Bærekraft

Styrker samarbeidet for å trappe opp leveransen av SF6-frie bryteranlegg

Bildet: Utfordringen er å sikre at nettselskaper får levert luftbaserte brytere i større kvanta på veldig kort tid. Det er viktig med et godt samarbeid for å få det til, sier Ivar Lifjeld, salgs og markedssjef i Møre Trafo (t.v.) og Ronny Micaelsen i Schneider Electric Norge.

Nye bærekraftkrav fører til fornyelse av nettstasjoner med SF6-frie bryteranlegg. – Schneider Electric og Møre Trafo styrker sitt samarbeid for å sikre raske, omfattende leveranser.

Det europeiske direktivet som forbyr fluorbaserte klimagasser trer gradvis i kraft fra 1. januar 2026. Dette skaper utfordringer i kraftbransjen. SF6 (svovelheksafluorid) er en gass som tradisjonelt har blitt brukt i mellomspenningsbrytere. Gassen er 23 500 ganger mer potent enn CO2, og en av de mest kraftfulle drivhusgassene vi kjenner til. Derfor erstattes nå gamle brytere med mer miljøvennlige luftbaserte kompaktanlegg.

Trenger revisjon eller utskifting

Det er estimert at det finnes mellom 50 000 og 60 000 brytere i Norge som er 30-40 år gamle og trenger revisjon eller utskifting. Overgangen til SF6-frie bryteranlegg er en viktig del av Norges strategi for å redusere klimagassutslipp og fremme bærekraftige løsninger.

– Vi merker at etterspørselen etter bryteranlegg basert på ren luft tar av. For å takle markedets økende behov for SF6-frie brytere med rask levering, styrker Schneider Electric sitt samarbeid med Møre Trafo, partner og kjent leverandør av nettstasjoner, uttaler Ronny Micaelsen, direktør for kraftsystemer i Schneider Electric Norge.

Nye krav på bærekraft

Et større antall SF6-frie luftisolerte brytere av type RM AirSeT skal leveres til Møre Trafo utover året:

– Det forventes at direktivet, som ble vedtatt i 2019 og endret i 2024, skal ha virkning også i Norge fra 2026, med en glidende overgang. Flere nettselskaper har allerede begynt å forberede seg til dette, uttaler Ivar Lifjeld, salgs- og markedssjef i Møre Trafo AS.

I tillegg til å hjelpe sine kunder med å gjøre kraftnettet mer miljøvennlig, har Møre Trafo selv et forpliktende bærekraftsmål; å redusere CO2-utslippene knyttet til egen virksomhet med fem prosent hvert år:

– Klimagassregnskap gjennomsyrer derfor hele verdikjeden i våre fabrikker. Vi har investert betydelige midler i maskiner og utstyr som bidrar til en energieffektiv produksjon og forbedret kvaliteten på sluttproduktene vi selv lager. Fordelen med en stor bryterleveranse er at det gjør lettere for oss å nå målet om 100 prosent fyllingsgrad i lastebilene som transporterer materiellet, fortsetter Lifjeld. 

Betydelig vekst

Møre Trafo forventer økt etterspørsel etter nettstasjoner med SF6 frie bryteranlegg fra våre kunder jo nærmere vi kommer forbudet. Etterspørselen etter SF6-frie brytere vokser også i hele Europa. Krav til beredskap og forsyningssikkerhet gjør det viktig å ha tilstrekkelig med bryteranlegg tilgjengelig for våre kunder.

– Vi merker en stor økning i prosjekter rettet mot forsvaret. Utfordringen ligger i å betjene det nordiske markedet med nok brytere basert på ren luft – og det med veldig korte leveringstider, avslutter Ivar Lifjeld.

logo
Bjørn Laberg