At Norges eneste utstiller under årets INTERMAT skulle havne på sølvplass da årets innovasjonspriser for bygg- og anleggsbransjen ble delt ut i Paris onsdag kveld var langt over forventningene.
Av Odd Borgestrand
Seks års intenst arbeid og investeringer på flere titalls millioner kroner kan dermed utvikle seg til en suksesshistorie for Sandnes-firmaet Excess Engineering. Gründer og forretningsutvikler Ole Gabriel Ørjan Kverneland og prosjektleder Geir Staale Kleppe hadde fått et lite hint på forhånd at det kunne bli en pallplass. Men da firmanavnet ble presentert ble det likevel et sterkt øyeblikk for de to. Sølvplass i «Innovation Award 2024» i Paris henger svært høyt.
Daglig leder og grunnlegger av selskapet, Ove Kalvatn, fikk ikke anledning til å overvære selve prisutdelingen, men mener prisen trolig vil åpne dørene inn i de store markedene.
Økt publisitet
Helt til topps gikk svenske Tenstar Simulation med sitt Virtual Training Space. Gründerne i Excess Engineering var noe uenig om sølv var en seier eller et nederlag. Mest offensiv var Ole Gabriel Ørjan Kverneland, som mente selskapet hadde fortjent å gå helt til topps i sin klasse.
– Denne prisen vil gi oss betydelig publisitet i Europa, USA og Asia. Det betyr mye også med tanke på potensielle investorer, mener Ove Kalvatn.
LES OGSÅ: Nominert til innovasjonspris under INTERMAT
Fra diesel til elektrisk
Her handler det om å erstatte dieseldrevne maskiner med batterielektrisk drift. I tillegg fjernes hydraulikksystemet og erstattes med aktuatorer, som er en elektromagnetisk sylinder. Denne patenterte teknologien omgjør roterende energi til lineære bevegelser inn og ut. Teknologien er tidligere benyttet i offshore-industrien, men nå er det bygg- og anleggsbransjen selskapet har store forventninger til.
Knytter internasjonale kontakter
Ledelsen i Excess Engineering er primært ikke i Paris for å motta priser, men for å knytte internasjonale kontakter.
LES OGSÅ: Varmet opp til grønne dager i Paris
-Innovasjonsløsningen er allerede godt kjent i hjemmemarkedet, men vi ønsker selvsagt å nå ut i de store markedene, sier Kalvatn videre.
– Vår visjon er ikke å bygge om anleggsmaskiner i årene som kommer. Vårt mål er å selge aktuatoren, enten gjennom direktesalg eller lisensproduksjon hos de store aktørene. I utgangspunktet kan vi bytte ut alle hydrauliske sylindre med vår teknologi, slår de to gründerne fast.
Les mer i papirutgave / ebladet Byggfakta Nyheter, utgave 4