Nyheter

Pusher grensene for trekonstruksjon

Bildet: Taket på Wisdome består av et rutenett med fem lag bjelker i LVL-tre. Foto: Samuel Karlsson

SVERIGE: Egentlig burde det ikke fungere. Men under byggingen av Wisdome Stockholm ble bjelker av LVL-tre både vridd og bøyd. Alt for å få frem den asymmetriske formen som utgjør byggets skall.

– Vi pusher grensene for hva som er mulig med tre som byggemateriale, sier Jessica Szyber, forretningsutviklingssjef, Stora Enso.

Noen ganger bruker vi ord som landemerke og unikt prosjekt – men hvis det noen gang er en tid da det føles berettiget, er det når det kommer til Wisdome Stockholm. I tilknytning til Teknisk museum på Kongelige Djurgården reises en spektakulær trebygning som flytter grensene for tre som byggemateriale, skriver Byggvärlden.

– Vi visste at dette forslaget innebar noen tekniske utfordringer, men innsikten i hvor høy grad av innovasjon som kreves har vokst i løpet av arbeidet. Sammen med Stora Enso flytter vi grensene for svensk trekonstruksjon. Selve bygget legemliggjør vår visjon om innovasjon for en bærekraftig fremtid, sier Astrid Stenberg, prosjektleder Wisdome Stockholm, Tekniska museum.

Bildet: Kuppelen hvor det vil bli visualisert bilder. Foto: Teknisk museum

Selve hjertet i det nye bygget er en sfærisk kuppel laget av tre fra Stora Enso. Når alt er klart, vil visualiseringer av bilder bli projisert inne i kuppelen. De besøkende er fullstendig omsluttet av 3D-projeksjoner i 360 grader – rundt og over. Selve kuppelen består av 277 unike trekanter i CLT-tre (krysslaminert tre) satt sammen til en sfærisk form. Den er 12,1 meter høy og har en diameter på 21,6 meter. Men arkitektene ønsket at bygningen rundt også skulle bli en attraksjon. Elding Oscarson Arkitekter står bak det komplekse designet.

20 kilometer med trebjelker i et rutenett

– Vi skjønte tidlig at vi ønsket å utvikle trekonstruksjon på en eller annen måte. Det er ganske mange moderne bygg som utfordrer treets egenskaper og muligheter. Akkurat på Teknisk museum følte vi at her har vi sjansen til å gjøre noe som utforsker hva som er teknisk mulig å gjøre med tre som materiale, sier Johan Oscarson.

Arkitektene samarbeider med den norske designeren Florian Kosche og de kom opp med et designkonsept med tynne striper av LVL-tre (kryssfiner). Taket på det nye bygget består av fem lag med trebjelker som når et spenn på 26 ganger 48 meter – helt uten søyler. Totalt er det 20 kilometer med trebjelker i et bølgende rutenett med 10 903 deler som er formet og satt sammen med millimeterpresisjon.

– Det handler mye om en lete- og læringsprosess. Prosjektet har ikke bare blitt et bygg, men også en kilde til ny kunnskap om materialet, produksjonen og arbeidsmetodene som alle i teamet bidro med. Til syvende og sist ønsker vi at Wisdome Stockholm skal bli en inspirasjon. Ikke bare for byggebransjen i Sverige, men også for alle som besøker bygget, fortsetter Johan Oscarson.

Bildet: Johan Oscarson og Jonas Elding, arkitekter ved, Elding Oscarson Arkitekter. Foto: Samuel Karlsson

Inspirasjonen til teknologien er hentet fra flere internasjonale prosjekter. Blant annet Multihalle i Mannheim i Tyskland. Bygget på 1960-tallet i et rutenett av tynne trelameller, var det opprinnelig ment som en midlertidig bygning, men den står fortsatt i dag.

– Dette har vært et drømmeprosjekt av flere grunner. Det handler delvis om selve funksjonen til et offentlig bygg. Men også selve konstruksjonsteknologien og hvordan vi kan eksperimentere med tre som materiale og presse en grense som ikke er testet før. Det er historiske bygg som brukte samme teknologi, men å oversette det til dagens krav og forhold har vært en stor utfordring, sier Johan Oscarson.

Bøy det ubøyelige

LVL-tømmerbjelkene har blitt levert som flate pakker av Stora Enso og deretter bøyd og montert med nøyaktig presisjon på stedet. All boring er utført på fabrikken. I praksis har de tatt et industrielt produsert materiale som egentlig ikke lar seg bøye, men her har de både bøyd og vridd. Toleransene for konstruksjonen er ekstremt små. I lengden er toleransen 0,5 millimeter og i bredden er det ingen i det hele tatt.

Bildet: Jessika Szyber, forretningsutviklingssjef, Stora Enso og Carl Humble, teknisk prosjektleder, Stora Enso. Foto: Samuel Karlsson

– Bygget har en asymmetrisk form og det alene er unikt i seg selv. Vi ønsker å vise hva man kan med tre og for meg som har bakgrunn som snekker er det veldig spennende. Å kunne kombinere håndverksbygg med en eller annen form for industriell produksjon har vært den store utfordringen. Fra fabrikk til byggeplass, sier Carl Humble, teknisk prosjektleder, Stora Enso.

Ikke hvem som helst kan utføre en så kompleks konstruksjon som den for nye Wisdome Stockholm. Til slutt landet de i Sveits for å finne en aktør som hadde ferdighetene som kreves for å gjennomføre prosjektet. Blumer Lehmann ble ansatt for byggingen av bygget. De står bak noen av de mest komplekse trebygningene i verden. Men selv for dem er dette noe nytt og nye teknikker og metoder kreves.

Selve byggefasen går nå inn i sin siste fase. Ambisjonen er å ha alt satt sammen innen utgangen av desember og etter det gjenstår alle installasjonene.

KILDE: Byggvärlden