jobbet aktivt med å kvalitetssikre all informasjon. Vi er tilgjengelige for våre brukere innenfor foreningens åpningstider, og har rask svartid. Vi har en dedikert service- og supportmedarbeider som kan hjelpe med henvendelser fra medlemmer og kunder som gjelder spørsmål rundt EFObasen.
100 000 kvalitetsbrukere
I dag benytter 100 000 brukere EFObasen aktivt.
– Det er et moderne og selvgående system som sikrer at produktdataene er riktige til enhver tid, sier Tran.
– Målet er å passere en halv million brukere innen kort tid. I fjor gjorde vi den viktige jobben med å kvalitetssikre alle brukerne. Nå bygger vi opp en Masterdatabase med økt funksjonalitet, understreker han.
Tran er utdannet sivilingeniør med elektronikk som fagfelt fra NTNU. Med sin informatikkbakgrunn har han god kjennskap til IKT-verdenen.
– Den er viktig for å kunne takle utfordringene EFO står overfor med varedatabasen.
Datapool for nordiske land
Internasjonalt er det få land som har tilsvarende varedatabase som EFO unntatt Sverige og Finland.
– Vi er enerådende med vår varedatabase og jobber nå med flere pilotprosjekter der vi henter ut informasjon fra både svenske og finske databaser. Målet er å etablere en nordisk datapool som vil forenkle tilgangen på data i EFObasen. Vi samarbeider også med ETIM – den internasjonale standardiseringsorganisasjonen – som skal få til en felles datautveksling. Gjennom ETIM har f.eks. Nederland ½ million produkter som vi ønsker å knytte oss mot slik at vi kan utveksle data på tvers av landegrenser. Dette er nå gjort gjennom ETIMs internasjonale standardkatalog BMEcat på produktklassifisering og egenskaper. Målet er å berike og strømlinjeforme kundenes og brukernes krav til riktig databruk. Fra Nederland kan vi sende inn data fra BMEcat fil og laste opp varedatabasen uavhengig av språk, sier Tran videre.
Internasjonalt fyrtårn
Fremtiden for EFObasen ser lys ut.
– Vi skal nå brette opp ermene, «gønne» på og vise verden at vår nye Masterdatabase kan digitalisere og tilgjengeliggjøre all data via programvaregrensesnittet API, sier Tran.
– Skal vi bli et internasjonalt fyrtårn må vi berike og strømlinjeforme data via vår Masterdatabase. Det krever at vi hele tiden følger med på utviklingen slik at vi tar en global lederposisjon. Sammen med våre samarbeidspartnere i Sverige og Finland skal vi klare å nå dette målet, sier han til slutt.