NORDBYGG 2022: Blant 920 selskaper som ønsker å vise seg fram under Nordbygg i Stockholm er norske Liftroller et av selskapene som er på vei opp mot de virkelig store høyder internasjonalt.
Av Odd Borgestrand
Stockholm
Selskapet har en klar strategi: Det skal tilby den raskeste, enkleste og sikreste metoden for å få tunge gjenstander inn og ut av en bygning og dermed forenkle og trygge hverdagen på byggeplasser verden over.
Stemningen er god hos medarbeiderne i Liftroller i en av de store hallene på Stockholmsmässen, der Nordbygg endelig er tilbake etter fire års pause. Produktene til det bergensbaserte selskapet blir godt mottatt og pågangen av interessenter er så stor at medarbeiderne nå må prioritere hvilke land de skal satse på.
– Vi har fått henvendelser fra totalt 36 land, og skal i juni besøke en stor aktør i Australia for å legge planer for en felles satsning. Utvikling av samarbeidet med allerede signerte kunder i Sveits og Japan står også på agendaen i tillegg til enda sterkere satsing på det svenske markedet, bekrefter CEO Ivar Ole Wik.
Innovative løsninger
Ideen til Liftroller fikk gründer Ivar Ole Wik i 2008 da han jobbet som byggeleder og erfarte på prosjekt etter prosjekt hvor utfordrende det var å få inn og ut materiell, bygg avfall og utstyr i bygg over flere etasjer. Etter å ha vært vitne til nesten ulykker, skader på personell, materiell og bygninger, samt mye unødig tidsbruk på logistikk som heller burde vært brukt på å bygge, bestemte gründeren seg for å finne en bedre løsning på disse utfordringene. Løsningen måtte kunne tilpasses til mange ulike typer bygg, være lett å montere og bruke, og være sikker for brukerne. Det endte med patent på de innovative løsningene i 2010, og etter 10 år ser det nå ut til virkelig å løsne for Bergensselskapet. Selskapet har doblet antall ansatte fra seks til 12 medarbeidere det siste året, og til høsten kommer Helge Flesland inn som International sales Manager. Det er en stilling Liftroller i høyeste grad har behov for, mener Wik.
Bred faglig bakgrunn
– Vi har til sammen en bred faglig bakgrunn. Flere i Liftroller teamet kommer fra byggebransjen og har selv opplevd på kroppen tunge løft, vanskelig tilkomst, liten riggplass og knappe tidsfrister. Vi lanserte vårt første produkt under Bygg Reis Deg i 2015, og siden den tid har det blitt utviklet en hel serie av produkter som forenkler logistikken på byggeplasser verden over, forteller han.
Wik satset offensivt med egen stand under Bauma i München i 2019, og skulle egentlig «debutert» på Nordbygg i 2020. På grunn av pandemien ble det to års utsettelse på denne messa. Kontakten med det svenske markedet har dermed foregått digitalt inntil nå. Det blir en ny tur til Bauma også denne høsten, og da med en romslig stand for å ta godt vare på potensielle kunder.
Ulike typer liftrollere
Selskapet markedsfører en rekke ulike såkalte Liftrollere. Liftroller Wall er en mobil innløftingsplattform med ruller som plasseres i vindusåpninger i et bygg, og dermed danner et transportbånd for materiell som skal inn og ut av etasjene. Det er dette produktet som vekker størst oppmerksomhet i markedet. Liftroller Floor er en innløftingssplattform med ruller utviklet for å løse inntransport og uttransport av materialleveranser der hvor man har åpninger helt fra tak til gulv.
Liftroller Wagon kommer både i manuell og en elektrisk versjon. Den elektriske materialvogna er utviklet i samarbeid med det danske storkonsernet Per Aarsleff, er utstyrt med fjernkontroll og utviklet for en mer effektiv og enkel materialhåndtering på byggeplasser.
Liftroller Stacker er en høyt løftende pallejekk med elektrisk hev/senk. Liftroller Table er et bord med ruller i topprammen som er utviklet for å kunne forlenge transportbåndet til Liftroller Wall. Liftroller Crane er en mobil traverskran med 1500 kg løftekapasitet. Systemene er mye brukt på hoteller, skoler og næringsbygg.
Satser på utleie
Ingen av disse produktene er til salgs i de skandinaviske landene. Hele forretningskonseptet går ut på at kundene leier utstyr.
– Hvert prosjekt har sine utfordringer, og med en stor utleiepark med ulike modeller, kan vi skreddersy en pakke som er optimal for det enkelte byggeprosjekt. Vi lagerfører produktene på flere lokasjoner rundt om i Skandinavia for å sikre kort leveringstid. Vårt mål er at kunden skal oppleve å ha en mer effektiv byggeplass logistikk, og dermed spare penger, understreker Bjarte Kvamme, som er daglig leder i Liftroller Rental i både Norge og Sverige. -Det er svært få prosjekter vi må si nei til på grunnlag av at våre produkter ikke passer, sier han. Store selskaper som Skanska og NCC benytter produktene i sine utbyggingsprosjekter.
– Vi utvikler nye produkter i takt med behovet i byggebransjen, og har tett samarbeid med blant annet Innovasjon Norge som har bidratt med støtte til flere av våre prosesser og produkter, legger Ivar Ole Wik til.
Postbyen Danske Bank
Han er spesielt stolt over samarbeidet med entreprenørkonsernet Per Aarsleff A/S
i København som er en god kunde og samarbeidspartner. Liftroller systemet benyttes på deres pågående byggeprosjekt Postbyen Danske Bank.
– Siden det i Danmark er HMS-anbefalinger som sier at en arbeider ikke skal dra mer enn 500 kg last på en manuell materialvogn, så henvendte de seg til Liftroller for å høre om vi kunne tilby en elektrisk materialvogn på sikt. De var derfor svært begeistret da de ble spurt om å teste vårt nye elektriske alternativ allerede 8 måneder etter at vi tilbakemeldte at vi gikk i gang med oppgaven, sier Wik.
Gode samarbeidspartnere
– Materialvognen Liftroller El Wagon er utviklet for å enkelt transportere og plassere materialleveranser rundt om i etasjene på byggeprosjekter. Den er fjernstyrt og kan dermed transportere ekstra langt gods siden styrehåndtak er fraværende. I likhet med vår manuelle vogn Liftroller Wagon har den sving på alle fire hjul og ruller på toppbordet som er låsbare, forklarer Wik, som til tross for mange års arbeid med produktene viser en entusiasme som om han skulle være en ekstremt interessert guttunge i en lekebutikk.
Wik trekker også fram det tette samarbeidet med GMV Material Handling, som har vært med å designe og lage prototypen. GMV er en anerkjent produsent i Danmark og sammen med gode partnere og kunder ser medarbeiderne i Liftroller bare muligheter for et trygt og godt arbeidsliv for bygningsarbeidere over hele kloden.
Bildet: Dette bildet illustrerer hvordan den mobile innføringsplattformen Liftroller Wall fungerer. Den stemples fast innenfra i vindusåpninger i et bygg, og dermed danner et transportbånd for materiell som skal inn og ut av etasjene. Foto: Odd Borgestrand