Aktuelt

Yrkes-EM 2023 nærmer seg

Disse skal forsvare de norske fargene under Yrkes-EM

– Norge er en av 32 nasjoner som stiller med sine beste unge fagutøvere når det hele innledes 5. september i Gdansk, sier daglig leder i WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad.

– Det er store dimensjoner når Europamesterskapet i Yrkesfag arrangeres. Det er bygd verksteder, kjøkken og alt det som skal til for at det kan arrangeres konkurranser i 43 ulike fag, sier Valstad. 

Forventer mange besøkende

Vertslandet forventer 100.000 besøkende i tillegg til de over 1.000 tilreisende utøverne og ekspertene de tre dagene konkurransen arrangeres.

– Åpning- og avslutningsseremonien er på Polsat Plus Arena Gdańsk, som ble bygget til Fotball EM 2012. Her er det plass til 42 000 tilskuere, noe som gjør at det blir stort trøkk ved åpning og medaljeseremoni, sier Valstad.

Kort om Yrkes-EM 2023
 • Blir arrangert i Gdansk i Polen 5.-9. september 2023.
 • Deltakere fra hele Europa 31 land deltar
 • Det konkurreres i 43 ulike yrkesfag
 • Konkurransene går over 4 dager
 • Deltakerne er unge fagutøvere under 25 år
 • 100.000 besøkende tilskuere
 • Det norske yrkeslandslaget består av 16 deltakere som skal konkurrere i 14 ulike fag
 • Yrkes-EM arrangeres hvert 2. år
 • Det norske Yrkeslandslaget har siden 2008 tatt 8 gull, 7 sølv og 13 bronse under Yrkes-EM. Les mer her.
 • Mer info om Yrkes-EM i Gdansk
 • Link til norsk faktaside
De største fagene

Konkurransene arrangørs på messeområdet AmbeExpo som ligger ved hallen. Hvert fag har sitt eget område. Største fag i årets mesterskap er kokkefaget med utøvere fra 24 nasjoner, deretter kommer servitør (21), frisør (20), mekatronikk (18) og Web-development (18) utøvere.

– Det er enorme dimensjoner og en stor logistikk når en skal bygge arena for så mange yrkesfag som skal konkurrere på samme sted til samme tid, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad.

– Når over 20 utøvere skal skru, bygge, lakkere biler og lage mat på samme tid, er det en stor logistikk for å sikre at dette er på plass før konkurransen braker løs. Heldigvis er et slik arrangement attraktivt og et utstillingsvindu for yrkesfagene, så arrangøren har mange bidragsytere for å få dette på plass.

Viktig arena for å se utviklingen innen yrkesfag

– I tillegg til konkurransene møtes ledende bedrifter og beslutningstagere på utdanningsmesse i tilknytning til arrangementet. Yrkes-EM er langt på vei den viktigste arenaen for å bygge nettverk og se hva som skjer innen yrkesfagene, og vi tror det har vært fint for mange i Norge å se og lære hvordan yrkesfagene utvikles i Europa. Det kunne vært morsomt å få til noe slik i Norge, men vi har vel knapt nok messeareal som er store nok til å huse et slikt arrangement. Men vi har offensive krefter på plass i Norge også, arrangørene av Yrkes-NM 2024 i Førde er på plass for å se og lære før de gyver løs med sine forberedelser, avslutter Valstad.

Se liste over alle utøvere
Se liste over eksperter (trenere)
Arrangørens nettside: Euroskills2023.org
logo
Bjørn Laberg