Aktuelt

Trygve og Julie er blitt gode venner

Bildet: Fra klar melding om å ta en bransje på alvor til god dialog ispedd latter og smil da Julie Brodtkorb og Trygve Slagsvold Vedum møttes til sofaprat på Arctic Entrepreneur i dag. Foto: Odd Borgestrand

ARCTIC ENTREPRENEUR 2023: Etter at MEFs administrerende direktør Julie Brodtkorb i mars 2022 tok et offentlig oppgjør med finansminister Trygve Slagsvold Vedum, stilte finansministeren personlig opp til et sofamøte med MEF-direktøren.

Av Odd Borgestrand

Utfallet av dette møtet ga bud om godt samarbeidsklima. Det var nemlig en ydmyk finansminister som innrømmet at han var spesielt bekymret for prisøkningen som rammet anleggsfirmaene i Norge.

Tydelig budskap

Julie Brodtkorb, med god assistanse av sin kommunikasjonssjef Fredrik Tronhuus gjentok gang på gang hvor viktig det er å bygge ut og ta vare på infrastrukturen i Norge.
– Det handler også om landets sikkerhet. Uten veier og jernbane stanser landet opp. Det er viktig at Senterpartilederen og finansministeren tar vare på de 40.000 distriktsarbeidsplassene som MEF-representerer. Det er dem vi kjemper for og det er de du er valgt av, var Brodtkorbs tydelige budskap.
Det ble aldri noen opphetet debatt mellom finansminister og anleggsnæring. Her var det tydelig at den gode dialogen skulle få tid og plass ved å sette en administrerende direktør og en finansminister i hver sin dype lenestol, og med en kommunikasjonssjef som noen ganger kom til med sine planlagte spørsmål.

Løst gjennom dialog

Vedum har selv jobbet i et lokalt anleggsfirma hjemme på Ilseng som attåtnæring til politikk og bondeyrket. Derfor ville han bli trodd på at han har vært opptatt av de utfordringene MEFs medlemsbedrifter har slitt med. Han takket blant annet ja til en besøksrunde som MEFs regioner la opp til i høst, og senest denne uka var han på besøk på et prosjekt i Sogn og Fjordane, der han møtte representanter fra fire MEF-bedrifter. Her ble Vedum møtt med takk for sitt bidrag til å løse omtvist-saken der entreprenører ikke lenger må betale merverdiavgift på forskudd, og likeledes at Senterpartiet fikk med seg både Arbeiderpartiet og SV på avgiftskutt på diesel og anleggsdiesel
– Avgiftslette på 1,5 milliarder og moms-saken ble løst gjennom dialog. MEF er ikke blant de som bare roper høyt, men som også har gode argumenter når vi først kommer i dialog, sa Vedum.

Tilbudt medlemskap i MEF

– Det er ingen selvfølge å fjerne en avgift i dagens regjering, men her har MEF klart å få fram hvor mange arbeidsplasser det handler om. Det er viktig at MEF får fram sin mangfoldige rolle når det gjelder samfunnsberedskap, understreket en offensiv finansminister, som spedde på med sin velkjente latter.
Samtalen forløp på en måte der finansministeren raskt ble til Trygve, og der han nærmest ble tilbudt medlemskap i MEF dersom han kjøper seg en minigraver. Vedum på sin side trakk fram praktiker-kulturen i MEF.
– Jeg blir møtt med svært tydelige meldinger når jeg reiser rundt på anlegg i Norge, men jeg blir også møtt med omsorg og varme, fortalte han.

Det var finansministeren selv som slo fast hvor viktig det er at myndighetene ikke kutter i de mange små og mellomstore prosjektene.
– Den største trusselen er om prisveksten kommer ut av kontroll, kommenterte han.

Applaus fra MEF-medlemmene

At han skulle bli møtt med applaus under Arctic Entrepreneur kom nok også som en overraskelse både på ham og på mange av entreprenørene som satt i konferansesalen.
– Det aller viktigste framover er å få flere oppdrag i alle størrelser. Vi har medlemmer i alle kategorier. Her jobber MEF målbevisst politisk på alle nivåer fra det enkelte kommunestyre og opp til regjering. Vi er avhengig av en oppegående infrastruktur, understreket Brodtkorb.
Vedum på sin side slo etter sin reise til Sogn og Fjordane fast at det er nok etterslep å ta av.
– Derfor er vi ikke ferdig med å bygge infrastruktur i Norge.
Den grønne omstillingen er også en del av det totale bildet. Vedum lovte en forsiktig, forutsigbar og «jordnær» omstilling, slik at små og mellomstore entreprenører ikke får nye krav som skaper usikkerhet.
Finansministerens besøk ble avsluttet med en vandring blant små og noe større anleggsmaskiner, og da smilte han enda bredere enn under sofapraten tidligere på formiddagen. Kanskje blir det en elektrisk graver på gården på Ilseng om ikke alt for lenge..

Bildet: En finansminister med stor sans for gravemaskiner og andre anleggsmaskiner. Her sammen med Per Inge Strengen i PON Equiment AS. Foto: Odd Borgestrand

logo
admin