Nyheter

– Vi er klare til å sette spaden i jorden

Plantegningfor det nye Griegakademiet til Universitetet i Bergen i Møllendal. NORDIC OFFICE OF ARCHITECTURE / TURZEN

I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å bevilge 28 millioner til bygging av Griegakademiet i 2024.

– Det er på tide at Bergen og Vestlandet blir prioritert i statsbudsjettet. Vi er glade for at SV tar ansvar for vestlandskulturen i sitt alternative budsjett. Vi er klare til å sette spaden i jorden så snart vi vet at pengene kommer, sier rektor ved Universitet i Bergen Margareth Hagen.

SV satser på Vestlandet

Griegakademiet huser UiBs studieprogram innen utøvende musikk og komposisjon, musikkvitenskap, musikkterapi og PPU. Akademiet er lokalisert i et gammelt skolebygg fra 1925, og statsbygg har konkludert med at bygget ikke er egnet til dagens bruk.

I fjorårets statsbudsjett kom SV til enighet med regjeringspartiene om at arbeidet med forprosjekt for nytt bygg kunne starte. Men da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024 i oktober var ikke Griegakademiet nevnt.

– Det var en trist dag for UiB og Griegakademiet da det ikke ble satt av penger til byggestart i forslag til statsbudsjett. Derfor er vi nå svært glade for at SV ser verdien i å satse på musikken, forskningen og studentene ved UiB, sier Margareth Hagen.

SVs alternative budsjett blir utgangspunktet for forhandlingene om statsbudsjett med regjeringspartiene på Stortinget.

Handler om geografi

– Det var dramatisk i fjor, da regjeringen foreslo å vrake nybygget for Griegakademiet. Da handlet det om å berge hele prosjektet. Nå er det jo ingen tvil om at det skal bygges, sier Audun Lysbakken (SV) til Bergens Tidende torsdag.

Han mener at byggingen handler om geografi.

– Kunnskapssektoren i Bergen har ventet lenge på nytt bygg, sier han til BT.

Margareth Hagen mener at det er uforståelig hvis det ikke blir satt av midler til byggestart for Griegakademiet i statsbudsjettet.

– Nå må regjeringen få øynene opp for verdiskapningen på Vestlandet. Våre studenter og ansatte har ventet på dette i 25 år. I tillegg er dette et prosjekt som byggebransjen på Vestlandet trenger, og det er sikret mot markedsrisiko med en fastprisavtale mellom byggherre Statsbygg og entreprenør. Det er ubegripelig hvis dette ikke blir prioritert nå, sier hun.

logo
Bjørn Laberg