Arkitektur

«Varden» vant arkitektkonkurransen om nye Harstad videregående skole

Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur / C.F. Møller Architects

AKTUELLE PROSJEKTER: Bak «Varden»-prosjektet står Ola Roald Arkitektur, C.F. Møller Architects, SLA Norge AS, MakersHub og Rambøll.

Juryens begrunnelse sier blant annet at: «Varden uttrykker i form og funksjon historien fra den opprinnelige verkstedsbyen, til det moderne og urbane industrisamfunnet som er i ferd med å utvikle seg i denne delen av byen.»

Bakgrunnen for konkurransen er at Heggen og Stangnes videregående skoler skal slås sammen til en skole, og samlokaliseres i nytt bygg på sentrumsnær tomt i Harstad. Skolen til vel 1,2 milliarder kroner skal ha plass til vel 1.200 elever og 210 ansatte. Den nye skolen vil ha fasade mot sjøen, og vil fremstå som et landemerke for båttrafikk inn mot Harstad havn.

Skolebygget skal ligge på det gamle verftsområdet i Harstad.
 Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur / C.F. Møller Architects

Tomten på 9.900 m² skal fordeles på maks 7 etasjer. Bygget er totalt på 20.000 kvadratmeter, med mulighet til utvidelse med 10.000 kvadratmeter. Fylkeskommunen håper på byggestart i 2026, og skolen er planlagt ferdigbygd til skolestart høsten 2028.

Nybygget blir lavere mot enebolig på den ene siden og høyere mot fjellet og kulminerer som et fyrtårn mot sjøen. Denne bevegelsen er knyttet sammen av en grønn akse som strekker seg gjennom bygget og skaper tilgang til attraktive oppholdsrom på taket. Store deler av taket er tilgjengelig for brukere og besøkende og skaper muligheter for aktiviteter, møteplasser og utstillinger.

 Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur / C.F. Møller Architects

Den nye bygningen trapper seg på den ene siden ned mot småhusbebyggelsen og trapper seg på den andre siden opp mot fjellet, Equinor-bygget og utsikten og kulminerer som et fyrtårn mot havet. Denne trappingen knyttes til en grønn akse som strekker seg gjennom bygget og skaper tilgang til attraktive oppholdsarealer på taket. Store deler av taket er gjort tilgjengelige for brukerne og besøkende og vil tilby aktiviteter, møteplasser og utstillinger. Det er også lagt opp til store kulturarrangementer for hele regionen med konserter i konsertsalen, danseforestillinger eller undervisning i dansesalene, innebandyturnering i idrettshallen og malekurs på taket med utsikt utover fjorden.

Harstad Havnepark, en ny møteplass mellom by og vann

Den lokale naturen og karakteren har stort fokus i utformingen av skolens uterom. De nye gaterom, torg, plasser og park er derfor tilpasset havnemiljøets rå estetikk og kystens livlige naturmangfold. Midt mellom bygningene og vannkanten ligger Harstads nyeste tilskudd: Havneparken.
– Havneparken blir Harstads nye maritime naturpark, der byen møter vannet i et frodig og naturlikt landskap. Her blir det mulighet for lek og avslapning – og for å ta seg et bad i sjøen etterfulgt av en tur i saunaen, sier E.C. Forfang fra SLA.

Parken er i tillegg designet med naturbaserte løsninger for å håndtere regnvann og tidevann – blant annet med en ’tidevannssone’, som kan oversvømmes.

Havneparken blir Harstads nye maritime naturpark, der byen møter vannet i et frodig og naturlikt landskap. Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur / C.F. Møller Architects

Peiler seg inn på å bli nullutslippsbygg

– Ny videregående skole i Harstad har ambisjoner om å bli et plusshus som skal sertifiseres etter BREEAM NOR-standarden “Very Good”, og bli et bygg som på egenhånd produserer energi ved hjelp av solceller på både tak og fasade og materialer med lavt klimagassavtrykk, sier teamleder Ferry Smits fra Rambøll.

– «Varden» vil fremstå som et fyrtårn som du kan navigere fra når besøkende kommer sjøveien til Harstad, eller når du som innbygger i Harstad ser mot vannkanten. Den nye videregående skolen i Harstad vil bli byens nye landemerke, sier Thue Borgen Hasløv, partner og arkitekt i CF Møller.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

logo
Bjørn Laberg