ARCHITECT@WORK 2021: – Temperatursensorer, elektriske strømsensorer og fuktighetssensorer bidrar til å skape bedre og sikrere bygninger. Det er påstanden fra det lille selskapet Sensor Innovation i Verdal, som de siste tre årene har satset på sensorbasert fuktovervåkning av nye og eksisterende bygg.
Av Odd Borgestrand
Selskapet har i løpet av sin korte oppstartsperiode lykkes med å skaffe seg flere solide partnere. Blant disse er Sintef, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Horizon 2020. På kundelista står blant andre Protan, Gjensidige, AF-Gruppen, Veidekke, Betonmast, Coop og flere andre merkenavn. Selskapet blir framhevet som et av de mest innovative, små selskapene i Norge i forbindelse med årets messe på Lillestrøm, selv om selskapet ikke deltar med egen stand.
Selskapet, som er ledet av Sondre Rennan Nesset, har utspring fra erfarne kompetansemiljø i bygg- og anleggsbransjen og ledende teknologimiljø. Han har erfaring som sivilingeniør i Nordic Semiconductor AS og som utviklingsleder i Mester Tak AS. Han har spesialisert seg på digitalisering av bygg- og anleggsbransjen, og har en mastergrad i teknologi fra NTNU i elektronisk systemdesign og innovasjon.
– Vi har et tett samarbeid med ledende teknologi- og forskningsmiljø for å hele tiden kunne videreutvikle og verifisere teknologien vår, forteller Nesset til Byggfakta.
Han mener digitale sensorer kan brukes på nesten hvilken som helst tenkelig måte for å gjøre bygninger mer bærekraftige og mer kostnadseffektive. Et enkelt eksempel er å gi advarsler når vinduer eller dører står åpne, noe som resulterer i forbedret sikkerhet og energibruk.
Sensorer kan overvåke ventilasjon og luftstrøm, oppvarming, energiforbruk og til og med fuktighet i bygninger. Denne sensoren vil oppdage stigende vannstand. Illustrasjon: Sensorinnovasjon
Sensorkommunikasjon via internett
– Sensorer er ikke en ny oppfinnelse. Termostater har eksistert siden slutten av 1880 -årene, og infrarøde sensorer siden slutten av 1940 -tallet. Men nå har internett åpnet store muligheter for sensorovervåking, og moderne sensorer kommuniserer gjennom det. Enhver gjenstand eller enhet som har en digital chip med en sender kan kobles til internett. Det er derfor digitale sensorer ofte kalles IoT-enheter (Internet of Things). Når den er koblet til et automatisert system, kan omfattende informasjon fra en rekke forskjellige sensorer analyseres, og tiltak kan iverksettes der det er aktuelt, forklarer han.
Han trekker fram tre nyttige måter der sensorteknologi kan brukes på bygninger:
Passe mengde varme
Temperatursensorer oppdager endringer i temperatur og har blitt brukt i mange år for å kontrollere klimaanlegg og varmesystemer. Bygninger må ha en passende temperatur for at beboerne skal være komfortable, samt gi energieffektivitet for å sikre at rom ikke blir unødig oppvarmet eller ventilert når de er ledige.
Forebygger mugg i bygninger
Sensor Innovation har utviklet en type fuktighetssensor som beskytter bygninger mot fuktskader.
– Vi etablerer et nettverk av sensorer inne i bygningskroppens selve konstruksjon, og på kritiske steder inne i bygningen. Sensordata blir logget i sanntid til skyløsningen vår, der bygningsfysikk kombineres med maskinlæring for å gi presise varsler til våre kunder. Løsningen vil føre til reduserte vedlikeholds- og forsikringskostnader, lengre levetid på bygningen, bedre inneklima og tidlig oppdagelse for å unngå lekkasjer, sier Sondre Nesset Rennan.
Selskapet har jobbet tett med SINTEF for å utvikle denne typen sensorer for bygninger. Disse sensorene vil også bli brukt i konstruksjoner utført av Forsvarsbygg, opplyser han.
Selskapet er nå i ferd med å utvikle en temperatursensor for å oppdage branner tidligere enn det en røykdetektor er i stand til.
Fuktighetssensorer installeres på taket av en bygning som tilhører en av Norges største meieriprodusenter, Tine. Foto: Sensorinnovasjon
Effektivt strømforbruk
Elektriske strømsensorer (CT) oppdager i sanntid hvor mye strøm som brukes i en bygning til oppvarming, ventilasjon og belysning.
– Kunnskap om hvor mye energi som brukes, gjør det lettere å identifisere hvor energien går til spill og hvor man kan spare. Med denne kunnskapen kan enheter også slås av når beboerne har forlatt bygningen eller et bestemt rom eller en sone i bygningen. Å gjøre en bygning energieffektiv, ikke bare ved design, men også ved å redusere utnyttelsen av kilowattimer, kan føre til en drastisk reduksjon også i CO2 utslippene, mener sensorgründeren.
Med den økende bruken av digitale sensorer som kommuniserer gjennom internett, er det også et økt behov for avansert internettsikkerhet. Vanlige angrep i IoT -økosystemet inkluderer å stjele private nøkler fra digitale sertifikater, falsk software og andre typer databrudd. Ifølge estimater vil antallet IOT-enheter tredobles i løpet av få år til omtrent 75 milliarder enheter i 2025. Markedet for IOT-teknologi øker også raskt og blir enormt lønnsomt på global skala.