Aktuelt

– Veihøvel er artigst

Bildet: Karoline har to år bak seg på Solør videregående skole, hvor hun gikk anleggsteknikk. Hun var på utplassering hos JR Anlegg, et selskap i AF Gruppen. Det viste seg å være en bra match.

På en grusvei på Nes på Romerike kjører Karoline Eiléen Bøhler Fredriksen favorittmaskinen – en 20 tonn tung veihøvel.

– Veihøvel er noe av det vanskeligste man kan kjøre, og da synes jeg det er artigst å kjøre den. Det er mest utfordrende, sier 18-åringen til AF Posten.

JR Anlegg er hyret inn for å ruste opp fylkesveier på Romerike og inn mot svenskegrensen før vintersesongen setter inn. 

Karoline har to år bak seg på Solør videregående skole, hvor hun gikk anleggsteknikk. Hun var på utplassering hos JR Anlegg, et selskap i AF Gruppen. Det viste seg å være en bra match. Hos JR Anlegg ville de gjerne ha henne tilbake som lærling, og i høst startet hun læretiden i selskapet. Nå veiledes 18-åringen blant annet av Jo Kristian Krogvold, som er arbeidsleder på høvling. 

– Veihøvelen er en kompleks maskin å kjøre. Det er veldig mye hydraulikk og maskinen stiller store krav til nøyaktighet og konsentrasjon fra føreren, sier Krogvold, som gir den ferske lærlingen gode skussmål. 

– Karoline klarer seg meget bra. Hun er lærevillig, positiv og blid. 

Bildet: Jo Kristian Krogvold sørger for at Karoline Eiléen Bøhler Fredriksen blir en dyktig veihøvel-fører.

Pendlertilværelse

Karoline bor i Sarpsborg. Læreplassen i JR Anlegg innebærer pendling. Nå jobber hun firedagersuker og bor på brakke i arbeidsukene, en ordning hun trives veldig godt med. 

Stadig flere jenter søker seg til bygg- og anleggsteknikk. I år var det igjen en økning i antall kvinnelige søkere til Vg1 bygg- og anleggsteknikk. Økningen var på 20,15 prosent, fra 412 i 2021 til 495 i 2022. 

– Når vi er rundt på skolene ser vi at det er flere jenter enn det har vært tidligere, sier Stine Norøm, HR-koordinator i AF Anlegg. 

For tiden er 16 prosent av lærlingene i AF Anlegg jenter. Målet er 20 prosent neste år, og med flere kvinnelige søkere har Stine Norøm et håp om at det kan gå.  

– De jentene vi har gir inntrykk av at de trives godt med sine kollegaer, arbeidsoppgaver og det å jobbe ute på prosjekt. De blir godt tatt imot og kommer fort inn i gjengen sin. 

Så hvordan finner ei jente ut at hun har lyst til å bli maskinfører? Karoline er arvelig belastet. 

– Min stefar er maskinfører. Siden jeg var bitte liten har jeg alltid vært med ham i alle maskinene han har kjørt, så det ble veldig naturlig for min del, sier 18-åringen. 

– Veihøvel er noe av det vanskeligste man kan kjøre, og da synes jeg det er artigst å kjøre den. Det er mest utfordrende, sier Karoline Eiléen Bøhler Fredriksen.

(KILDE: AF Posten)