Aktuelt

3D-printede hus nærmer seg gjennombrudd

Prototypen på en 37 kvm stor studiobolig i Holstebro. Illustrasjon: 3DCP

DANMARK: De siste årene har det vært stille i Danmark rundt utviklingen av 3D-teknologien. Nå kommer et nytt selskap på banen, med en prototype som kan bane vei for landets første beboelige 3D-printede hus.

Av Bjørn Laberg

– Det vakte stor oppmerksomhet da produsenten Cobod i 2017 tegnet Europas første 3D-printede bygg i Nordhavn i København. Siden den gang har det blant annet rukket å trykke en to-etasjes eiendom i Dubai på nesten 7.000 kvm, 500 kvm store hus i Mexico og beboelige bygninger i Tyskland, I Danmark har det vært ganske stille på 3D-fronten.

Erfaring og innsikt kreves

Det sier Kasper Lynge, nestleder ved Institutt for bygg og bygningsdesign, Aarhus Universitet, og ansvarlig for utvikling og innovasjon, til Dagens Byggeri.
– Det er faktisk ikke 3D-printet ett bygg siden «Bod». Det tror jeg er fordi entreprenører har manglet et konkret byggeprosjekt, og ikke bare et demonstrasjonsbygg, sier han og begrunner utviklingen:
– Med en printer kan du skrive ut en modell av en bygning, men du kan ikke skrive ut en bygning. Det krever erfaring og innsikt i, blant annet bygningsfysikk, statikk, krav og forskrifter, så du er klar over kuldebroer, at klimaskjermen er vanntett og lufttett, akustikk, og mye mer, sier Lynge.
Nå mener han imidlertid at det skjer spennende ting på 3D-fronten.

Total designfrihet

– Teknologien har modnet og bransjen har blitt mer åpen for den alternative byggemetoden. Det er virkelig spennende, for 3D-utskriftsteknologi er nytt og vil helt sikkert påvirke måten vi bygger på i fremtiden.
Kasper Lynge trekker frem et prosjekt i Holstebro, hvor prototypen til en studioleilighet på 37 kvm er bygget. Selskapet bak heter 3DCP og ble stiftet i vår av Hasan Alsofi, som er utdannet sivilingeniør fra Institutt for Bygg og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, og Mikkel Brich, som er utdannet jurist. Målet er å bli Danmarks første 3D-printentreprenør som tar imot bestillinger om å bygge hus.
– Metoden gir total designfrihet og gjør det mulig å konstruere spennende bygg og oppholdsrom, sier Hasan Alsofi, som opplever stor interesse for den alternative boligformen.

Illustrasjon: 3DCP

Treavfall, sopp og alger

– Mange er lei av standardløsninger og å bo i «skoesker» som ikke er særlig inspirerende boareal. I tillegg utnyttes arealet bedre ved å printe i 5cm tykkelse, og med 3D-printteknologi er det potensial for å bruke 70 % mindre betong enn i konvensjonell konstruksjon – samtidig som mureren slipper å slite ned kroppen, sier Alsofi.
Hasan Alsofi fremhever også hastighet – at et råhus kan bygges raskere med 3D-utskrift.
– Det frigjør en del ressurser som kan brukes til å bygge bedre, man kan fokusere på et bedre inneklima og mer bærekraftige løsninger, sier han og understreker at selv om 3DCP i dag bygger med sement, er det ambisjonen å ikke gjøre det i fremtiden. 
– Det er en stor utvikling innen alternative byggematerialer. For eksempel kan du bruke treavfall, fibre, alger, vi har vært i kontakt med en professor i Sør-Afrika som forsker på bruk av aske, og på Arkitektskolen her i Danmark jobber vi med for eksempel sopp.

Byggetomt til debatt om boligtype

Prosjektet i Holstebro har skjedd i samarbeid med Saga Space Architects, Bygkontrol, som leverer ingeniørtjenester, Cobod og Holstebro kommune, og sistnevnte ga 3DCP tillatelse til å bygge prototypen på en av byens tomme tomter.
– Vi så på det som et virkelig interessant tiltak som kan vise noe om fremtidens byggemåter og boligformer. Samtidig ønsker vi som kommune å skape debatt om hvordan vi bor, og her viser prosjektet muligheten for å bo på færre kvadratmeter, sier Thomas Leerberg, plansjef, Holstebro kommune.
I tillegg til kommunens hjelp har 3DCP også opplevd stor støtte fra lokale entreprenørselskaper, som til gjengjeld for sitt bidrag har fått kunnskap om en av de nye måtene å bygge på i fremtiden.
– De har akseptert utfordringen med å utvikle de nyeste teknologiene i bransjen og bidrar dermed til å sette en bærekraftig agenda. Det vil bidra til å få de lokale byggefirmaene i front nasjonalt, sier Thomas Leerberg.

Byggherrer vil snart investere

De 12 bedriftene som har bidratt i prosjektet er Kaj Bech, Kastrup Vinduer, KN Tag, Søndergaard El, Mogensen VVS comfort, Garant Holstebro, Vølund Varmeteknik, Svane Køkkenet, Roslev Byg, GSV, Geopartner Landinspektører og Ejler Chr. Knudsen. Kasper Lynge fra Institutt for Bygg og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, anser den store støtten som et bevis på at alle parter i byggebransjen har interesse for utviklingen av 3D-printing. Han tror derfor byggemetoden vil vinne ytterligere terreng i nær fremtid.
– I mange år har det blitt forsket på 3D-printing, men det har manglet noen som kunne levere og ta steget videre. 3DCP bør ikke ha mange oppgaver før at store byggherrer og utviklere vil se de økonomiske mulighetene og er villige til å investere. Man må huske at byggebransjen tjener mye penger og det investeres milliarder i bærekraftig bygg, gjenvinning og utvikling for økt effektivitet.

Gjennombruddet kommer?

Kasper Lynge understreker imidlertid også at byggemetoden og den helt nye byggeformen krever nye måter å beregne bygg på. Han minner også om at metoden er i tidlig utvikling og derfor må optimaliseres i forhold til blant annet konstruksjon, statikk, tetthet, isolasjon, klimaskjerm, materiale i forhold til bærekraft mm, på samme måte som byggeforskriftens krav selvfølgelig skal oppfylles.
– Men vi kan godt være på oppløpssiden av et gjennombrudd for 3D-printede hus vi kan bo i, og jeg tror det vil skje innen halvannet år, sier han avslutning

KILDE: Dagens Byggeri