Arkitektur

Ukrainske flyktninger i Oslo tegner bygg i hjemlandet

Bildet: Norges ambassadør i Italia Johan Vibe, arkitektene Daria Reint, Kateryna Kuzmenko, Liliia Luherina, Valentyna Getman og prosjektleder Paola Bornaschella under åpningen i Venezia. Bildet er tatt av Arkitekter uten grenser Norge.

Fredag 19. mai 2023 åpnet utstillingen Time Space Existence i Venezia som vier stor oppmerksomhet til et unikt prosjekt. Mens krigen pågår i Ukraina, skal et bygg reises i Vest-Ukraina.

Arkitekter uten grenser Norge er en organisasjon som jobber fra Oslo. Oppdragsgiver for bygget er organisasjonen KPK-Ukraina. Bygget er tegnet av de ukrainske flyktningene Daria Reint, Kateryna Kuzmenko, Liliia Luherina og Valentyna Getman som alle bor i Oslo. Prosjektleder er Paola Bornaschella.

Bygget skal oppføres i Nevyts’ke i det vestlige Ukraina.

Utstillingen ble åpnet av Norges ambassadør i Roma, Johan Vibe og direktør i Arkitekter uten grenser Norge, Alfonso Rengifo i Palazzo Bembo fredag 19. mai 2023. Arkitekturbiennalen i Venezia er en særskilt biennale for arkitektur, og er verdens viktigste møtested for arkitektur.

Ambassadør Vibe sa under åpningen at de fire ukrainske arkitektene har vist et stort mot og gitt et viktig bidrag for at et eldresenter nå vil bygges i Ukraina. Vibe trakk frem samarbeidet i Oslo mellom Arkitekter uten grenser, KPK-Ukraina, Grape Architects, kommunen og lokalsamfunnet i Vika i Oslo som et integrasjonseksempel til etterfølgelse.

Utstillingen vil være åpen i Venezia til 26. november 2023. Veneziabiennalen er en av verdens viktigste møteplasser for samtidskunst og arkitektur. Biennalen finner sted hvert annet år i Venezia. Mer informasjon finnes her: https://www.labiennale.org/en

logo
Bjørn Laberg