Anlegg

Emilie Holsen (16) tildeles Mesta-stipendet

Bildet: Tonje Jensen, konsernsjef i Mesta og stipendvinner Emilie Holsen Mesta

For første gang er Mesta-stipendet delt ut. Den heldige vinneren er Emilie Holsen (16) fra Førde. Prisen er på 50 000 kroner og deles ut til en jente som har valgt yrkesfag. 

– Mesta har opprettet stipendet for å få flere jenter til å gjøre som Emilie – å velge yrkesfag . Vi ønsker jenter velkommen til bransjen og vi skal ta godt vare på dem, sa Tonje Jensen, konsernsjef i Mesta under utdelingen av stipendet.

Hun håper både oppmerksomheten rundt stipendet og Tik-Tok-kampanjen «Mesta impossible» har bidratt til at jentene kan få opp øynene på hvor spennende bygg og anleggsbransjen er, og hvor mange muligheter som finnes i Mesta.

– Vi er hele tiden på jakt etter gode fagutdannede, både jenter og gutter. Men vi er særlig opptatte av at vi har et mangfold på arbeidsplassen, og der betyr jentene mye, sier Jensen.

– Jeg har valgt riktig

Emilie Holsen går på bygg- og anlegg på Førde vidaregåande skule og fikk utdelt stipendet av konsernsjef Tonje Jensen.
– Jeg ble kjempeglad for å få dette stipendet. Og jeg skal spare pengene. Kanskje til jeg skal ta lappen, fortalte stipend-vinner Emilie Holsen. Hun tok både traktor-lappen og sertifikatet for lett motorsykkel på en uke i sommer. Og hun jobber nå ved siden av studiene på Eiksenteret i Førde. Selv har hun et klart mål om å bli ingeniør. Emilie har alltid vært opptatt av maskiner, og stipendet gjør at hun er enda mer sikker på at hun har valgt riktig.

– Vi har plass til flere jenter

Emilie Holsen ble ønsket velkommen i bransjen av Bodil Farsund, prosjektleder på Mestas driftskontrakt i Førde. Bodil tar senere i høst imot Emilie på utplassering, slik at hun får testet ut Mesta som arbeidsplass.
– Jeg har sagt ja til alle jenter som vil hit. Det gikk trått ei stund, men nå har vi en fin gruppe jenter på kontrakten, forteller Bodil Farsund som kan vise til at en tredjedel av de ansatte på kontrakten er kvinner. Hun tror det ryktes at jenter blir godt tatt imot i bedriften. 

 – Og jeg vil så gjerne fortelle alle at det er SÅ mange spennende arbeidsoppgaver i Mesta, sier Farsund. 

Stadig flere jenter – over alt

Med på utdeling av stipendet var også Jeanette Engen, anleggsleder i Mesta, samt byggherre på prosjektet, Heidi Strandos, Statens Vegvesen og Katrine Bjønnes Larsen, Opplæringskontoret.
Mesta er blant de beste i bransjen som har en kvinneandel på 13 prosent i snitt. Og det er mangel på mange kvinner blant fagarbeiderne.

Disse linjene teller for Mesta-stipendet:

Bygg- og anleggsteknikk – spesialister fra denne linja kan bli betongfagarbeider, veifagarbeider, anleggsgartner og fjellsikrer.

Elektro og datateknologi – elektrikere jobber ofte i høyden og sikrer godt lys langs veier og gjennom tunneler.

Teknologi- og industrifag – folk som både kan mekke på og kjøre svære anleggsmaskiner kommer fra denne linja. Det er også mulig å spesialisere seg som maskinfører.

Bakgrunn:

Mesta er Norges ledende selskap innen drift og vedlikehold av vei og bane, og bygger, vedlikeholder og utvikler norsk infrastruktur. Det er et viktig samfunnsoppdrag og gir en meningsfull arbeidshverdag: Vi får folk fram og jobber aktivt med mangfold og likestilling. Mesta har 50 prosent kvinneandel i ledelse og stab, men trenger å øke andelen fagarbeidere.

Mesta-stipendet deles ut til jenter som har søkt seg til yrkesfag innen bygg- og anleggsteknikk, elektro og datateknologi eller teknologi- og industrifag. Stipendet deles ut for første gang i år, og konkurransen foregikk på TikTok, hvor den ble sett av to millioner.

logo
Bjørn Laberg