Aktuelt

Vil intensivere robotsatsing

DANMARK: Et nytt prosjekt skal nå hjelpe de mange bedriftene som etterspør kompetanse og kunnskap for bruk av roboter for å lette og effektivisere arbeidet.

Om mindre enn 10 år vil det mangle 99.000 fagarbeidere på det danske arbeidsmarkedet, og siden dagens ansatte ikke bare kan løpe fortere og jobbe over lengre tid, er det behov for å kunne jobbe smartere og automatisere mer.

Lett tilgjengelige

En løsning kan være samarbeidende roboter – såkalte cobots. De beskrives ofte som lett tilgjengelige og fleksible, men det skal mer til for å utnytte deres fulle potensial i bedrifter. Derfor må et nytt prosjekt bidra til å utvikle disse kompetansene i bedriftene, slik at de lettere kan få mest mulig ut av robotene og deres muligheter, skriver dagensbyggeri.dk

– I dag trenger vi ikke en spesiell IT-konsulent for å installere Word på datamaskinene våre, og det er dit vi går når vi snakker om cobots. Den enkelte ansatte skal enkelt kunne installere, programmere og innovere med coboter og slik kompetanse må være mer utbredt i bransjen, sier Charlotte Kjeldsen Krarup, utviklingsdirektør i Industriens Fond.

Skal bli superbrukere

– De fleste kan gå ut og kjøpe en cobot. Men det krever ferdigheter og kunnskap for å kunne se og utnytte mulighetene som det har. Vi ønsker å støtte dette slik at vi kan forvandle flere sluttbrukere av roboter til superbrukere av roboter, sier Kurt Nielsen, senterleder ved Teknologisk Institutt
Prosjektet bygger på en flerårig innsats ledet av Danish Industries Foundation og med fokus på å utvide og utnytte Danmarks lederposisjon innen cobots. 

Mangler ferdigheter og kunnskap

– Behovet for teknologien er der, sier Anne-Lise Høg Lejre, direktør ved Dansk Teknologisk Institutt, og viser til en studie som forteller at bedrifter selv mangler ferdigheter og kunnskap når de skal bestemme hvordan de skal implementere coboter i egen produksjon.
– Tiden er inne for å ta steget videre og ruste bedrifter til å overkomme barrierene. Dette skal vi blant annet gjøre gjennom konkrete pilotprosesser med 25 bedrifter og etablering av en kunnskapsbank, slik at danske bedrifter selv skal kunne integrere de enklere cobot-løsningene og dermed fremskynde spredningen, sier hun avslutningsvis.

KILDE: Dagens Byggeri