Frøya Helsetun, som er prosjektert av LINK Arkitektur, ble nylig åpnet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Frøya helsetun består av helsehus, bofelleskap for somatisk syke og bofellesskap for demente. Målet med prosjektet har vært å skape et vakkert og trygt miljø både for beboere, andre brukere og ansatte, med gode rom for sosialt samvær og aktivitet.
LINK Arkitektur har bistått med arkitektur, landskapsarkitektur og interiørarkitektur i prosjektet. Det er lagt vekt på å skape et flott sentralt gatetun formet som et Hjerterom med felles adkomst for omsorgsdelen og helsehusdelen og som en turvei gjennom anlegget. Anlegget gir også et gatepreg til utearealene.
Byggene rundt gatetunet er utformet slik at boligdelene skal oppfattes som vanlige hus med salttaksformer som harmonerer med omliggende bebyggelse. Fokus har vært på opplevelsen av det hverdagslige, kjente og normale, i tråd med hva forskning angir som god utforming for å oppnå normalitet gjennom gjenkjennelige omgivelser. Utformingen har tatt utgangspunkt i at mange av beboere har hatt tilknytning til havet.
– Gatetunet kan bli et aktivt sted med fine møteplasser. Her kan en sitte alene i ro og se på livet utenfor eller man kan søke fellesskap og få veiledet trening. Med godt utsyn til omgivelsene vil en se barna fra barnehagen gå forbi og ta del i hverdagslivet i nærmiljøet. Vi tror Gatetunet blir et naturlig møtested for beboerne, pasienter, besøkende, ansatte og for nærmiljøet forøvrig, sier Gunnar Næss arkitekt hos LINK Arkitektur.
LINK har vært rådgiver for høye bærekraftambisjoner i prosjektet som har resultert i utstrakt bruk av massivtre for å oppnå reduksjoner i karbonavtrykket og at byggene er selvforsynt med energi fra eget solcellepanel. Prinsipper for konstruksjon, ventilasjonssystem og energiproduksjon er satt i støpeskjeen av LINKs bærekraftsteam. Ved organiseringen av de ulike funksjonene er det lagt vekt på logistikk og på god funksjonalitet for ansatte og rasjonelle planløsninger med god arealeffektivitet.
Illustrasjon: LINK Arkitektur