KØBENHAVN: Tre arkitektteam, med BIG, Snøhetta og Schul Landskab i spissen, er valgt til å gå videre i kunst- og arkitekturkonkurransen «Byens Scene». Prosjektet skal skape liv mellom bydelen Ørestad sine tre store scener.
Fem danske og internasjonale team har jobbet på høytrykk siden september for å utvikle hvert sitt bud til Byens Scene-konkurransen . En konkurranse som Danmarks Radio, Bellagroup, Bellakvarter, Live Nation, By & Havn, Metroselskabet og Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) står bak, melder dagensbyggeri.dk
Formålet med konkurransen er å komme med forslag til utforming av tre ekstraordinære byromsopplevelser med en sterk og særegen kunstnerisk og arkitektonisk nerve. Forslagene måtte derfor tydeliggjøre en felles narrativ mellom lokalitetene, samt det stedsspesifikke i hvert av de tre prosjektområdene.
Nå er tre team plukket ut til å gå videre til andre fase av konkurransen.
– Vi i dommerkomiteen har vært på en interessant og overraskende reise, hvor både mine egne og andres ferdigheter har blitt stimulert og utfordret underveis. Det er nettopp dette som er styrken ved å kombinere ulike disipliner, og det som gjør at resultatet er født med en ekstra dimensjon helt fra starten, sier Søren Leth, CCO & partner i Sleth og konkurransens ekspertdommer for arkitektur.
De tre lagene som er valgt ut til å gå videre til trinn to av konkurransen er:
1. Team BIG med den amerikanske artisten Doug Aitken, Niras og Volcano
Team BIG kommer til konkurransen med forslaget The Impact. Her brytes dekningene av byrommene opp slik at naturen kan ta byen tilbake. Meteorangrep, ville hager og gullrush skaper sprekker der vann, vegetasjon og lys bryter gjennom og forbinder de tre sentrale byrommene med T-banestasjonene.
The Impact er en helhetlig tilnærming som «forstyrrer det vanlige og avslører det ekstraordinære», som teamet beskriver det.
2. Team Schul Landscape med Judith Hopf, Henrik Plenge Jakobsen og Esben Weile Kjær
Teamet beskriver forslaget Byens Scener – Alice i Ørestad som en «lang fantasihistorie om å gå seg vill, finne veien, og kanskje også om å bli voksen – akkurat slik Ørestad blir».
Prosjektet skal skape identitet og sammenheng i og mellom de tre prosjektområdene ved å arbeide med tildekking, beplantning og lys som en generell tilnærming.
3. Team Snøhetta i samarbeid med Camille Norment Studio og WSP Danmark
Teamet lytter til Ørestad med forslaget Bellscape. Her er den samlende ideen et mylder av klokker, både som lydbilde i byrommene og fysiske klokker i ulike utforminger. Klokken inngår som et nytt urbant instrument, hvor struktur, vind og akustikk bidrar sanselig til byrommets uttrykk.
Prosjektet fokuserer på Ørestads miljø og lyder – og hvordan ulike brukere – både lokale og tilreisende – samhandler med dette.
Ukonvensjonelle grep
By & Havn, Københavns kommune og DR finansierer konkurransen med støtte fra Realdania.
– Dommerkomiteen ønsket at forslagene skulle tenke utover tradisjonelle metoder og skape løsninger som er et samlingspunkt for både hverdag, overraskelse, fordypning og dialog. Jeg synes vi har fått noen veldig gode forslag til det i de tre forslagene som nå går videre til neste fase, sier administrerende direktør i By & Havn og leder av dommerkomiteen, Anne Skovbro.
Veldig forskjellige forslag
I konkurranseprogrammet er bl.a. samspillet og integrasjonen mellom arkitektur og kunst hadde en spesiell rolle. Det er essensielt at de bidrar like mye til de estetiske så vel som de sosiale og hverdagslige aspektene ved byrommene.
Konkurransens ekspertdommer for kunst Ulrikke Neergaard, direktør for KØS, Museum for kunst i det offentlige rom, er begeistret over mangfoldet til de tre lagene som går videre. Hun sier:
– Det er snakk om tre høyt kvalifiserte team som har valgt å spille sin rolle med kunstneriske og arkitektoniske tilnærminger av helt ulik karakter. Det betyr at vi forhåpentligvis kan ende opp med tre helt distinkte tiltak som på hver sin måte vil kunne leve opp til de ønskene som er uttrykt i konkurranseprogrammet til Byens Scene.
De tre forslagene The Impact, Bellscape og Byens Scener – Alice i Ørestad skal utvikles i løpet av de kommende månedene. En endelig vinner vil bli kåret før sommeren 2025.
KILDE: Dagens Byggeri