AKTUELLE PROSJEKTER: Nye Hov Ungdomsskole og idrettshall på 6900 kvm i massivtre åpnes for elever og ansatte 1. mars 2023. Byggingen startet våren 2021 og prosjektet har jobbet etter prinsippene til BREEAM NOR Very Good.
Av Trond Schieldrop
I dette prosjektet er Ringerike kommune tiltakshaver, med Betonmast Asker som entreprenør. L2 Arkitekter har arkitekt- og designansvar for bygget, i samarbeid med Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter.
Vi har overholdt fremdriftsplanen i prosjektet, med kun mindre avvik, selv om det før byggestart var problemer med områdestabilitet i åsen foran og bak skolen. Dette ble raskt utbedret før byggestart, sier ingeniør og prosjektleder Trond Westheim Skogdal i Ringerike kommune.
I dette prosjektet har vi også hatt et nært samarbeid med en innleid prosjektleder, som har hatt ansvaret med oppfølging mot entreprenør og øvrige prosjektdeltakere. Overtagelse av bygget skjedde i midten av januar med 2.5 måneds prøvedrift, møblering og infrastrukturtilpasning før skolen tas i bruk 1. mars.
Skole + idrettshall
Skogdal kan fortelle at planleggingen av ungdomsskolen og idrettshallen startet i 2016. Sommeren 2020 ble det utarbeidet en samspillsfase med Betonmast, og den totale prislappen på prosjektet er kommet på 378 millioner kroner.
– Hov ungdomsskole skal huse ca. 375 elever. Prosjektet omfatter nybygg av skole og idrettshall i massivtre med fire paviljonger hver på to etasjer rundt et felles skoletorg. Tippemiddelfinansiering på ca. 11 millioner kroner til idrettshall og uteområder og 4,5 millioner kroner i støtte fra Klimasats til miljøvennlig bygging, har vært til stor hjelp i prosjektet, sier Westheim Skogdal.
Bildet: Ringerike Kommune har satt høye miljøambisjoner for prosjektet. Den nye skolen prosjekteres med konstruksjon i norskprodusert limtre og massivtre. Illustrasjon: L2 Arkitekter
Samspill fungerer
Det ble etablert en samspillsfase med detaljerte planer mellom entreprenør og byggherre. Entreprenøren laget et konsept- og designtilbud tilpasset forutsetningene og endringene i prosjektet. Endelig kontraktspris ble justert i henhold til disse forholdene. Det har vært noen utfordringer med omtvistede endringer underveis, delvis skyldes dette en unormalt høy prisvekst. Men jeg vil understreke at Ringerike kommune har gjennomført flere samspillkontrakter med stort hell. Det fungerer langt bedre enn rene totalentrepriseanbud, mener han.
Sterke miljøføringer
Bakgrunnen for valg av massivtre kontra betong skyldtes et politisk vedtak i kommunen der man vil benytte mer tre i fremtidige byggeprosjekter.
I tillegg bar prosjektet preg av sterke miljøføringer der bygging i massivtre ville redusere C02-utslippene, sier Westheim Skogdal.
Han kan fortelle at det er produsenten Splitkon AS på Åmot som har levert 600 m3 massivtre og 350 m3 limtre.
Vi valgte en norsk anerkjent treprodusent fremfor utenlandske for bl.a. å redusere miljø- og transportkostnadene. Bruk av massivtre i norske byggeprosjekter, bidrar til å løfte opp en industri som tar miljøaspektet på alvor, sier han til Byggfakta.
Bildet: Dronebilde av skoleprosjektet og anleggsområdet på Hønefoss. Foto: Splitkon / NYG
Spennende energi- og miljøløsninger
Ved Hov Ungdomsskole er det valgt moderne energi- og miljøløsninger.
På tak er det montert solcelleanlegg tilknyttet et eget energilagringssystem i bygget, sier Westheim Skogdal. Han kan fortelle at dette er kommunens første bygg som lagrer strøm i batterier fra solcelleanlegg.
I klasserom er det montert informasjonsskjermer, som skal brukes i undervisningsøyemed for å vise energistrømmene i bygget. Lysstyringssystemet Tunable White er montert i klasse-, oppholds- og lærerrom med fargetemperaturer som endrer seg ut fra lysbehovet i løpet av skoledagen. Lysstyringssystemet er koblet opp mot et sentralt driftsanlegg som justerer fargetemperaturen i løpet av skoledagen og vil gi elever bedre læringseffekt, påpeker han.
Batteriene som henter strøm fra solcelleanlegg, vil lagre energien i kun korte perioder. Enn så lange har vi ikke funnet et system som lagrer energi om sommeren i store batteripakker, til bruk på ekstremt kalde vintersdager, sier Westheim Skogdal.
