Aktuelt

Krevende transformasjon på kaikanten

Bildet: Det er tre år siden byggearbeidet begynte på Odderøya. Silorørene er kuttet i tjue meters høyde, det er laget nytt bæresystem, 3000 tonn betong og stål er revet og de to sidebyggene er påbegynt. Foto: Xella Norge

AKTUELLE PROSJEKTER: På kaikanten ved Silokaia i Kristiansand er den gamle kornsiloen i gang med å transformeres til et nytt kunstmuseum – prosjekt Kunstsilo.

Av Bjørn Laberg

Det er totalentreprenør Kruse Smith AS som rehabiliterer det 3300 kvadratmeter museet, som skal romme Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernisme, og Sørlandets Kunstmuseums faste samlinger. Tangen-samlingen består per dags dato av over 4500 verk, og omtales av kunsteksperter som den største og viktigste samlingen av norsk og nordisk modernistisk kunst fra perioden 1930–1980. Samlingen består av både maleri, grafikk, skulpturer, tekstilverk, keramikk, kunsthåndverk, foto og konsept­kunst

Kutter silorørene

Kunstsilo bygges rundt den prisbelønte og verneverdige kornsiloen fra 1935, som ble tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland. Siloen fikk den prestisjetunge Houens Fonds Pris for god arkitektur i 1939 og er regnet som et av de fremste eksemplene på funksjonalistisk arkitektur i Norge. Det er tre år siden byggearbeidet begynte på Odderøya. Silorørene er kuttet i tjue meters høyde, det er laget nytt bæresystem, 3000 tonn betong og stål er revet og de to sidebyggene er påbegynt. I oktober 2023 skal Kunstsilo være innflyttingsklar. Innvendig kuttes silorørene 20 meter over bakken for å gi en stor katedrallignende atmosfære. Dette har stilt store krav til ny fundamentering og avlastning av gjenværende bygg. Prosjektleder Pål Le Page hos Kruse Smith er tilfreds med progresjonen på byggeplassen, men forteller at det har vært noen store utfordringer underveis.

Utfordrende isoleringsjobb

– Det startet med at flere tonn med dueskitt måtte fraktes ut av siloen – det var en omfattende oppgave. Og på grunn av pandemien har det vært utfordringer med å få tak i stål – og det er det fortsatt. Vi har forskjøvet litt på tidsplanen, og endret litt på hvor på bygget vi jobber til enhver tid. I tillegg har naturligvis korona gjort at vi har i stor grad måttet jobbe digitalt, sier Le Page.
Den gamle kornsiloen består av massiv betong, og det har vært behov for en etterisoleringsløsning som forbedrer energieffektiviteten, samtidig som den gamle fasaden beholdes. Løsningen ble cirka 3400 kvadratmeter med Multipor, levert av Xella. Pål Le Page mener kunstsiloen er et helt spesielt prosjekt. 
– Dette er et helt unikt rehabiliteringsprosjekt hvor gamle silorør transformeres om til en kunstsilo. Vi ønsket et lett og organisk isolasjonsmateriale som bevarte det samme pussede fasadeuttrykket til den opprinnelige kornsiloen. De buede formene på siloene har stilt noen helt spesielle krav til isoleringsmateriale sin fleksibilitet. Å isolere siloene med buede former, krever et materiale som er enkelt å forme, sier han.

Bildet: – Å isolere siloene med buede former, krever et materiale som er enkelt å forme, sier Steffen Fardal fra FS Mur, som er prosjektleder for murarbeidet.  Foto: Xella Norge

Bildet: FS Mur har kommet over halvveis med murarbeidet av Multipor, og er godt i gang med pussarbeidet som leveres av Sto Norge AS. Foto: Xella Norge

Kostnadseffektivt

– Her har Multipor vært en veldig god løsning, fordi det er enkelt å tilpasse veggelementene til underlaget. Med Multipor trenger du også færre operasjoner, der det kun er nødvendig med muring og tre lag med puss. Det bidrar til kostnadseffektivitet, sier Steffen Fardal fra FS Mur, som er prosjektleder for murarbeidet. 
FS Mur har kommet over halvveis med murarbeidet av Multipor, og er godt i gang med pussarbeidet som leveres av Sto Norge AS. Kruse Smith har revet ut innmaten av 30 silorør som resulterer i en enorm kunstkatedral. Da er det viktig å legge grunnlaget for smart energiforbruk.   
– Når et så stort volum skal varmes opp til en behagelig temperatur for museumsgjestene, er man helt avhengig av å ha god isolering som bidrar til en så optimal energieffektivitet som mulig, forteller Le Page.  

Motstandsdyktig og brannsikkert

– Multipor er lette, massive isoleringsplater med spesielt gode varmeisolerende egenskaper sammenlignet med andre isoleringsløsninger. Dette bidrar til at bygningens energiforbruk blir langt smartere. I tillegg til isoleringsplatenes energiegenskaper, er materialet diffusjonsåpent. Det betyr at platene er fuktregulerende, som gjør bygget motstandsdyktig mot sopp og råte, forteller Thom-Erik Pape, daglig leder i Xella Norge.
– Multipor er et isoleringssystem som egner seg godt til vårt fuktige og kalde klima, hvor vi opplever store temperaturforskjeller mellom de utvendige og innvendige deler av bygningen. I tillegg er dette et ubrennbart materiale som selv ved svært høye temperaturer ikke vil utvikle giftige gasser eller røyk. Høy brannsikkerhet er spesielt viktig på et museum som rommer verdifull kunst, avslutter Pape.

Bildet: I løpet av fjerde kvartal 2023 skal Kunstsilo stå ferdig. Arkitekt / illustrasjon: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio.

Bildet: Kunstsilo blir integrert i et miljø bestående av Kilden, Kulturskolen, Vest-Agder Museet og kunstnerkolonien på Odderøya. Illustrasjon: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio

FAKTA: Kunstsilo

Tiltakshaver: Sørlandets Kunstmuseum
Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør AS
Arkitekter: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio
RI Reguleringsplan: WSP Norge AS
Prosjekteringsleder: Rambøll Norge AS
Rørlegger: Egeland Rør AS
Murarbeider: FS Mur
Isoleringsentreprenør: Firesafe AS

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.