AKTUELLE PROSJEKTER: Asplan Viak har utarbeidet skisseprosjekt for nye Tønsberg Bad. Anlegget foreslås lagt ved sjøfronten, nær den nye bystranda på Kaldnes.
Av Bjørn Laberg
Mandag 30. august fikk politikere og andre interessenter i Tønsberg og Færder kommuner en presentasjon av prosjektet. Skisseprosjektet viser hva et bad og svømmeanlegg kan inneholde av tilbud, med tanke på funksjonalitet, attraktivitet og gjennomførbarhet.
Ulike modeller og løsninger
Innhold og inndeling er delvis basert på Tønsberg kommunes eget arbeid. Videre ligger det inne i skissen at man kan se på utvidelser av foreløpig skissert anlegg. Neste steg er å se på alternativer rundt organisering og modell for både gjennomføring og drift. Her er det mange ulike modeller å se til. Rundt om i landet finnes det ulike løsninger på offentlig/privat samarbeid i forbindelse med slike svømmeanlegg.
Asplan Viak bak skisseprosjekt
Kaldnes AS har sammen med Selvaag Bolig tatt initiativet til dette skisseprosjektet. Tomt for anlegget er på Kaldnes med Selvaag Bolig som grunneier. Asplan Viak AS har blitt engasjert til å utarbeide skisseprosjektet. Romprogrammet er delvis basert på Tønsberg kommunes eget arbeid, men betydelig nedskalert. Ved å legge badet tett opp til Kanalen forsterkes opplevelsen av vann i badet, og med synergieffekt med bystranda som nærmeste nabo blir dette et viktig målpunkt for Kanalen som byrom. Arealet for badet er siste utviklingstomt i den pågående transformasjon på Kaldnes Brygge og blir en utvidelse av det etablerte tilbudet her.
Litt fra skisseprosjektet:
• Med ny bystrand, strandpromenade, tilnyting til kanalen, fontenepark og et flerfunksjonelt bad og svømmeanlegg vil Kaldnes kunne bli Tønsberg og Nøtterøy sitt viktigste treffpunkt for fysisk og sosial aktivitet. Tønsberg Bad foreslås lagt ved sjøfronten nær den nye bystranda på Kaldnes. Tomten er regulert til formålet med ferdig opparbeidet infrastruktur. Plasseringen gir badet en prominent plass i bybildet og gir en klar visuell kommunikasjon mellom byen og badet.
• Gjestehavna, middelalderbyen Tønsberg, Domkirken, Slottsfjellet, Jarlsberglandskapet og Byfjorden blir badets utsikt. Tilsvarende vil badet kunne være et fremtredende referansepunkt sett fra bysiden og Slottsfjellet. Et ikonisk 10m stupetårn etableres ved badet i enden av strandpromenade og bystrand. Her vil ungdommene samle seg gjennom hele sommeren, og det vil bli et kjennemerke for byen.
• Bygget er foreslått plassert ytterst mot og parallelt med Kanalen. Bygningen blir liggende eksponert mot Tønsberg by og den nye parken/bystranden som er under etablering. Adkomsten for de fleste vil være fra sør-øst med potensiale i adkomst via ny buss og gangforbindelse fra Kaldnesgaten, samt eventuell bru eller ferge fra bysiden.
• Med fysisk fasadeskjerming og beplantning samt at bygget er hevet ca. en meter i forhold til kaien, skapes et filter inn mot badet og ut mot fotgjengere. Hele 1. etasje er tillagt badefunksjoner. En felles vestibyle muliggjør separate funksjoner i 2.etasje. I prosjektet er det mulighet for treningssenter og en SPA/ velværedel som kan knyttes til badet. Takflaten tenkes som et grønt tak, eksempelvis ved å bruke sedumtak.
• Prosjektet er tenkt med en sterk miljøprofil. Det foreslås en utstrakt bruk av tre i prosjektet. Innvendig med bærende konstruksjoner i en kombinasjon av limtre og massivtre, utvendig med trekledde fasader i kombinasjon med glassfasade og skjermende spilefelter i tre. Base og bassenger vil utføres med lavkarbonbetong.
• Stupebassenget har størrelse og dybde til å ha 1m svikt, 3m svikt med plattform og 5m plattform. For stupeidretten vil dette gi gode forhold for trening og mindre konkurranser. Tårnet opp til 5 meter stup vil kunne ha en flerbruk som adkomst til sklier. Idrettsbassenget har internasjonale mål for kortbane konkurransesvømming. Med 25 meter lengde og 15,5m bredde er det plass til 6 svømmebaner.
• Med hev/senk bunn og permanent vanntemperatur på over 30 grader er bassenget særlig godt egnet til svømmeopplæring og vanntilvenning. Dette gjelder alt fra babysvømming og barnehagesvømming til skoler og svømmekurs.
Prosjektet, dersom det ser dagens lys, har en antatt verdi på cirka 500 millioner kroner.
Illustrasjoner: Asplan Viak
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.