Splitkon AS på Åmot har levert 600 m3 massivtre og 350 m3 limtre til prosjektet. Bilder fra monteringen. Foto: Splitkon / NYG
Vanskelig å anslå
– Det er vanskelig å anslå hvor mye strøm vi vil spare før anlegget har vært i full drift i 1- 2 år. Dette fordi det er mange variabler med tanke på bruk og avgjørende hvor mye strøm vi klarer å bruke selv. Siden dette er første bygget vi har med batteriløsning, har vi heller ingen data på det, men vi kan med trygghet si at det er god inntjening på et slikt anlegg og at vi vil spare betydelige beløp over tid, understreker han.
Han er overbevist om at Hov Ungdomsskole blir et flott læringssted for elever med høy standard på material- og løsningsvalg, noe som vil øke trivselen og motivasjonen.
Som en kuriositet kan han nevne at skolen vil ta i bruk en stor vaskerobot som skal vaske gulvarealene i 1. etasje og idrettshallen. Roboten er programmert slik at alle dører i bygget automatisk åpner seg når roboten utfører sine vaskeoppdrag på kveldstid. Renholdspersonell tror vaskeroboten vil spare dem for en halv stilling, sier Westheim Skogdal.
– Kontrakten utgjør en halv årsomsetning
Det var gledelig at Ringerike kommune, som vi har samarbeidet med i flere år, valgte oss som entreprenør. Kontraktsverdien på 225 millioner korner utgjør en halv årsomsetning og er den andre store kontrakten vi har dratt i land med Ringerike kommune, sier prosjektleder i Betonmast, Tommy Sommerseth.
– Prosjektet og oppføringen har vært godt planlagt og det har gått overraskende bra på utførelsessiden. Miljøfokuset har spilt en viktig rolle der prinsippene for BREEAM NOR Very Good er fulgt. Opprinnelig var dette en «Design Built»- konkurranse der kommunen etterspurte et prosjekt uten fastlåste tegningsforslag. Vi har på egen hånd utviklet prosjektet fra bunnen av med de forutsetningene som lå i konkurransegrunnlaget til miljø, som omfatter C02 reduksjon, energieffektivitet og BREEAM, sier Sommerseth videre.
– En vanskelig avveining
– Samlet sett har det vært utfordrende å fullføre prosjektet, men vi har så langt klart å nå våre målsetninger. Det var vanskelig å etterleve kravet om 50 prosent C02 reduksjon dokumentert mot et referanseprosjekt. Bruk av byggematerialer har vært gjennomtenkt i forhold til hvor mye C02 de bruker fra produksjon, logistikk til transport. Vi har hele tiden hatt en avveining mellom tekniske krav og hvor mye C02 produktene produserer, sier Sommerseth.
Trekonstruksjonene fra Splitkon ble levert på byggeplass i moduler slik at oppføringen av skole og idrettshall har gått raskere. Dette er for øvrig det andre bygget Betonmast Ringerike har levert i massivtre. Miljøfordelene er mange. En av dem er at vi slipper å bore i betong som fører til støvansamlinger, sier han.
Han legger til at det er montert solceller på tak og fjernvarme til oppvarming innenfor konsesjonsområdet.
Med optimal soltilførsel er det mulig å produsere ca.140 KWh peak. Vi regner med at skolen og idrettshallen vil få dekket sitt energibehov med fjernvarme og solceller. I tillegg har skolen solavkjerming, kjøling, varme, rom- og klimasystem og adgangskontroll på alle dører.
Bildet: Betonmast er nå i sluttfasen med byggingen av nye Hov Ungdomsskole, og er godt i rute med prosjektet. Foto: L2 Arkitekter
Utfordrende og givende
Samarbeidet med byggherre Ringerike kommune har vært både utfordrende og givende. Prosjektet har vært preget av en del endringer underveis på grunn av områdestabilitet og oppstartforskyving. Dette har skapt både økonomiske og fremdriftsutfordringer. Når det er sagt, har vi kommet greit i mål, sier Sommerseth.
Hvordan har økte råvare- og materialkostnader og tekniske løsninger påvirket fremdriften i prosjektet?
Vi har den største prisstigningen på 40 år. Byggebransjen merker dette godt fordi flesteparten av våre kontrakter baserer seg på faste priser over flere år, sier Sommerseth.
Han kan fortelle at Betonmast inngikk en fastprisavtale med Ringerike kommune med opsjonsmuligheter for byggherre i forhold til prisstigninger.
Godt i rute med prosjektet
Betonmast er nå i sluttfasen med byggingen av nye Hov Ungdomsskole, og er godt i rute med prosjektet.
– Vi har sammen med kunde gjort en sluttbefaring på byggeplass.16. januar var det overtakelse av bygget med prøvedrift, som starter i begynnelsen av mars med full personbelastning. Når skolen åpnes, får 375 elever og lærere en tipp-topp moderne skole, avslutter Sommerseth, som har forhåpninger om at Hov Ungdomsskole blir et viktig referanseprosjekt for Betongmast i fremtiden, sier Sommerseth avslutningsvis.
FAKTA:
Tiltakshaver: Ringerike kommune
Totalentreprenør: Betonmast Asker og Bærum AS
Arkitekt: L2 Arkitekter AS
RI Elektronikk: Krøderen Elektro AS
RI Byggeteknikk: Ny Struktur AS / Djerving AS
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.